Detailed search

2019 leglátogatottabb nemzetközi múzeumai és kiállításai

A The Art Newspaper kiadta a szokásos, az előző évi nemzetközi múzeumi látogatószámokat elemző, és azok alapján rangsorokat felállító riportját. A valamilyen formában több mint két évtizede megjelenő riport jelenlegi kiadásában több múzeum nem szerepel (például ázsiai és olasz kiállítóhelyek), mivel azok a járványhelyzetre való tekintettel zárva voltak a kutatás idejében.

 

WEIW190005_001 (1)
Ai Weiwei: Roots. Installáció, Lisson Gallery

A leglátogatottabb nemzetközi múzeumok

A világ leglátogatottabb múzeuma a várakozásoknak megfelelően 2019-ben is a párizsi Louvre volt. 9,6 millióan keresték fel, ami viszont 600 ezerrel kevesebb, mint az eddigi rekordtartó 2018-as év. A városszerte zajló tüntetések minden bizonnyal szerepet játszottak Párizs öt legnépszerűbb múzeuma látogatottságának visszaesésében, kivéve a második leglátogatottabb Musée d’Orsay-t, ahová tavaly majdnem 3,7 millióan tértek be, ez 11%-os emelkedés az előző évhez képest. A Louvre-t a pekingi National Museum of China követi, amely a maga 7,4 millió látogatójával tartja a második helyét. A Vatikáni Múzeumok először foglalja el a harmadik pozíciót. A Metropolitan Museum of Arttal cserélt helyet, amely 2018-ban kiemelkedően sikeres évet zárt, jórészt a blockbuster Heavenly Bodies kiállításnak köszönhetően, amelynek naponta majdnem 11 ezer látogatója volt. A British Museum visszavette vezető szerepét a Tate Moderntől az Egyesült Királyság múzeumai között, legnépszerűbb kiállítása tavaly a Manga volt. A Tate Modern és a Tate Britain is rekordszámú látogatóval zárta a tavalyi évet. A tavalyi 35 napos kormányzati leállás Washingtonban negatívan hatott az állami fenntartású múzeumok látogatottsági adataira is. A közös épületen osztozó Smithsonian American Art Museum és a National Portrait Gallery összesen 604 ezerrel kevesebb látogatót fogadott tavaly.

A világ Top10 leglátogatottabb múzeuma 2019-ben. A The Artnewspaper gyűjtése.

­*A MET számaiban a Met Breuer látogatói adatai nem szerepelnek, a Met Cloisters adatai viszont igen.

A leglátogatottabb kiállítások

A The Art Newspaper a kiállításokat a napi átlagos látogatószám szerint rangsorolja. Az újság a felmérését áttekintve kijelentette, hogy most már hivatalosan is a kínai származású Ai Weiwei a világ legnépszerűbb művésze. Az alkotó utazókiállítása a leglátogatottabb, egyetlen művésznek szentelt tárlat volt tavaly. A Centro Cultural Banco do Brasilba (CCBB) érkező kiállításra naponta átlagosan 9172 látogató volt kíváncsi. A lista első három helyén a CCBB áll, köszönhetően Ai Weiweinek és a DreamWorksnek. Utóbbi a Melbourne-i Australian Center for the Moving Image intézménnyel közösen rendezett népszerű animációs filmek kellékeit felvonultató kiállítást. A Melbourne-ben 2014-ben debütáló show nagyon népszerű volt. Tavaly Rio de Janeiro-ban naponta több mint 11 ezer érdeklődőt vonzott. Nem elhanyagolható szempont, hogy a lista élén szereplő három kiállítás egyébként ingyenesen volt látogatható. Japánban a nyugati mesterek (is) rendkívül népszerűek, a lista negyedik és ötödik helyén a Tokyo Metropolitan Art Museum tárlatai végeztek, egy Munch- és egy Klimt-kiállítás. Rengetegen voltak kíváncsiak Párizsban Tutanhamon fáraó kincseire, ebben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy az utazókiállítás utolsó állomása volt ez, mielőtt visszatért új állandó otthonába, a Kairó-i Grand Egyptian Museum-ba.

Az évfordulók rendszerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot, és tavaly nem kisebb művész, mint Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójára emlékeztek világszerte. A Louvre rekorddöntő tárlatára 1,1 millió látogató volt kíváncsi (erről itt írtunk). Azonban ez a kiállítás még 2020-ban is látogatható volt, így majd az idei számokat tartalmazó kutatásban fog szerepelni. Nem szerepel a listán, de minden oka megvan az örömre a bécsi Kunsthistorisches Museumnak a tavalyi adatokat látván, az intézmény több mint megduplázta a látogatószámát, 1,8 millió látogatót fogadott tavaly, ezt főként a Bruegel halála 450. évfordulójának apropóján megrendezett tárlatnak köszönheti, amelyre összesen 408 ezren voltak kíváncsiak, a napi 3923 látogató pedig jócskán próbára tette a múzeum befogadóképességét. A Bruegel-kiállítás megdöntötte az intézmény korábbi, 2005-ös Goya-kiállítással felállított rekordját. Az évfordulókról szólván meg kell még említenünk Rembrandt halálának 350. évfordulóját, amelyre Hollandiában számos program épült, köztük a Rijksmuseum All the Rembrandts című tárlata, amelyet 455 ezren tekintettek meg. A holdraszállás 50. évfordulójáról is sokfelé sokféleképpen megemlékeztek (például itthon a Vasarely Múzeum is). Hiába ünnepelte a madridi Prado fennállásának 200. évfordulóját és rendezte meg Spanyolország tavalyi leglátogatottabb kiállítását, amelyben Rembrandt munkáit Velázquez és Vermeer alkotásaival együtt mutatta be, látogatószámai alulmúlták a 2018-as eredményeit.

A világ top20 leglátogatottabb kiállítása, a napi látogatószámok alapján. A The Art Newspaper gyűjtése. A csillaggal (*) jelölt kiállítások ingyenesen látogathatók voltak.

A jelenlegi helyzetben nehéz elképzelnünk, hogy hogyan is alakul majd a 2021-ben közzétett látogatószám-elemzés. A The Art Newspaper már pedzegeti, hogy talán a digitális jelenlét számai lesznek relevánsabbak, hiszen jelenleg a világ múzeumai – jobb híján - az online térben próbálják elérni az embereket. Így az sem lesz tehát mellékes, hogy melyik intézmény mekkora követőbázis tud kiépíteni a közösségi médiafelületeken. Az erősödő online jelenlét, az egyre kreatívabb digitális megoldások érdekes változásokat hozhatnak a múzeumról alkotott elképzeléseinkben is.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.