Részletes keresés

A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai: realista optimizmus

2016 nem tartozott a globális műtárgypiac legkönnyebb évei közé: a tíz regionális aukciós piac közül nyolcban csökkenés volt tapasztalható. A műtárgy.com legfrissebb cikke az ArtTactic most megjelent, ArtTactic Global Art Market Outlook 2017 című elemzése nyomán annak járt utána, hogy miért lehetnek mégis pozitívak az idei kiáltások.

A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai: realista optimizmus


A globális műtárgypiac 2016-os és 2017-es kilátásai. Kép: ArtTactic


2016 legfontosabb lejtmenete a piacon az volt, hogy a New York-i és londoni modern és kortárs művészeti sztáraukciók eladásai 32,7%-kal estek, Londonban 41%-kal, míg New Yorkban 30%-kal az előző évihez képest. Azonban ez a lejtmenet alapvetően az év első felét jellemezte: ekkor a Sotheby's 31%-os, míg a Christie's 29%-os visszaesést könyvelhetett el. Ezzel szemben az év negyedik negyedévében ez a visszaesés lelassult illetve megállt a legnagyobb aukciósházaknál.

A 2017-es pozitív kiáltásokat az ArtTactic idén januári felmérése is alátámasztja. E szerint a legnagyobb növekedése az afrikai, dél-ázsiai, észak- és dél-amerikai piacokon lehet számítani.

A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai: realista optimizmus


A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai régiók szerint. Kép: ArtTactic


Érdekes tendencia az, hogy a piacot egyre inkább a kínálat alakítja. 2016-ban a globális politikai bizonytalanságok miatt, amik közt elsősorban a Brexitet és az amerikai elnökválasztást kell említeni, a piac legdrágább szegmensében sokkal kevesebb tételt kínáltak eladásra, mint 2015-ben. Így az 5 millió dollárnál drágább művek szegmensében az eladások 35%-kal csökkentek, míg a 20 millió dollárnál drágábbaknál már 55%-kal.

A műtárgypiaci kezességvállalás, amely 2015-ben az egyik legnépszerűbb konstrukció volt, 2016-ban határozottan visszaesett (New Yorkban 1,1 milliárd dollárról 500 millióra), de még így is fontos szerepet játszik a piac legdrágább szegmensében. Ezeken a modern és kortárs művészeti aukciókon a Christie's, a Sotheby's és a Phillips esetében tavaly a tételek 30-40%-a esetében volt kezesség vállalva a minimum leütési árra. Ez pedig ezen az aukciók teljes forgalmának a 40-60%-át tette ki.

2016-ban nem csak a piac, hanem a vezető aukciósházak stábjai is átrendeződtek. A Phillips intenzíven elkezdte átcsábítani magához a Sotheby's és a Christe's rutinos munkatársait, hogy megtörje a két évszázados cég piaci dominanciáját. Ezzel egy időben a Sotheby's pedig felvásárolta a Christie's korábbi igazgatója által vezetett Art Agency Partners-t. Sőt, felvásárolták a műtárgypiaci elemzéssel foglalkozó Mei Moses Art Indices-t, illetve a műtárgyak természettudományos eredetiségvizsgálatával foglalkozó Orion Analytical lab-at is. Mindennek ellenére a műtárgypiaci szakértők több mint fele arra számít, hogy az idei évben a Christie's lesz a legjobban teljesítő globális aukciósház, 42%-uk gondolja azt, hogy ez a Sotheby's lesz, míg a Phillips élre törésében csak a 4%-uk hisz. Bár ez a 4%-ék nagyon kevésnek tűnik, de ha összevetjük azzal, hogy egy éve a szakértők 0%-a hitt ebben, nem kizárt, hogy a Phillips meglepetést okozzon a következő években.

A politikai bizonytalanságok nem csak 2016-ot határozták meg, hanem a műtárgypiac 2017-es eredményeit is alakíthatják. A Trump elnökség kiszámíthatatlan intézkedései, illetve a 2017-es francia, német és holland választások mind megbolygathatják a műtárgypiac 2017-es tendenciáit.

A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai: realista optimizmus


A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai érintő kockázati tényezők. Kép: ArtTactic


Érdemes egy pillantást vetni az elemzésnek a kontinentális Európával foglalkozó részére is. Az globális északon belül Európában volt a legkisebb, 20%-os a visszaesés a Sotheby's és a Christie's modern és kortárs művészeti aukcióin. Ennek köszönhetően Európának a globális forgalomból való piaci részesedése is növekedett, 5,5%-ról 6,5%-ra. A kontinentális Európán belül pedig Párizs volt az a város, amely határozottan növelni tudta a piaci részesedését.
A 2017-es várakozásokkal kapcsolatban fontos, hogy a fent említett francia, német és holland választások elsősorban az európai műtárgypiacot befolyásolhatják.

A globális műtárgypiac 2017-es kilátásai: realista optimizmus


A szakértők 2016 és 2017 eleji várakozásai az európai műtárgypiac teljesítményével kapcsolatban. Kép: ArtTactic


A szakértőknek mintegy harmada vár növekedést idén az európai műtárgypiacon, a nagyjuk stagnálásra számít, csökkenésre pedig csak 11%-uk készül, és ezek az adatok sokkal pozitívabbak a tavaly év eleji várakozásoknál. Azonban a 2017-es európai műtárgypiac egyik legfontosabb kérdése az lehet, hogy a Brexit megingatja-e Londonnak az európai műkereskedelemben betöltött vezető szerepét.

szerző: műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.