Detailed search

100 éves a Bauhaus - programajánló

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Bauhaus. A művészeti világ egész évben a legendás intézményre emlékezik, amelyet Walter Gropius alapított Weimarban, két iskola összevonásával. Hogy mi a töretlen népszerűség oka? Valószínűleg szerepet játszik benne, hogy óriási művészegyéniségek (Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Mies van der Rohe, Moholy-Nagy László és még sokan mások) töltötték be a tanári posztokat az egyes műhelyek élén, hogy számtalan, halhatatlannak tűnő design (például a Vaszilij-szék vagy a WA 24 lámpa…) kötődik az iskolához, de a döntő tényező talán az lehet, hogy a Bauhaus jóval több volt, mint egy iskola, sokkal inkább egy filozófia, hitvallás, tagjai szentül hitték, hogy a művészetnek helye van a mindennapjainkban, a minőségi, művészi igényességgel megformált tárgyak pozitív hatással vannak az életünkre, és hogy a művészetnek lehetséges a modernizálása anélkül, hogy alapvető, kézműves jellegét elveszítené.

 

Edmund Collein: Bauatelier Gropius, 1927-28 (forrás: invaluable)

Több magyar művész is beiratkozott az iskolába, a tanárként ismertté vált Breuer Marcellen és Moholy-Nagy Lászlón kívül megfordult ott többek között Forbát Alfréd, Weininger Alfréd és Molnár Farkas is. Így tehát nekünk is bőven van mire emlékeznünk idén, és szerencsére van is hol, hiszen számos program, kiállítás van, ahol a 100 éves Bauhaust ünnepelhetjük. Bemelegítésként tehetünk egy sétát a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen, aztán megtekinthetünk kiállításokat is – utóbbihoz adunk most tippeket.

Már meg is nyílt a Moholy-Nagy László fotográfiáit bemutató tárlat a Mai Manó Házban. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái című kiállítás 3, tematikus csoportban mutatja be a mester képeit, többek között az ő felfedezésének tartott fotóplasztikát vagy a Fényjáték: Fekete-Fehér_Szürke filmet. Annak ellenére, hogy Moholy-Nagy sosem vallotta magát fotóművésznek, hatással volt a későbbi korok fotóművészetére. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg.

A Vasarely Múzeum Bauhaus 100 – OSAS kiállítása is várja a látogatókat, egészen május 26-ig. Itt olyan művészek munkáival találkozhatunk, akik ismerik és elismerik a Bauhaus művészeti programját, valamint tisztelegni kívánnak az iskola előtt. 50 kortárs művész alkotásai szerepelnek a tárlaton, festmények, szobrok, grafikák, intermediális művek.

Weininger Andor: Mechanikus színpadi revü, 1926 (forrás: The Rodina)

A Magyar Nemzeti Galériában Wininger Andor hagyatékából válogatott kiállítást láthatunk március 28-tól. A művész születésének 120. évfordulóját is idén ünnepeljük. Az Absztrakt revü című tárlaton először látható válogatás a 2002-ben az intézmény tulajdonába került munkákból. Weininger Andor a Bauhaus Falfestészeti műhelyében tanult, amelyet akkor Vaszilij Kandinszkij és Carl Schlemmer vezettek. Tiszta színek, geometrikus formák jellemzik a műveit, színpadképeket, színpadi kosztümöket is tervezett. Hamburgban kezdett el dolgozni a Mechanikus színpad – absztrakt revü koncepcióján, amelynek lényege a mozgó, absztrakt formákkal benépesített színpad. A kiállítás július 28-ig lesz nyitva.

Hamarosan, április 10-én nyílik a Ludwig Múzeumban a Program a mának – kortárs nézőpontok című kiállítás, amely különböző fókuszcsoportokban mutatja be a Bauhaus tevékenységét, főként kortárs alkotók munkáin keresztül. A múzeum egyik állítása, hogy az iskola koncepciója az elmúlt 100 évben tovább élt, napjaink vizualitásában is megjelenik. Természetesen folyamatosan változásokon ment át, igazodva a mindenkori igényekhez. A tárlat augusztus 25-ig lesz látogatható.

Az idei Budapest100 témája is a Bauhaus lett. A városi ünnepként is ismert, civilek szervezésében, önkéntesek segítségével megvalósuló programsorozat idén a Bauhaus stílushoz, szellemiséghez közel álló, fővárosi épületek kutatását és megnyitását tűzte ki célul. Május első hétvégéjén tehát bekukkanthatunk az épületekbe, valamint részt vehetünk a kapcsolódó programokon is. A honlapon pedig a frissen kutatott házak leírásait olvashatjuk el.

Szerző: műtárgy.com

 

More news
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

2019-04-02
Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény fe

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.