Detailed search

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?

Habár az aukciós piac rekordjaiban a férfiak állnak az élen, az utóbbi években igen komoly piaci sikereket értek el a nők által készített alkotások is. Az artnet aukciós leütéseket elemző munkatársai felsorakoztatták a 10 legértékesebb élő képzőművésznőt, akik alkotásaikkal rekordokat döntöttek a legnagyobb aukciós árveréseken. Az utóbbi években megfigyelhető növekvő tendencia a női alkotók piaci helyzetének megerősödésére utal - írja a műtárgy.com.

1. Yayoi Kusama - A japán "pöttyöző“ művésznő számára nem 2017 lesz az első sikeres év, miután a Hirshhorn Múzeum és a washingtoni Szoborpark is befogadta műveit. A Hirshhornban bemutatott retrospektív kiállításának akkora sikere volt, hogy a múzeum kénytelen volt ingyenes, időponthoz rögzített jegyeket kibocsátani, és további 120 önkéntest alkalmazni a kiállítás ideje alatt. Kusama az aukciós piacon is töretlen. Két éve a Christie's New Yorkban 7,3 millió $-ért értékesítette az 1960-ra
datált No. 28 alkotását.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Yayoi Kusama: Give Me Love (részlet) (2013)


2. Cindy Sherman - Sherman folytatja a kísérletezést azzal a szerepjátékkal, amibe még a 70-es években kezdett, a fekete-fehér fényképeket viszont színesek váltották fel. Leghíresebb sorozata, az 1977-ben készült Untitled Film Stills 6,7 millió $ értékben kelt el szintén két éve a Christie's New York-i házában.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Cindy Sherman: Untitled No.228 (1990)


3. Bridget Riley - Bridget Riley-nél talán senki nem használta fel jobban a színeket, hogy játszon a vizualitás jelenségeivel. Op-art festményei a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. Tavaly júniusban egy szürke, az 1966-os Untitled (Diagonal Curve) munkája a becsült értékén felül, 5,7 millió $-ért talált gazdára a Chirstie's londoni házának aukcióján. Eddig 15 festményét adták el 1 millió $ felett, és van még egy 5 millió $-nál többet érő festménye.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Bridget Riley: Ra 2 (1981)


4. Marlene Dumas - Kétség sem fér Dumas figuratív festményeinek zsenialitásához. Sikerének egyik mutatója a The Visitor (1995) eladási ára, amely 2008 júliusában 6,3 millió $-ért kelt el a The Sotheby's londoni aukcióján. Az Amszterdamban élő afrikai születésű festőnő második legdrágább képe a The Teacher (1987), amely szintén Londonban talált új gazdára 3,3 millió $ értékben a Christie's által.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Marlene-Dumas: Wall-Weeping (2009)


5. Cecily Brown - A brit festőnő kedvelt témái közé a természet, az állatok, az utóbbi időben pedig a kicsapongástól és kiéhezettségtől pulzáló világ. The Pyjama Game (1997-1998) olajfestményéért 1,3 millió $ fizettek 2007 májusában a Christie's New York-i aukcióján.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Cecily Brown: HighSociety (1998)


6. Julie Mehretu - Mehretu vad, gyakran széles vászonra festett munkái egy külső tér építészeti tervrajzát idézik. Megszerezni egy-egy festményét igen sok gyűjtő szeretné, így azonnal új gazdára találnak a piacon megjelenő művei. A rekordot a Retopistics: A Renegade Excavation (2001) festménye tartja, ami két-és-félszer a felső becslési érték felett kelt el mintegy 4,6 millió $ értékben a New York-i Christie's 2013 májusában tartott árverésén. Máig 15 művét adták el egyenként 1 millió $ feletti összegért.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Julie Mehretu: Excerpt (suprematist evasion) (2003)


7. Jenny Saville - Saville első gyűjtője Charles Saatchi volt, aki meghozta Saville hírnevét, a művésznő pedig felfedezése óta egyre erősebb festményeket készít. Shift (1996-1997) festménye az eddigi legmagasabb árat megütő, 9 millió $-ért elkelő festménye, ami jelenleg a kínai Wang Wei és Liu Yiqian gyűjteményét gazgdagítja.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Jenny Saville: Closed Contact (1995-1996)


8. Elisabeth Peyton - Peyton a művészek körében olyan, akár egy rock-sztár. A szerepét csak megerősíti, hogy portréit gyakran zenészekről készíti, és álatlában véve a hírességekről készített portréi által ismert. Ben (Villa d'Este) (2002) műve 1,7 millió $ értékben kelt el a Sotheby's New York-i házában 2014 tavaszán. Leonardo DiCaprio-ról készült portréja, a Leonardo, February 2013 (2013) a New York-i Christie's-nél 1 millió $ felett cserélt gazdát.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Elisabeth Peyton: Burkhard Riemschneider (1995)


9. Vija Celmins - Celmins a fotórealisztikus festményeiről híres, különösen ahogyan az óceán felszínét vagy a sivatagot ábrázolja. 2014-ben a Burning Plane (1965) alkotása 3,4 millió $ áron kelt el ellentétben az 1,2 millió $ felső becslési értékkel.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Vija Celmins: Ocean (2005)


10. Rosemarie Trockel - A német konceptuális festőnő leggyakrabban a nőiség és a kultúra témáját dolgozza fel műveiben. Untitled (in 2 parts) (1985-88) alkotását 4,9 millió $-ért árverezték el a Sotheby's aukciós háznál két évvel ezelőtt. A
kötött gyapjúból készült Made in Western Germany (1987) műalkotása 1,8 millió $ értékben talált gazdára.

Ki a 10 legdrágább ma élő női képzőművész?


Rosemarie Trockel: Untitled (Homage to Bridget Riley) (1988)

Forrás: artnet.com
Szerző: sengaga, műtárgy.com
...
Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.