Detailed search

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni

A különböző művészeti alkotásokon egyre-másra felütik a fejüket az állatos díszítések, sőt, gyakran maga a tárgy is egy állatot formáz. Ezek a művek közelebb hozzák hozzánk a természetet, megmosolyogtatnak és gyakran erőteljes szimbolikával is bírnak. Olykor viszont a puszta dekoráció az alkotók célja. Ami biztos, az az, hogy egy-egy ilyen alkotás vidám és szívmelengető pontja lehet az otthonunknak, egy olyan részlet, amely vonzza a tekintetünket. Egy közelgő aukcióról választottuk ki a kedvenc darabjainkat.

Rendkívül feltűnő alkotás ez a figurális dísztál Hollóházáról. A tárgy 1988-ban készült, Lynn Chase tervei alapján, a Jaguar Jungle sorozat részeként. A jaguár, amely számos kultúrában az erő szimbóluma, itt békésen fekszik, szemét azonban, amely a tál zöldjével harmonizál, nyitva tartja.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




A míves megmunkálású, dupla fedeles női zsebórán vadászjelenet látható. A fekete, niellós háttérből kiemelkedik az egymásnak feszülő szarvasok alakja. Érdekesség, hogy a szarvast gyakran kapcsolatba hozzák az idővel, az agancs elhullatásának, majd újranövésének körforgása miatt.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




Gorka Géza az egyik legismertebb és legelismertebb keramikusunk, egyike azon első hazai alkotóknak, akiknek a művészi kerámia születését köszönhetjük. Munkáinak szépsége többek között az egyszerű formákban és a színes mázakban rejlik. Állatos kisplasztikáinál sincs ez másképp, vegyük szemügyre például ezt a jegesmedvét. Az állat alakja és festése sincs túlbonyolítva, mégis roppant kifejező és szórakoztató darab. A kékes, fénylő máz figyelemfelkeltő, de nem hivalkodó.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




Lívia, Gorka Géza lánya, édesapja mellett sok mindent megtanult az agyagról, de szerencsére rá tudott lelni a saját útjára, arra a csak rá jellemző, egyedi formavilágra, kifejezésnyelvre, amely felismerhetővé teszi a munkáit. Gorka Lívia tárgyainak felülete egyenetlen, a máz felvitele is festői, ahogyan ezt a Zebrás falitálon is megfigyelhetjük. Látni engedi a felhasznált anyagok anyagszerűségét.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




Szinte biztos, hogy mindenkinek van otthon legalább egy, kutyát formázó tárgya. Az ember legjobb barátja kedvelt motívum az iparművészetben. Ezt az öntött, tűzaranyozott bronz uszkárt leginkább egy klasszikus eleganciájú dolgozószobában vagy nappaliban tudjuk elképzelni.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




A Peruból származó, ezüst fűszertartó láma egyszerre frappáns és funkcionális darab. Két oldalán a hámban só- és borsszórót "cipel". A háztartás olyan eleme lehet, amely mosolyt csal az arcunkra.

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni




Biztosak vagyunk benne, hogy a fenti művek nem csak az állatbarátok szívét ejthetik rabul, hanem az esztétikus, ötletes műtárgyakat kedvelőkét is.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.