Részletes keresés

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Dübörög az aukciós piac itthon és a nagyvilágban is. A műtárgy.com eheti cikkében annak járt utána, hogy a londoni képzőművészeti aukciókon milyen magyar műalkotások jelennek meg. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy ebben az évben jóval több magyar művész alkotása kerül kalapács alá a brit fővárosban, mint a korábbi években.

Ez pedig nem semmi. Mert bár a műtárgypiac mára globálissá vált, a nemzetközi műtárgypiacot döntően olyan cégek uralják, melyeknek a székhelye Londonban van már a 18. század óta. Így ezeknek a nemzetközi aukciósházaknak a londoni árveréseire bekerülni sok művésznek komoly kereskedelmi sikert és ismertséget jelenthet. Természetesen azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy ezek a magyar művek nem az aukciósházak legnagyobb sztáraukcióin kerülnek kalapács alá, ahol millió, tízmillió dollárokért kelnek el Manet, Picasso vagy Jasper Johns művek; hanem jórészt a 20th Century Art: A Different Perspective című Sotheby's aukción november 30-án.

Ez a tematikus árverés a 20. századi modern művészet perifériáira, Iránra, a Közel-Keletre, Észak-Afrikára és Kelet-Európára, és a belső perifériákra, a nem elégé elismert nyugati művészekre fókuszál. A döntően modernista műveket kínáló aukció célja a Sotheby's szerint az, hogy friss nézőpontokat vigyen be a 20. század művészetének történetébe, mivel úgy érzik, hogy manapság a gyűjtők is egyre érdeklődőbbek ezek iránt az eddig kevésbé fókuszban lévő tendenciák iránt.

Az aukció legdrágább műve, Reigl Judit Tömbírás című munkája, amely a becsértéke 120.000-180.000 font (43-65 millió forint), amely képet a magyar közönség 2006-ban a Műcsarnokban, 2010-ben a Modemben, 2014-ben pedig a Ludwig Múzeumban láthatta.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Reigl Judit: Tömbírás, 1957. a Sotheby's jóvoltából

El Kazovszkij, akinek a munkásságát tavaly a Nemzeti Galériában rendezett kiállítással kezdték jobban megismerni, az Angyal című festményével lesz reprezentálva az aukción, melynek becsértéke 6000-8000 font.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

El Kazovszkij: Angyal. a Sotheby's jóvoltából

Természetesen nemcsak a kortárs tendenciák, hanem a korai magyar avantgárd is jelen van az aukción, többek közt Kassák Lajos, Galimberti Sándor és Mattis-Teutsch János képeivel. Mattis-Teutsch 1919 körül festett, 10.000-15.000 fontra becsült műve egy meg nem nevezett magángyűjteményből kerül kalapács alá.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Mattis-Teutsch János: Kompozíció, 1919 körül. a Sotheby's jóvoltából

A kortárs magyar művészet sem maradt ki az aukcióból. Az idősebb generációból Maurer Dóra konceptuális fotósorozataira lehet licitálni, míg a középgenerációból Szűcs Attila van jelen a 7.000-10.000 fontos becsértékű Hóbagoly című festményével, amely a Szentendrén november 20-án záró, Elvesztegetett idő című tárlaton látható.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Szűcs Attila: Hóbagoly, 2015. a Sotheby's jóvoltából

A legfiatalabb magyar művészek közül az 1990-ben született Nagy Boglárka van jelen az aukción a 4.000-6.000 font becsértékű Summer love-val. Az ő élénk, figuratív képei itthon a BÁV, a Pintér és a Blitz aukciósházakból lehetnek ismerősek.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Nagy Boglárka: Summer love, 2016. a Sotheby's jóvoltából

A november 30-i londoni árverés teljes katalógusa itt érhető el.

Természetesen kisebb koncentrációban, de más aukciósházaknál is felbukkannak magyar műalkotások, igaz más korszakokból. A mások nagy londoni árverezőház, a Christie's december 13-i londoni aukcióján fog kalapács alá kerülni a Benczúr-tanítvány Spányik Kornélnak a Szépségek című, a 19. századi akadémikus művészet legjobb darabjai közé tartozó műve, 25.000-35.000 fontos becsértéken.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Spányik Kornél: Szépségek, 1897. a Christie's jóvoltából


Szerző: műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.