Részletes keresés

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

Bár még csak február közepe van, de már nem kell sokat várni arra, hogy elinduljon a tavaszi aukciós pezsgés. A műtárgy.com eheti ajánlója a hazai aukciós szezon első fecskéi, a megfizethető magyar grafikák közül válogatott hat olyan alkotást, melyek minden művészetkedvelőnek nagy örömet okozhatnak.

 
 


A grafikai műfajok egyszerre kedveltek a művészek és a gyűjtők körében is. A művészeknek sokszor kísérletezési lehetőséget nyújtanak ezek az olcsó, könnyen előállítható alkotások, és ugyanez a megfizethetőség a műgyűjtőknek is vonzóvá teheti a grafikákat. Sőt, nem csak a kispénzű, vagy a kezdő műgyűjtőknek érdemes körülnéznie a kínálatban, hanem azoknak is, akik az otthonukat szeretnék egy-egy műalkotással díszíteni. Erre a célra a grafikák sokszor alkalmasabban, mint a festmények, melyek nemegyszer olyan méretűek is, hogy egy hétköznapi otthonba nehéz lenne őket elhelyezni.

A mostani ajánlónknak, melyben a 20. század kiváló magyar grafikusait mutatjuk be, az alkotási hamarosan licitálhatóak is lesznek a hazai aukciós piacon.

Aba-Novák Vilmosnak ez a szénrajza még az előtt készült, hogy 1922-ben megnyílt volna az első grafikai kiállítása az Ernst Múzeumban.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Aba-Novák Vilmos: Álló női akt (1920) Szén, papír 450 × 220 mm Jelezve középen: Aba Novák 20
Kikiáltási ár: 220.000 Ft




Farkasházy Miklós grafikái már messziről kitűnnek a dekoratív, felszabadult könnyedségükkel. Ennek a pasztellképnek az erős kontúrjai és légy erotikája nem véletlenül emlékeztet az 1920-1930-as évek könyveire és plakátjaira, mivel Farkasházy ezekben a műfajokban is aktív volt.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Farkasházy Miklós: Hölgy rózsával (1930) Pasztell, papír 570 × 400 mm Jelezve balra lent: FM 1930
Kikiáltási ár: 190.000 Ft



Bernáth Aurélnak ez a meglepő, ám nagyon bájos, egy nagy- és egy kiselefántot ábrázoló rajza az állatkerti sorozatából származik.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Bernáth Aurél: Hogy megy be az a nagy elefánt? Akvarell, papír, 250 × 175 mm, Jelezve jobbra lent: BA
Kikiáltási ár: 75.000 Ft



Czumpf Imre a 20. századi magyar grafikai egyik méltatlanul elfeledett alkotója, akinek pedig olyanok formálták a pályáját, mint Kernstok Károly, aki a mestere volt, vagy a francia Abstraction-Création, amely az 1950-es években a nonfiguratív fordulata felé terelte.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Czumpf Imre: Kompozíció (1964), Akvarell, papír, 295 × 420 mm, Jelezve balra lent: Czumpf Imre 1964, Jelezve jobbra lent: Czumpf Imre
Kikiáltási ár: 42.000 Ft




Hincz Gyula a háború utáni magyar grafika talán legkiemelkedőbb mestere volt, aki ezt a kollázst készítette. Bár Hincz sem nagyon ismert manapság, de ez mintha épp most változva, mivel pár hónapja a váci Tragor Ignác Múzeum rendezett róla egy tudományos konferenciát.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Hincz Gyula: Szerelmesek (1960 körül) Kollázs, papír 420 × 320 mm Jelezve jobbra lent: Hincz
Kikiáltási ár: 80.000 Ft




Almásy Aladár az ajánlónk egyetlen kortárs alkotója, akinek ez munkája régi korok és divatok stílusát alakítja egy különleges női portrévá.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Almásy Aladár: Női portré (1994) Akvarell, papír 820 × 610 mm, Jelezve balra lent:
Almásy Aladár 1994. III. 15.
Kikiáltási ár: 380.000 Ft




...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.