Detailed search

100 éves a Bauhaus - programajánló

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Bauhaus. A művészeti világ egész évben a legendás intézményre emlékezik, amelyet Walter Gropius alapított Weimarban, két iskola összevonásával. Hogy mi a töretlen népszerűség oka? Valószínűleg szerepet játszik benne, hogy óriási művészegyéniségek (Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Mies van der Rohe, Moholy-Nagy László és még sokan mások) töltötték be a tanári posztokat az egyes műhelyek élén, hogy számtalan, halhatatlannak tűnő design (például a Vaszilij-szék vagy a WA 24 lámpa…) kötődik az iskolához, de a döntő tényező talán az lehet, hogy a Bauhaus jóval több volt, mint egy iskola, sokkal inkább egy filozófia, hitvallás, tagjai szentül hitték, hogy a művészetnek helye van a mindennapjainkban, a minőségi, művészi igényességgel megformált tárgyak pozitív hatással vannak az életünkre, és hogy a művészetnek lehetséges a modernizálása anélkül, hogy alapvető, kézműves jellegét elveszítené.

 

Edmund Collein: Bauatelier Gropius, 1927-28 (forrás: invaluable)

Több magyar művész is beiratkozott az iskolába, a tanárként ismertté vált Breuer Marcellen és Moholy-Nagy Lászlón kívül megfordult ott többek között Forbát Alfréd, Weininger Alfréd és Molnár Farkas is. Így tehát nekünk is bőven van mire emlékeznünk idén, és szerencsére van is hol, hiszen számos program, kiállítás van, ahol a 100 éves Bauhaust ünnepelhetjük. Bemelegítésként tehetünk egy sétát a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen, aztán megtekinthetünk kiállításokat is – utóbbihoz adunk most tippeket.

Már meg is nyílt a Moholy-Nagy László fotográfiáit bemutató tárlat a Mai Manó Házban. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái című kiállítás 3, tematikus csoportban mutatja be a mester képeit, többek között az ő felfedezésének tartott fotóplasztikát vagy a Fényjáték: Fekete-Fehér_Szürke filmet. Annak ellenére, hogy Moholy-Nagy sosem vallotta magát fotóművésznek, hatással volt a későbbi korok fotóművészetére. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg.

A Vasarely Múzeum Bauhaus 100 – OSAS kiállítása is várja a látogatókat, egészen május 26-ig. Itt olyan művészek munkáival találkozhatunk, akik ismerik és elismerik a Bauhaus művészeti programját, valamint tisztelegni kívánnak az iskola előtt. 50 kortárs művész alkotásai szerepelnek a tárlaton, festmények, szobrok, grafikák, intermediális művek.

Weininger Andor: Mechanikus színpadi revü, 1926 (forrás: The Rodina)

A Magyar Nemzeti Galériában Wininger Andor hagyatékából válogatott kiállítást láthatunk március 28-tól. A művész születésének 120. évfordulóját is idén ünnepeljük. Az Absztrakt revü című tárlaton először látható válogatás a 2002-ben az intézmény tulajdonába került munkákból. Weininger Andor a Bauhaus Falfestészeti műhelyében tanult, amelyet akkor Vaszilij Kandinszkij és Carl Schlemmer vezettek. Tiszta színek, geometrikus formák jellemzik a műveit, színpadképeket, színpadi kosztümöket is tervezett. Hamburgban kezdett el dolgozni a Mechanikus színpad – absztrakt revü koncepcióján, amelynek lényege a mozgó, absztrakt formákkal benépesített színpad. A kiállítás július 28-ig lesz nyitva.

Hamarosan, április 10-én nyílik a Ludwig Múzeumban a Program a mának – kortárs nézőpontok című kiállítás, amely különböző fókuszcsoportokban mutatja be a Bauhaus tevékenységét, főként kortárs alkotók munkáin keresztül. A múzeum egyik állítása, hogy az iskola koncepciója az elmúlt 100 évben tovább élt, napjaink vizualitásában is megjelenik. Természetesen folyamatosan változásokon ment át, igazodva a mindenkori igényekhez. A tárlat augusztus 25-ig lesz látogatható.

Az idei Budapest100 témája is a Bauhaus lett. A városi ünnepként is ismert, civilek szervezésében, önkéntesek segítségével megvalósuló programsorozat idén a Bauhaus stílushoz, szellemiséghez közel álló, fővárosi épületek kutatását és megnyitását tűzte ki célul. Május első hétvégéjén tehát bekukkanthatunk az épületekbe, valamint részt vehetünk a kapcsolódó programokon is. A honlapon pedig a frissen kutatott házak leírásait olvashatjuk el.

Szerző: műtárgy.com

 

More news
Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

2019-07-02

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

2019-06-27

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

2019-06-26

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakkal ismerkedhetnek meg olvasóink és láthatják, hogyan illeszkedhetnek be ízlésesen az otthonunkba és a mindennapjainkba.

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

2019-06-26

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba. Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.