Detailed search

30 milliárd forintért vesz műtárgyakat a lengyel állam

2016 utolsó nagy történése a műtárgypiacon az volt, hogy a lengyel állam megvásárolta a Czartoryski gyűjteményt. A műtárgy.com legfrissebb cikke ennek az üzletnek a hátterébe és a gyűjtemény jelentőségébe enged bepillantást.

A Czartoryski gyűjtemény Európa egyik legjelentősebb magán-műgyűjteményének számít, Kelet-Európában pedig talán nincs is párja. A kollekcióban 250.000 történeti kézirat és dokumentum található, melyek közül számos a lengyel királyokhoz kötődik. Ezen túl 86.000 műtárgyat tartalmaz a gyűjtemény, melyek közül 593 kiemelt jelentőségű műalkotás. A gyűjtemény sztárdarabjai Rembrandt Tájkép a jó szamaritánussal című festménye, Dürer, Rembrandt és Renoir rajzai, de legfőképpen Leonardo Da Vinci 1489-1490-ben festett Hölgy hermelinnel című portréja.

30 milliárd forintért vesz műtárgyakat a lengyel állam


Leonardo Da Vinci: Hölgy hermelinnel. Kép: wikipedia.org

A 105 millió dollárról (azaz durván 30,6 milliárd forintról) szóló vásárlási szerződést Piotr Glinski, lengyel miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter írta alá, aki úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás célja az, hogy a gyűjtemény örökre Lengyelországban maradjon. Ebből a szempontból ez a vásárlás illeszkedik a jobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság törekvésébe, amely ezt a lépést is a lengyel nemzeti öntudat megerősítése részeként fogja fel.

De érdemes még visszatérni a vételárhoz, mert a 105 millió dollár egy ilyen nagyságrendű gyűjteményért már ránézésre is nagyon kevés, és még inkább így van, ha hozzátesszük, hogy a gyűjtemény becsült értéke 2 milliárd dollár körül van. Nem is véletlen, hogy Piotr Glinski úgy nyilatkozott, hogy ez a tranzakció inkább adományozás, mintsem piaci vásárlás. A Czartoryski-család réséről pedig Adam Karol Czartoryski úgy nyilatkozott, hogy őt csak az motiválta, ami az őseit is, hogy a lengyel nemzetet szolgálja.

Azonban a kép messze nem ilyen egyszerű és rózsaszín. A Czartoryski-alapítvány vezetősége már a tárgyalások hírére tiltakozott, és úgy érveltek, hogy az alapító nyilatkozat szerint a gyűjtemény oszthatatlan és nem átruházható. December folyamán az alapítvány vezetősége le is mondott, miután a tárgyaló felek kizárták őket a tárgyalási folyamatból. A lemondott vezetőség úgy nyilatkozott, hogy a gyűjtemény eladását nem ellenzik feltétlenül, de azt igen, hogy az áron alul és átvilágítás nélkül legyen értékesítve, és attól félnek, hogy szétszóródhat a gyűjtemény. Az aláírt szerződés pedig nem csak a gyűjtemény jogait adja át a lengyel államnak, hanem a hiányzó, de visszaszerezhető darabokért is. Ezek közül a legfontosabb alkotás Raffaello képe, az Egy fiatal férfi portréja, melyet a nácik raboltak el a gyűjteményből, és ami azóta se került oda vissza. Azonban a gyűjteményhez összesen 800 eltűnt darab tartozott, és a szerződés szerint ezek, visszaszerzésük esetén mind a lengyel államot illetik.

A lengyel kormány tervei szerint a gyűjtemény mostantól inkább fogja szolgálni a nemzetépítést, mint a művészettörténeti kutatást és múzeumi bemutatást, mivel úgy döntöttek, hogy a Hölgy hermelinnel című képet, amely 2009-ben Budapesten is látható volt a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig: Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című tárlatán, a jövőben nem fogják kölcsönadni. A lengyel kormány, nem meglepő módon, az év végi költségvetési hiány terhére vásárolta meg a képet, mivel úgy éveltek, hogy a deficit alacsonyabb lett a vártnál.

Egy biztos, hogy a gyűjtemény látogathatósága egyelőre nem változik. Ahogy eddig is, úgy 2017-ben is látogatható marad Krakkóban, azonban arra még várni kell, hogy kiderüljön, hogy a lengyel kormány miért juthatott hozzá ilyen olcsón a gyűjteményhez.
...
Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.