Részletes keresés

Egyre többen választják a műtárgybefektetést

Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte luxemburgi irodájának igazgatója, a budapesti Art Market Budapesten tartott előadást a cége által idén negyedik alkalommal elkészített Art & Finance Riport kapcsán. A műtárgy.com a tanulmány legfontosabb eredményeit osztja meg a magyar olvasókkal.

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy hiába lassult le a kínai műtárgypiac, illetve az csökkentek az alacsonyabb kategóriás műtárgyeladások Európában és Amerikában 2015-ben, a világ műtárgypiacának nyolc központi piacából öt pozitívan értékelte a 2015-ös évet és pozitív-semleges várakozásokkal tekintett 2016-ra.

Bár a gazdasági előrejelzések kissé csökkentették a 2016-ra globális GDP várt növekedések értékét, ez a műtárgypiacot nem érinti komolyan, mivel ennek elsőszámú célcsoportja, a globális szuper-gazdagok száma várhatóan 41%-kal fog nőni 2025-re. Sőt, a leggazdagabbak vagyonát gyakran kezelő privátbankároknak 36%-a is úgy nyilatkozott, hogy a következő években növelni tervezi a műtárgyakban, régiségekben tartott vagyonok arányát. A privátbankárok és vagyonkezelők 73%-a pedig úgy érzékeli, hogy az ügyfeleik részéről egy kimondottan fontos igény az, hogy a portfóliójukban legyenek műtárgyak is.

Érdekes megfigyelni azt is, hogy a műtárgypiac melyik része épp a legdivatosabb. A 2015 őszi és 2016 tavaszi londoni sztáraukciók azt sugallják, hogy a legnépszerűbb jelenleg a kortárs művészet (ez adja a piac 45%-át), és a modern és impresszionista művészet, melyek a piac 33%-át teszik ki.

A nyugati világban nagyjából neutrálisak a piaci várakozások a közeljövőt illetően. 2015-ben a New York-i aukciók 8 százalékot vesztettek a forgalmukból, de ezt kompenzáltak a londoni aukciók 11%-os növekedése. Ezzel szemben a kínai műtárgypiac, a kínai gazdaság lassuló növekedésének köszönhetően komoly lejtmenetben van. 2015-ben a Sotheby's, a Christie's, a China Guardian és a Poly Auction kínai forgalma összességében 41%-ot esett. A kínai piaccal szemben az indiai sokkal inkább prosperál, az indiai művészet eladásai 13%-os növekedést könyvelhettek el 2014-ben, és ennek a döntő részét a belső piac adja. A közel-keleti műtárgypiac 2016-os teljesítményét nem meglepő módon elsősorban az olajárak és az Iránt sújtó szankciók feloldása határozza meg, egyelőre úgy tűnik, hogy inkább pozitív módon. Ezzel szemben 2015-ben az olajárak bedőlése miatt az orosz műtárgypiac zuhanó állapotban volt, és még a szakértők sem látják, hogy 2016-ban ez a tendencia folytatódik, vagy pedig egy stabilizáció következik be.

A műtárgy- és a pénzügyi-piac találkozásának egyik feltörekvő konstrukciója a műtárgy-biztosított hitelezés, ma már a vagyonkezelők 69%-a nyilatkozik úgy, hogy nyitott az ilyen konstrukciókra, ami egy nagy növekedés az elmúlt évekhez képest. A műtárgy-biztosított hitelezés legjobban az USA-ban tört be, ott már 15-19 milliárd dollár az ilyen hitelek összege, melyeknek jellemzően kiemelkedő értékű műalkotások a biztosítékaik. De vannak gátjai is a műtárgy- és a pénzügyi-piaci további együttműködésének, elsősorban az, hogy a pénzügyi szektorból sokan alulszabályozottnak, és így túlzottan kockázatosnak érzik a műtárgypiaci tranzakciókat. Ennek ellenére egyre gyakoribban az együttműködések a művészeti intézmények és a pénzügyi cégek között, mivel az előbbiek sokszor művészeti tanácsokat tudnak adni a pénzügyi cégeknek.

Érdemes egy pillantást venni a műtárgypiac örök kérdésére is, mégpedig arra, hogy milyen motivációból vásárolnak a műgyűjtők. A Deloitte felmérése szerint 72%-uk szenvedélyből gyűjt, de közben odafigyel a befektetési aspektusokra is, és csak 6%-uk az, aki tisztán a befektetés kedvéért vesz műtárgyakat.

Egyre többen választják a műtárgybefektetést


A műgyűjtők motivációi. Forrás: Deloitte


Végül, de nem utolsó sorban arra is érdemes figyelni, hogy hogyan erősödik meg a műtárgypiac az online térben. Ma már a műtárgypiaci szereplőknek a 73%-a és a műgyűjtők 69%-a gondolja úgy, hogy a következő években az online műtárgypiac fontos szerepet fog játszani ebben a piaci szegmensben, pedig sokan sokáig kételkedtek abban, hogy ezen a viszonylag konzervatív piacon be tud-e törni az e-kereskedelem.

Egyre többen választják a műtárgybefektetést


Bizalom az online műtárgypiacban. Forrás: Deloitte


Szerző: Nagy Kristóf, műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.