Részletes keresés

A jedi ismét visszatér a BÁV 4. Plakátaukcióján

Szinte minden műfajban kultuszfilmeket vonultat fel a BÁV 4. Plakátaukciója. Ezek az eredetileg tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások nem csupán a gyűjtőknek szánt filmművészeti kordokumentumok, de új lakberendezési alternatívát is nyújtanak. A Magyarországon még mindig alacsony áron kapható alkotások, a nemzetközi trendeket látva jó befektetésnek ígérkeznek. Az április 19-én kalapács alá kerülő 150 plakát olyan hazai és külföldi klasszikusokat vonultat fel, mint A jedi visszatér, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó. A magyarok közül a Szerelem első és második vérig, A kenguru, Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai.

Az árverés leginkább várt darabja mindenképpen A jedi visszatér plakátja lesz, amely az amerikai,  George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A Star Wars sorozat egy különleges darabja ez, hiszen a halálcsillag, a csillagközi rombolók, a sztárok vagy éppen egy zöld szörny (!) helyett egy üdvözlésre lendülő fénykard nyitja ki számunkra a galaxist. A múlt évben Helényi Tibor változata 420.000 Ft-ért kelt el, a japán plakát idén 30.000 Ft-ról indul.

A jedi visszatér (rendezte: Richard Marquand, grafikus: Tim Reamer, 1983), kikiáltási ára: 30.000 Ft. Menekülés a győzelembe (Rendezte: John Huston, grafikus: Árendás József, 1984), kikiáltási ára: 20.000 Ft. Harakiri (rendezte: Masaki Kobayashi, grafikus: SO-Ky, 1964), kikiáltási ára: 50.000 Ft.

A sci-fi rajongók további csemegéket is felfedezhetnek az aukciós anyagban. A Csillagok háborúja számos filmet ihletett, ilyen az angol Támadás a Krul bolygó ellen vagy a francia-magyar koprodukcióban készült, legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai. Helényi Tibor ismét egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát, amit a Christopher Lambert és Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített. Persze a Helényi féle csavar itt sem maradt el, hiszen az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja…


Hegylakó (rendezte: Russel Mulcahy, grafikus: Helényi Tibor, 1988), kikiáltási ára: 30.000 Ft. Az idő urai
 (rendezte: René Laloux, grafikus: Orosz István, 1983), kikiáltási ára: 30.000 Ft. Támadás a Krull bolygó ellen (rendezte: Peter Yates, grafikus: Kakasy Éva, 1986), kikiáltási ára: 20.000 Ft.

Talán az egyik leghíresebb film, amelyet valaha Magyarországon forgattak, a Menekülés a győzelembe. Az 1980-ban több tízezer statisztával forgatott mozi igazi generációs élmény. Ennek állított méltó emléket Árendás József alkotása. A 70 éves mester szerint az első vázlat egy labda felé rúgó lábat ábrázolt, de később egy újat készített, a film eredeti címét (Victory) véve alapul. A szögesdrótba tekert győzelem jele mintegy kvintesszenciája a filmnek.

A magyar filmek közül ki kell emelnünk Görög Lajos plakátjával a Húsz órát, a vígjátékok közül a Hattyúdalt, Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistot, illetve a trilógia befejező darabját a Hanussent. Utóbbi plakátját, amelyet a grafikus, Kemény György, a rendező, Szabó István, az operatőr Koltai Lajos, illetve a szereplők: Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak, a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány javára kerül árverésre.

Mephisto (rendező: Szabó István, 1981), kikiáltási ára: 20.000 Ft. Húsz óra (rendező: Fábri Zoltán, grafikus: Görög Lajos, 1965), kikiáltási ára: 30.000 Ft. Hanussen (rendező: Szabó István, grafikus: Kemény György, 1988), kikiáltási ára: 30.000 Ft.

A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt létrehozó színész egy 1927-es Metropolis poszterért 690.000 dollárt fizetett 2005-ben. A plakát értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek.

Miért különleges a magyar plakátművészet?

A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi ezeket a magyar plakátokat.

A 4. Plakátaukció kiállítását 2017. április 8–18. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.).

Az árverést ugyanitt 2017. április 19-én 17:00 órakor rendezzük meg. További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.