Részletes keresés

Nagyszabású fotókiállítás nyílt a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának első közös nagyszabású kiállítása (Kép/Társak) a barátságra, az együttműködésre és a szellemi közösség megteremtésére fókuszál. Az akadémia művészei nem akadémikus alkotótársakat maguk mellé állítva párbeszédbe kezdtek munkáikon keresztül. Mindnyájukban közös a képalkotó tevékenység, és a lélekkel való látás, azonban a párosok (Balla András és Balla Gergely, Benkő Imre és Molnár Zoltán, Bicskei Zoltán és Dormán László, Haris László és Telek Balázs, Horváth Péter és Polyvás Albert Béla, Kósa Ferenc és Katkó Tamás, Jelencki István és Kőrösi András, Kunkovács László és Ilku János, Móser Zoltán és Ádám Gyula, Paulius Normantas és Boros György, Olasz Ferenc és Mudrák Attila, Sára Sándor és Koffán Tamás, Tóth György és Barta Zsolt Péter, Török László és Lakatos Erika) "minitárlatokat" hoznak létre. Mára már bevett gyakorlat az itt is megmutatkozó együttműködésen vagy részvételen alapuló művészet.

A teljesség igénye nélkül egy szubjektív válogatással nyújt most betekintést a műtárgy.com, az egyes "Kép/Társak" diskurzusába.

Benkő Imre és Molnár Zoltán - A mester és a tanítványa:


Benkő Imre kedvelt műfaja a fotóesszé, ezekből az esszékből láthatunk a tárlaton töredékeket. Élményei alapján saját megfogalmazásában és értelmezésében vázol fel, mutat be korjelenségeket. A dokumentarizmus egy különleges változatát képviseli, Benkő Imre szerint ezzel "az egész társadalom spektruma látható és láttatható". Fotói egyéni olvasatokat kínáló tér-idő metszetek, de minden generációnak elkell végeznie a saját "kutatásait", amit tanítványa Molnár Zoltán meg is tesz. A mestere elmondása szerint a dokumentarizmus köti össze a művészetüket.

Nagyszabású fotókiállítás nyílt a Vigadóban


Bal: Benkő Imre: Karbantartók, kohógázüzem. 1989. Forrás., Jobb: Molnár Zoltán: Copsa Mica, Románia. 2008. Forrás.


Tóth György és Barta Zsolt Péter - A sejtelmes egész és a kendőzetlen részlet:


"A női alak szépsége, a női lélek kiismerhetetlensége és ezek különféle megjelenítése az eszköz, amivel igazán el tudom mondani azt, ami bennem van." - Tóth György -

Tóth György fotóin az alakok gyakran sejtelmesek, mintha vékony fátyol lebegne a modelljei előtt, akik hús-vér nők minden mesterséges szépítés nélkül. A nőiséget mutatja meg és vegyíti ezt érdeklődésével, az egyetlen negatívra történő expozícióval. "Társául" Barta Zsolt Pétert választotta, aki gyermekei növekedését dokumentálta nem mindennapi módon a test struktúráira figyelve. A meztelenség helyett az antik görög kultúra örökségére, a klasszikus arányrendszerek szépségére fókuszál.

Nagyszabású fotókiállítás nyílt a Vigadóban


Bal: Tóth György: Emlékezés A zenekarra, 1970-73 Syrius. 2014. Forrás., Jobb: Barta Zsolt Péter: Máté. 2001. Forrás.

Normantas Paulius és Boros György - A világcsavargó és a lokálpatrióta:


"Érdekeltek a magyarokhoz legközelebb álló rokon népek, mivel magyar lányt vettem feleségül, és azért mentem Szibériába, hogy a hantiktól tanuljak magyarul." -Normantas Paulius-

Normantas Paulius fotográfus, néprajzkutató, antropológus négyszer ünnepelte a születésnapját a Himaláján, a kiállításon megjelenő válogatása Kőrösi Csoma Sándor tibetológus utazásait, munkásságának helyszíneit örökítik meg, az ott látott tájakat és embereket. A litván származású, nyíregyházi fotóművész számára az úton levés az a toposz, amelynek továbbírására vállalkozott fotográfiáival. Borsos Györggyel Nyíregyházán ismerkedtek meg, aki az analóg és digitalis technika progresszív ötvözésére törekszik, ez a tárlaton megjelenő Sóstóról készített képein is felfedezhető. Illetve az a szándéka, hogy olyan hangulatú képeket csináljon, amik megmutatják, milyen volt fénykorában a Sóstó, a csavar pedig az benne, hogy akkoriban "nem volt valami fényes látvány".

Nagyszabású fotókiállítás nyílt a Vigadóban


Bal: Normantas Paulius: Laosz. 2003. Forrás., Jobb: Boros György: Fénykép a Sóstóról sorozatból. 1999. Forrás.


A Kép/Társak című kiállítás megtekinthető a Pesti Vigadóban 2017. február 4. és április 2. között. A kiállítás kurátora: Uhl Gabriella.
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.