Detailed search

10 izgalmas program a most csütörtökön kezdődő Műtárgyak Éjszakájáról – Műteremlátogatás, előadás, tárlatvezetés és filmvetítés is várja az érdeklődőket

Most már pillanatokon belül elrajtol a negyedik Műtárgyak Éjszakája, ami szeptember 17. és 19. között izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várja a művészetek szerelmeseit. Az esemény rendkívül sokféle módon közelít a műtárgyak varázslatos világához, így mindenki kialakíthatja a saját, neki tetsző menetrendet. A választás talán pont a bőség zavara miatt lehet olykor nehéz, ezért most azoknak szeretnénk segíteni, akik még nem tudták eldönteni, min is vennének részt a legszívesebben. Következzék 10 tartalmas és érdekes program, amit jó szívvel ajánlunk az érdeklődők figyelmébe! (Egy látogató természetesen több programon is megjelenhet.)

Árnyak és vetületek, kinetikus installációk

Vajon megfigyeltük-e már, hogy milyen árnyékot vet egy-egy térben elhelyezett műalkotás? Az árnyék (látszat) és a valóság kapcsolatának kérdése már Platón híres barlanghasonlatában is előkerül, ám a kiállítóterekben nem túl gyakran találkozhatunk vele. A MET Galériában Készman József művészettörténész vezetésével Kelle Antal Artformer rendhagyó mozgó árnyszobraival és fényvetületeivel ismerkedhetünk meg. A kinetikus szobor különböző irányokból megvilágítva változatos, érdekes alakzatokat, árnyképeket produkál. A programról bővebb információ itt.

Hölgy egyszarvúval – Az európai falikárpitművészet kiemelkedő alkotásai

A különböző korokban készült falikárpitok sok mindent elárulhatnak készítésük idejéről, ugyanakkor titkokat, megfejtésre váró utalásokat, szimbólumokat is rejtenek. A gyönyörű Hölgy egyszarvúval-sorozat a világ talán legismertebb ilyen alkotása, amely tele van rejtélyekkel. Görbe Márk művészettörténész előadásán közelebb juthatunk az együttes megértéséhez, és olyan praktikus információkra is szert tehetünk, hogy például hogyan foghatunk el egyszerűen egyszarvút. Szó lesz továbbá az Iparművészeti Múzeum kincseiről, a Raffaello által tervezett falikárpitokról is. Az előadásról további információk itt.

Egy bútor két élete

Napjainkban szerencsére egyre fontosabbá válik a környezettudatosság. Ennek részét képezheti az is, hogy a ház körüli, elhasználódott, ütött-kopott dolgokat inkább felújítjuk, felújíttatjuk, ahelyett, hogy egyből újat vásárolnánk. Szakértő kezek alatt a régi bútorok valósággal újjászülethetnek. Az érdeklődők mindezt megtapasztalhatják az R&D MagicWood bútorrestaurátor műhelyben. Regisztráció és információk itt.

134t34t13

Konstruktív kamera

Az építészeti fotó különleges alkotás: eredeti célja, hogy bemutasson egy adott épületet, épített környezetet, ugyanakkor önmagában is érdekes, esztétikus és értékelhető mű. Az építészek és a fotósok együttműködtek, trükköket is alkalmaztak a minél tökéletesebb látvány elérésének érdekében. Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész előadásában a két világháború közötti építészeti fotó műfajával, Besnyő Éva és a hozzá hasonlóan meghatározó női fotográfusok életművével ismerkedhetünk meg. Időpont, helyszín és regisztráció itt.

2éfuiéfi

Szubjektív tárlatvezetés a Kieselbach Galériában

Ha ősz, akkor őszi művészeti árverések. A Kieselbach Galéria szeptember 18-án tartja 64. őszi aukcióját, egy nappal korábban pedig az érdeklődők Kieselbach Ákos személyes, zártkörű vezetésének keretén belül találkozhatnak az izgalmas anyaggal. Az egyórás program során sok érdekes, bennfentes információ is elhangzik. Regisztrálni itt lehetséges.

Majoros Áron, Esse Bánki Ákos, Rajcsók Attila műteremlátogatás

A kortárs művészet egyik igen örömteli velejárója, hogy olykor lehetőség adódhat a művészekkel való találkozásra, beszélgetésre is. Műtermük ajtaját kitárva az alkotók egy olyan bensőséges térbe engedik be a látogatókat, ahol ők a kész vagy épp készülőfélben lévő művekkel testközelből találkozhatnak. Ezen a programon ráadásul mindjárt három művész, Majoros Áron és Rajcsók Attila szobrász-, valamint Esse Bánki Ákos festőművész munkáival ismerkedhetünk meg, a beszélgetés során pedig képet kaphatunk az alkotófolyamatról is. Regisztráció és további információk itt.

Bán-Lazetzky kurátori tárlatvezetés

A 19. században érkezett Sziléziából Óbudára a Lazetzky család, amely több művészt is adott a városnak. Lazetzky Rezső akvarellfestő és textilmintarajzoló volt, lánya, Stella grafikusként vált ismertté, a nő férje, Bán István textilművészként tevékenykedett. A család egzisztenciáját az építőmesterként dolgozó Lazetzky Márton, Rezső édesapja alapozta meg, az ő lakóházaiból ma is több látható Óbudán. A prominens família története, a három alkotó művészete bontakozik ki az Óbudai Múzeum kiállításán, amit vezetéssel tekinthetünk meg. Regisztráció és bővebb információ itt.

3333





Fenyő György elfeledett művészete

A 20. századi magyar képzőművészet iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan program a Bodó Galéria és Aukciósház kiállítása, amelyen Fenyő György festőművész rendkívüli, eddig még sosem látott alkotásait lehet megcsodálni. Az alkotót, akinek édesapja a Nyugat legendás alapító főszerkesztője, Fenyő Miksa volt, annak ellenére kevesen ismerik, hogy az 1900-as években a progresszív művészeti törekvésekhez kapcsolódva igen komoly sikereket ért el, szerepléseiről elismerően szóltak a kor kritikusai. Mi lehet a mellőzöttség oka, mit tudhatunk a titokzatos életpályáról, hol voltak eddig a remekművek? Kaszás Gábor művészettörténész tárlatvezetésén kiderül. További információ itt.

A Senki többet c. film vetítése

Szerelem, titkok, műtárgypiac és műgyűjtés – ezek mind megjelennek a Geoffrey Rush főszereplésével készült 2013-as olasz romantikus drámában. A Senki többet című film főhőse valódi szaktekintély, egy vezető aukciósház megbecsült műértője, aki igen különleges és értékes gyűjteményt mondhat a magáénak. Az emberi kapcsolatok terén már nem ilyen sikeres, ám egy rejtélyes nő, aki a családja tulajdonában lévő műalkotásokat kívánja eladni, megtöri a jeget. A kapcsolat örökre megváltoztatja a férfi életét. A szép fényképezésű mozit öröm lesz a vásznon megtekinteni. Regisztráció és további információk itt.

Aukció a Műgyűjtők Házában

Szeptember 17-én csütörtökön kerül megrendezésre a Műgyűjtők Házában a 185. aukció, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb alkotásokért versenyezhetnek az érdeklődők. A festmények és grafikák mellett kiállítási katalógusok és kisplasztikák is várják leendő gazdáikat. Licitálni lehet egy Gorka Géza által készített tálra is. Bővebb információ itt.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.