Részletes keresés

30 milliárd forintért vesz műtárgyakat a lengyel állam

2016 utolsó nagy történése a műtárgypiacon az volt, hogy a lengyel állam megvásárolta a Czartoryski gyűjteményt. A műtárgy.com legfrissebb cikke ennek az üzletnek a hátterébe és a gyűjtemény jelentőségébe enged bepillantást.

A Czartoryski gyűjtemény Európa egyik legjelentősebb magán-műgyűjteményének számít, Kelet-Európában pedig talán nincs is párja. A kollekcióban 250.000 történeti kézirat és dokumentum található, melyek közül számos a lengyel királyokhoz kötődik. Ezen túl 86.000 műtárgyat tartalmaz a gyűjtemény, melyek közül 593 kiemelt jelentőségű műalkotás. A gyűjtemény sztárdarabjai Rembrandt Tájkép a jó szamaritánussal című festménye, Dürer, Rembrandt és Renoir rajzai, de legfőképpen Leonardo Da Vinci 1489-1490-ben festett Hölgy hermelinnel című portréja.

30 milliárd forintért vesz műtárgyakat a lengyel állam


Leonardo Da Vinci: Hölgy hermelinnel. Kép: wikipedia.org

A 105 millió dollárról (azaz durván 30,6 milliárd forintról) szóló vásárlási szerződést Piotr Glinski, lengyel miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter írta alá, aki úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás célja az, hogy a gyűjtemény örökre Lengyelországban maradjon. Ebből a szempontból ez a vásárlás illeszkedik a jobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság törekvésébe, amely ezt a lépést is a lengyel nemzeti öntudat megerősítése részeként fogja fel.

De érdemes még visszatérni a vételárhoz, mert a 105 millió dollár egy ilyen nagyságrendű gyűjteményért már ránézésre is nagyon kevés, és még inkább így van, ha hozzátesszük, hogy a gyűjtemény becsült értéke 2 milliárd dollár körül van. Nem is véletlen, hogy Piotr Glinski úgy nyilatkozott, hogy ez a tranzakció inkább adományozás, mintsem piaci vásárlás. A Czartoryski-család réséről pedig Adam Karol Czartoryski úgy nyilatkozott, hogy őt csak az motiválta, ami az őseit is, hogy a lengyel nemzetet szolgálja.

Azonban a kép messze nem ilyen egyszerű és rózsaszín. A Czartoryski-alapítvány vezetősége már a tárgyalások hírére tiltakozott, és úgy érveltek, hogy az alapító nyilatkozat szerint a gyűjtemény oszthatatlan és nem átruházható. December folyamán az alapítvány vezetősége le is mondott, miután a tárgyaló felek kizárták őket a tárgyalási folyamatból. A lemondott vezetőség úgy nyilatkozott, hogy a gyűjtemény eladását nem ellenzik feltétlenül, de azt igen, hogy az áron alul és átvilágítás nélkül legyen értékesítve, és attól félnek, hogy szétszóródhat a gyűjtemény. Az aláírt szerződés pedig nem csak a gyűjtemény jogait adja át a lengyel államnak, hanem a hiányzó, de visszaszerezhető darabokért is. Ezek közül a legfontosabb alkotás Raffaello képe, az Egy fiatal férfi portréja, melyet a nácik raboltak el a gyűjteményből, és ami azóta se került oda vissza. Azonban a gyűjteményhez összesen 800 eltűnt darab tartozott, és a szerződés szerint ezek, visszaszerzésük esetén mind a lengyel államot illetik.

A lengyel kormány tervei szerint a gyűjtemény mostantól inkább fogja szolgálni a nemzetépítést, mint a művészettörténeti kutatást és múzeumi bemutatást, mivel úgy döntöttek, hogy a Hölgy hermelinnel című képet, amely 2009-ben Budapesten is látható volt a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig: Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című tárlatán, a jövőben nem fogják kölcsönadni. A lengyel kormány, nem meglepő módon, az év végi költségvetési hiány terhére vásárolta meg a képet, mivel úgy éveltek, hogy a deficit alacsonyabb lett a vártnál.

Egy biztos, hogy a gyűjtemény látogathatósága egyelőre nem változik. Ahogy eddig is, úgy 2017-ben is látogatható marad Krakkóban, azonban arra még várni kell, hogy kiderüljön, hogy a lengyel kormány miért juthatott hozzá ilyen olcsón a gyűjteményhez.
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.