Detailed search

„Számomra mindig a vizualitás az elsődleges” – Beszélgetés Mengyán András képzőművésszel

Mengyán András a kortárs hazai képzőművészet egyik legeredetibb, a művészet és a tudomány határmezsgyéjén mozgó alkotója. Első egyéni kiállításának 50. évfordulóján többek között munkásságának vezérfonaláról és a műkereskedelemmel való kapcsolatáról kérdeztük.

Mennyire volt egyenes az út, ami a művészi pályára vezetett?

Én hatéves korom óta festő akartam lenni. Az indíttatást nyolc évvel idősebb bátyám, Fajó János példája és az utcánkban lakó két rajztanár adta meg Békéscsabán, ahol boldog gyermekkoromat töltöttem. Igaz, akkoriban a foci is nagyon jól ment, de azért a dolog gyorsan eldőlt a művészet javára. Szülővárosomhoz azóta is erősen kötődöm; ha tehetem, gyakran visszajárok. Részt vettem az ottani grafikai műhely létrehozásában, többször voltak tárlataim a városban, most pedig éppen a szülői ház felújításán dolgozom, amiből egyszer talán Fajó-Mengyán emlékház lesz…

Munkásságod fejezetei következetesen egymásra épülve koherens életművé állnak össze, amit nem gyengít, inkább erősít a műfaji sokszínűség. Híres vagy arról, hogy számodra még a három dimenzió is kevés, negyedikben, ötödikben gondolkodsz.

Igen, engem az izgat, hogy néz ki a három és fél, a négy és az annál is több dimenzió. Ezt persze csak konceptuálisan lehet továbbgondolni, fizikailag képtelenség. A kérdés vizuális értelemben izgat, mert gazdagítja a vizuális nyelvet, a kifejezési lehetőségeket; meggyőződésem, hogy komoly pluszt fog hozni az új generációknak.

forma transzformáció
Mengyán András: Forma Transzformáció IV-VI., és Forma Transzformáció I-III. 1966-68. Forrás: műtárgy.com

A gondolataim, s ezáltal a munkáim is, három fő témát járnak körül. Az egyik: az engem érő impressziók feldolgozása. Hosszabb ideig éltem és tanítottam a norvégiai Bergenben, ezért hadd mondjak most erre egy oslói példát. Egyszer egy börtönből átalakított múzeumban rendezhettem be tizenvalahány cellát. Nyomasztó élmény volt, de erre a speciális téri adottságra kellett valamilyen reflexiót találnom és így jött létre az egyik legismertebb munkámmá vált Megszakított folytonosság című installáció, ami később itthon és külföldön is több kiállításon szerepelt. A második kulcsszó a dimenzió – ezt már említettük –, a harmadik pedig a polifonikus vizuális tér, a dolgok együtt, egyidejűleg történő láttatása. Ha egyszerre több nézőpontból tudsz láttatni és látni valamit, jobb döntéseket hozol. Megjegyzem, ez a képesség a politikából is nagyon hiányzik… Egy utca egészen másképp néz ki az egyik végéből, mint a másikból, miközben ugyanarról az utcáról van szó. Engem az érdekel, a példánál maradva, hogyan tudom ezt az utcát egyidőben láttatni mind a két végéről. Fontos számomra az is, hogy az alapgondolatot „fogyaszthatóvá” tegyem a néző számára, hogy megfogjam őt, felkeltsem az érdeklődését – ez ad reményt arra, hogy nem ragad le a sokszor látványos felszínnél, hanem keresi a mögöttes tartalmat is. 

vizualis transzfomáció
Mengyán András: Vizuális Programok I. 1977-82. Forrás: műtárgy.com

A művészet vagy a tudomány oldaláról közelíted meg a két terület találkozási pontjait?

A kezdet kezdetén, az Iparművészeti Főiskolán, ahol formatervezést tanultam, az érdekelt elsősorban, hogyan lehet logikai úton kialakítani valamilyen formarendszert – ekkor kezdtem el tanulmányozni a geometriát és a matematikát, amivel korábban nemigen foglalkoztam. Engem a formák kombinációs képessége érdekel, az hogy hogyan lehet megismerni a formákat, hogyan lehet újakat létrehozni. E kutatás szisztematikussága közelít a tudományhoz, de számomra mindig a vizualitás az elsődleges. De a tudomány segíthet, nem is csak a matematika, hanem a fizika, a kémia is: két évig fejlesztettem például egy vegyésszel egy folyadékot, ami láthatóvá teszi az installációimban szerephez jutó lézert. 

Többször utaltál már installációidra, melyek között monumentális méretűek is vannak. Mi lesz ezek sorsa egy-egy kiállítás után?

Szétszedve és összecsomagolva alusszák csipkerózsika-álmukat házunk alagsorában. Gondosan dokumentáltuk őket, videón is megtekinthetők, szükség esetén „feltámaszthatók”. De utóéletük enélkül is biztosított, mivel képfestésre inspirálnak. Ilyenkor áttranszformálom két dimenzióba azt, ami korábban a térben létezett. Számos festményem születik térbeli munkák képi adaptációjaként és ha rájuk nézek, magam előtt látom az eredeti installációkat is.

misztikus
Mengyán András: Misztikus 17D Ikertér, 2003. Forrás: műtárgy.com

A sorrend mindig ez, tehát a festmények a háromdimenziós mű redukciójával jönnek létre?

Nem, engem mindig a gondolat vezérel, például az, hogy mi van akkor, amikor egy forma másfajta referenciarendszerbe megy át. Könnyen előfordulhat tehát, hogy egy festmény a kiindulópont, az először megszülető munka.

Bármennyire is összetéveszthetetlenül egyéni hangú a munkásságod, bizonyára Te is nyersz inspirációt korábbi mesterek gondolataiból és műveiből. Kik voltak-vannak rád a legnagyobb hatással?

Tanulni nagyon sokaktól érdemes, de ha neveket kell mondanom, akkor első helyen Josef Alberst, a Bauhaus mestereit, Malevicset, meg talán Kandinszkijt említem. Josef Albers a szinte tudományos színelméletével vonzott, míg Malevicsnél a végsőkig elvitt redukció szolgáltatta a legnagyobb tanulságot.

Energiáidat mindig megosztottad alkotómunkád és egyéb feladataid között. Évtizedekig szerepet vállaltál például az újabb művésznemzedékek képzésében. Miért tartottad ezt fontosnak?

Tulajdonképpen mindig három dolgot csináltam párhuzamosan. Megélhetésemet a design biztosította; ez stabil anyagi hátteret teremtett. A másik két terület, az oktatás és a képzőművészet inkább a szerelem kategóriájába tartozik. Amikor tanítottam – hosszú ideig itthon és Norvégiában is –, mindig vigyáztam arra, hogy ne epigonokat neveljek, hanem mindenkit a maga útjának megtalálásában segítsek. Gondolkodási technológiákat, szemléletmódot igyekeztem átadni és közben magam is nagyon sokat tanultam a diákjaimtól.

Milyen a viszonyod a műkereskedelemmel?

Sokáig nem volt vele szinte semmilyen kapcsolatom. Munkáimat nem a műkereskedelemnek csinálom; amikor dolgozom, mindig a probléma, illetve annak megoldása érdekel, függetlenül a piac igényeitől. Galériákkal csak alkalmi együttműködéseim voltak, alapvetően a műtermemből adok el. Az utóbbi időben egy független művészeti tanácsadó cég, az Art Advisory Budapest is segít abban, hogy műveim olyan gyűjteményekbe kerüljenek, ahol jól érezhetik magukat.  

Az viszont kifejezetten érdekel – és ennek vannak műkereskedelmi vonatkozásai – hogy mennyire tudok integrálódni a nemzetközi szakmai közegbe, azaz mennyire általános érvényű az, amit munkáimban megfogalmazok. E tekintetben pozitív visszajelzés a külföldi galériák érdeklődése vagy például festményeim sikeres szereplése a Sotheby’s tavaly őszi londoni aukcióján.

mengyan1
Forrás: műtárgy.com

Hol találkozhatnak az érdeklődők legközelebb a műveiddel?

Néhány munkám szerepel majd az Art & Antique Budapest vásáron a Várkert Bazárban, illetve a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének szakosztályi kiállításán. Ugyanakkor a közelmúltban két könyvem is elkészült és kiadásra vár: magyar és angol nyelvű monográfiám, illetve egy formaelméleti tanulmánykötet. Ezek megjelenése apropó lehet egy nagyobb, átfogóbb egyéni kiállításhoz is. 

szerző: műtárgy.com

Címlapkép forrása: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.