Részletes keresés

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát

Kultfilmek és örökzöld slágerek. Leginkább zsenge ifjúságunkat juttatják eszünkbe, amikor szobánk falát teleaggattuk poszterekkel, hogy mindig szemünk előtt legyenek hőseink, akik nem csak az irodából rejtélyes körülmények között eltűnve tépték le ingüket, hanem néhány sor eldúdolásával is enyhítették a világra nehezülő bánatot. Uma Thurmanre kacsintva kelni, vagy Belmondót Pierot-ként a szekrényünk ajtaján rejtegetve persze egészen más járt a fejünkben, ahogyan Jack Nicholson az ajtónkra kifüggesztve sem pusztán egy véletlen üzenet. Tíz-húsz év távlatából, amikor már nem csak a szobánkat, hanem egy egész lakásnyi teret formálunk saját képünkre, itt az ideje nosztalgiázni egy kicsit. A plakátnak most azonban keretben a helye! - írja a műtárgy.com

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


Forrás: Tessa Neustadt, Bob Peak: Apokalipszis most
1040 × 690 mm. Kikiáltási ár: 25 000 Ft

Még szöget sem kell a falba vernünk, így is elegáns megoldást érünk el. A fenti első fotóra pillantva az az érzésünk, mintha ottfelejtett képek volnának a falról nemrég levéve, azonban ha jobban megvizsgáljuk az összeállítást, feltűnik a gondos kompozíció. A fekete, piros és bézs kombinációja, a kitakarás helyetti kiemelés, és a közvetlen közelbe helyezett tárgyakkal való dinamika. Habár a jobb oldali Apokalipszis most plakátján a piros szín dominál, hasonló módon rendezhető el fekete-fehér képekkel.

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


Forrás: Stadshem

Az átlagos fehér falat pedig egymás mellé helyezett plakátokkal könnyen egyedivé varázsolhatjuk. Bátran válogathatunk film- és koncert plakátokból vegyesen, azonban legalább öt poszter kerüljön egymás mellé. Ezzel a sokasággal nem az esztétikai összhangot, hanem a mozihangulat megteremtését érjük el. Az én mozimban ezek vannak műsoron:

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


Steve Frankfurt: Alien. 1000 × 700 mm. Kikiáltási ár: 42 000 Ft; Berta Gábor: Párizs, Texas. 841 × 594 mm. Kikiáltási ár: 40 000 Ft; Hans Hillmann: A nap vége. 840 × 580 mm. Kikiáltási ár: 40 000 Ft

Az előbbi példával szemben, ez a pihenő-sarok a nyugalmat, letisztultságot árasztja. A plakát megerősíti, hogy a fotellel szemben tévé van, a közelben elhelyezett újságtartó pedig szintén arra utal, hogy itt pihenni szoktak. Ha a mi lakásunkban is van egy fehér falú sarok, ahol a legkényelmesebb fotelünkben ülünk egy esős őszi délutánon, dobjuk fel Chaplin plakátjával, akinek jellegzetes gesztikulációi majd derűre fakasztanak az esős idő ellenére is.

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


Forrás: Space for Life; Cirkusz. 1100 × 740 mm. Kikiáltási ár: 32 000 Ft

A gyerekszobák békés hangulatát, vagy akár azt a bohém világot, amelyet a gyermekkor jelent megteremthetjük plakátokkal is. A bekeretezett meseplakátok a keretnek köszönhetően eleganciát kölcsönöznek a plakátnak, és mintegy biztosítják azt, hogy a mesés világot még hosszú évtizedekig megőrzik. Mindazt, amit a gyermekkor jelent, a plakátok szimbolizálják, a keretek pedig átörökíthetővé teszik.

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


Forrás: Pinterest

Melyik gyerek ne örülne a Kis vakondnak, Snoopy-nak Süsünek, vagy Misi Mókusnak? A BÁV plakátaukcióján ők is beszerezhetőek!

Sosem gondolnád, mennyit érhet egy régi plakát


A kis vakond 840 × 580 mm. Kikiáltási ár: 30 000 Ft; Süsü, a sárkány 594 × 420 mm. Kikiáltási ár: 25 000 Ft; Charles M. Schulz: Snoopy gyere haza 700 × 330 mm. Kikiáltási ár: 15 000 Ft


Szerző: Sengaga, Műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.