Detailed search

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Az új év kapujában itt az idő, hogy felidézzük 2018 legkiemelkedőbb aukciós pillanatait, a hazai után ezúttal a nemzetközi piacról. Bár az idei év nem tudta felülmúlni a tavalyit (ez leginkább a Salvator Mundi mindent elsöprő sikerének köszönhető), azért most is bőven van mire visszaemlékeznünk. Több rekord is megdőlt, például a legdrágább élő női és férfi művész kategóriájában is új első helyezettünk lett, Jenny Saville és David Hockney (előbbi ennek ellenére nem került be a top 100-as listába sem). Az idei év nagy szenzációja volt Peggy és David Rockefeller gyűjteményének elárverezése, amely végül 832,6 millió dollárért kelt el a Christie's aukcióin, így ez lett minden idők legdrágábban értékesített gyűjteménye.


A 2018-as évre visszatekintve az Artsy szerint egy egészséges piacot láthatunk, amely egyre magasabb árakat képes biztosítani a legnagyobbak számára. Szintén az Artsy említi meg azt a tendenciát is, hogy az ázsiai gyűjtők egyre meghatározóbb tényezővé válnak az aukciós világban. Most pedig nézzük meg a tíz legdrágábban értékesített műtárgyat!

10. Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937



Picasso festményei már februárban jó eredményeket hoztak, köszönhetően Harry Smith-nek, a Gurr Johns tanácsadójának, aki két nap alatt 13 Picasso-művet vásárolt meg Londonban, 112,7 millió fontért (155,2 millió dollár). A legdrágább tétel a Marie-Thérése Waltert ábrázoló kép volt, amely jutalékokkal együtt 49,8 millió fontért (69,4 millió dollár) kelt el, jóval a 32 millió fontos becsült ár fölött.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937 (forrás: The New York Times)

 

9. Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k.



A 61 millió dolláros leütési árral a Christie's új aukciós rekordot állított fel a művész számára, azonban ez még mindig távol marad de Kooning privát eladási áraitól, így ugyanis már 300 millió dollárért is gazdát cserélt egy festménye. A Woman as landscape jutalékokkal együtt 68,9 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k. (forrás: artnet)

 

8. Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932



Habár a becsült 70 millió dolláros ár alatt ütötték le, a plasztika új rekordot állított be az életműben. Jutalékokkal együtt 71,1 millió dollárért vásárolták meg a Christie's New York-i árverésén májusban.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932

 

7. Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923



A Rockefeller-gyűjtemény egyik kiemelt tétele Matisse festménye volt, amelyről a Christie's azt állította, hogy az egyik legjobb Matisse-mű, ami valaha aukcióra került. A kép jutalékokkal együtt 80,75 millió dollárért kelt el, új aukciós rekordot állítva be a művész számára.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923 (forrás: Rockefeller Center)

 

6. Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k.



Az utóbbi években az ázsiai gyűjtők kitüntetett figyelmét élvezik a Monet-festmények, itt sem volt ez másként, a régióból származó egyik vásárló jutalékokkal együtt 84,6 millió dollárt fizetett a Nymphéas en fleur c. festményért, ami új aukciós rekord Monet esetében.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k. (forrás: Christie's)

 

5. Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916



Malevich festményét a Christie's korábbi háború utáni részlegének elnöke, Brett Gorvy vásárolta meg a Christie's májusi aukcióján, 85,8 millió dollárért (jutalékokkal együtt), így ez lett az orosz művész legdrágábban elárverezett alkotása. Brett Gorvy jelenleg a Lévy Gorvy galéria társtulajdonosa.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916 (forrás: Christie's)

 

4. David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972



A 81 éves David Hockney nagyméretű festményének eladását óriási hírverés és várakozás előzte meg. A kép beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 90,3 millió dollárért kelt el jutalékokkal együtt, megfosztva trónjától Jeff Koonst, aki novemberig a legdrágább élő művész címet viselte. Hockney forgalma 225%-os emelkedést mutat, az alkotó népszerűbb, mint valaha.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972 (forrás: Christie's)

 

3. Edward Hopper, Chop Suey, 1929



A dobogó harmadik helyezettje egy ikonikus mű, Hopper éttermi képeinek egyik legkitűnőbb, magánkézben maradt példánya. Kétség sem fért hozzá, hogy nagyot fog menni a Christie's New York-i aukcióján, egyesek azt várták, hogy 100 millió dollár felett fogják leütni. Ez nem sikerült, a kép 85 millió dollárnál került leütésre, jutalékokkal együtt 91,8 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Edward Hopper, Chop Suey, 1929 (forrás: Christie's)

 

2. Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie c. festménye a Stein-gyűjteményben 



A listán másodszor szerepel a töretlen népszerűségnek örvendő Picasso, aki ezúttal az ezüstérmet zsebelhette be, Fillette à la corbeille fleurie c. festményével, ami a Rockefeller-gyűjtemény sztártétele volt. A kép jutalékokkal együtt 115 millió dollárért kelt el. A művész rózsaszín korszakából származó kép eredetileg Gertrude Stein tulajdonában volt. A rendkívül jó proveniencia és a rózsaszín korszakból származó képek ritkasága ellenére nem bontakozott ki nagy licitharc a mű körül, egyesek szerint azért, mert a kép egy meztelen tinédzser lányt ábrázol, aki minden bizonnyal egy prostituált lehetett. A New York Times később felfedte, hogy a vásárló a prominens gyűjtő-kereskedő Nahmad család egyik tagja volt. A képet már ősszel kölcsön is adták a Musée d'Orsay kiállítására.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie c. festménye a Stein-gyűjteményben (forrás: pinterest)

 

1. Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917



Sok "leg" kapcsolódik Modigliani remekművéhez, azon túl, hogy ez lett 2018 legdrágábban elárverezett műve. Mivel a festő rendkívül népszerű aktjai ritkán kerülnek aukcióra, amikor az ír lótenyésztő, John Magnier megkereste a Sotheby's-t a Nu Couché c. 1917-es festménnyel, ami ráadásul a festő legnagyobb aktja, a Sotheby's magabiztosan 150 millió dollárra becsülte a képet, ez az aukciós történelem eddigi legmagasabb előzetesen becsült ára. A mű egy telefonos vásárlóé lett, aki még az aukció előtt tett ajánlatot a festmény megvásárlására, ami jutalékokkal együtt 157,1 millió dollárért kelt el. Ez a legdrágább festmény, ami a Sotheby's-nél kelt el és a negyedik legdrágább festmény, ami valaha elkelt aukción.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917 (forrás: Apollo Magazine)



Az áttekintés után leszögezhetjük: kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a következő év!

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Artsy


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.