Detailed search

Dictionnary

kisplasztika

A kisplasztika a szobrászat egy ága

Anyaga a szobrászat által feldolgozható bármilyen anyag lehet (agyag, fa), de kiváltképpen kisplasztikai anyagok azok, amelyek kisméretű feldolgozásra alkalmasak, példáulelefántcsontpuszpángfaporcelánviasz, különböző fémek. Anyaga és mérete miatt a kisplasztika gyakran az ötvösséggel és az éremművészettel rokon, s méretükből következően művészi élvezetük csak közelről szemlélve lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy a kisplasztika nem a nagy szobor kisebbített mását jelenti. Életnagyságnál kisebb alkotásról van szó, ami sokszor érzékeny és értékes anyagból készül, ezért rendszerint az enteriőr dekorációjának részét képezi.

Mind a kisplasztikának, mind az éremművészetnek egyik kiváló magyarországi képviselője Ferenczy Béni. Számos kisplasztikája és éremművészeti alkotása megtekinthető Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban.

 

bútor

A bútor elsősorban beltéren alkalmazott berendezési tárgy.

Más berendezési tárgyakkal (pl. függönyökszőnyegekszobanövények) szemben a bútor mindig konkrét célt szolgál, mégpedig elsősorban emberek, állatok és tárgyak tág értelemben vett elhelyezését: ez emberek esetén fekvést, ülést, tárgyak esetén tárolást jelent. A különböző bútortípusok besorolása nem egyértelmű, különféle kritériumok alapján más-más eredményt adhat.

A bútorok jellemzően olyan elemei a berendezésnek, amelyek önmagukban stabilan állnak a térben, ellentétben például az olyan lakástextilekkel, mint a szőnyegek vagy a függönyök.

acélmetszet

mélynyomású művészi sokszorosító eljárás

gravure en taille dure (fr.), steel-engraving (ang.), Stahlstich (ném.): mélynyomású művészi sokszorosító eljárás, ill. az így készült grafikai lap. Rajzát acéllemezre vésik vagy maratják. A lemez keménysége miatt lágyabb vonalak visszaadására alkalmatlan, viszont több levonatot lehet róla készíteni, mint a puhább rézlemezről. Először 1820-ban alkalmazták Angliában ; ma már nem használatos.

akantuszlevél

az akanthosz (gör. Medvetalpfű) nevű növény stilizált levele.

az akanthosz (gör. Medvetalpfű) nevű növény stilizált levele. A nyugati díszítőművészetnek a görögöktől származó, állandó ékítménye. Alakja a korstílusok formanyelvének megfelelően módosul. Állítólag Kallimakhosz (i.e. 5.sz.), a márványfúró feltalálója alkalmazta először. – A motívumot indadíszként is alkalmazták.

Academy of Arts and Bishop Museum

Honolulu, USA

ókori görög, valamint középkori és újkori művészeti emlékeket őriz. Figyelemre méltó japán, koreai, kínai, indiai és csendes-óceáni műtárgyakból alkotott gyűjteménye.

afgán szőnyeg

a turkomán szőnyegek csoportjába tartozó, durvább csomózású, gyapjú láncfonalú

a turkomán szőnyegek csoportjába tartozó, durvább csomózású, gyapjú láncfonalú, többnyire nagyobb méretű, vörös színárnyalatú szőnyeg. Mezejét nagy nyolcszögletes medaillonok, ún. gülök díszítik.

achát

féldrágakő, a kalcedon sávos változata

(gör.) : féldrágakő, a kalcedon sávos változata. Akhatész szicíliai folyóról nevezték el, amelynek közelében nagy mennyiségben fordul elő. A sávok sárga, barna, vörös, szürke, fehér, ritkán kék és zöld színűek lehetnek. Az achátból kámeákat, intagliókat, gombokat és dísztárgyakat készítenek.

acquatinta

a rézmaratás változata, amelynek a lenyomatai tus-v. szépiarajz hatását keltik

(ol.), aquatinta (fr.) : a rézmaratás változata, amelynek a lenyomatai tus-v. szépiarajz hatását keltik. Készítésmódja : a rézlapon finom kolofóniumport olvasztanak fel úgy, hogy a por szemcséi egyenletesen fedjék a lemezt, de köztük finom hézagocskák maradjanak. Ezeken a hézagokon szivárog át a választóvízoldat, amely a rézlapon a rajznak megfelelő részeket kimarja. Előbb a rajz szerinti legvilágosabb, majd sorra a következő árnyalatú foltokat lefedve, részletekben folytatják a maratást, míg minden árnyalatot át nem vittek a lemezre.

agyagmáz

földmáz

földmáz, engobe (fr.) a durva agyagedény fehér vagy fémoxiddal színezett agyagréteggel való borítása.

agramozaik

a 17. századi indiai mohamedán építészetben faldíszítményként alkalmazott mozaik

a 17. századi indiai mohamedán építészetben faldíszítményként alkalmazott mozaik. A még friss stukkóalapba meghatározott rajz szerint különböző színű üvegdarabokat úgy nyomtak be, hogy a kiemelkedő stukkókontúr alkotta a rajzot.

 

Ágnes, Szt.

A trinitáriusok védőszentje

jelképei a máglya tüze, a kard, a nevét jelképező bárány (agnus) és egy pálmaág. A trinitáriusok védőszentje.

ágaskereszt

Az életfa jelképe

kereszt, amelynek karjai villás ág alakjában ferdén felfelé ágaznak és az élőfát utánozzák. Az életfa jelképe.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.