Detailed search

2019 leglátogatottabb nemzetközi múzeumai és kiállításai

A The Art Newspaper kiadta a szokásos, az előző évi nemzetközi múzeumi látogatószámokat elemző, és azok alapján rangsorokat felállító riportját. A valamilyen formában több mint két évtizede megjelenő riport jelenlegi kiadásában több múzeum nem szerepel (például ázsiai és olasz kiállítóhelyek), mivel azok a járványhelyzetre való tekintettel zárva voltak a kutatás idejében.

 

WEIW190005_001 (1)
Ai Weiwei: Roots. Installáció, Lisson Gallery

A leglátogatottabb nemzetközi múzeumok

A világ leglátogatottabb múzeuma a várakozásoknak megfelelően 2019-ben is a párizsi Louvre volt. 9,6 millióan keresték fel, ami viszont 600 ezerrel kevesebb, mint az eddigi rekordtartó 2018-as év. A városszerte zajló tüntetések minden bizonnyal szerepet játszottak Párizs öt legnépszerűbb múzeuma látogatottságának visszaesésében, kivéve a második leglátogatottabb Musée d’Orsay-t, ahová tavaly majdnem 3,7 millióan tértek be, ez 11%-os emelkedés az előző évhez képest. A Louvre-t a pekingi National Museum of China követi, amely a maga 7,4 millió látogatójával tartja a második helyét. A Vatikáni Múzeumok először foglalja el a harmadik pozíciót. A Metropolitan Museum of Arttal cserélt helyet, amely 2018-ban kiemelkedően sikeres évet zárt, jórészt a blockbuster Heavenly Bodies kiállításnak köszönhetően, amelynek naponta majdnem 11 ezer látogatója volt. A British Museum visszavette vezető szerepét a Tate Moderntől az Egyesült Királyság múzeumai között, legnépszerűbb kiállítása tavaly a Manga volt. A Tate Modern és a Tate Britain is rekordszámú látogatóval zárta a tavalyi évet. A tavalyi 35 napos kormányzati leállás Washingtonban negatívan hatott az állami fenntartású múzeumok látogatottsági adataira is. A közös épületen osztozó Smithsonian American Art Museum és a National Portrait Gallery összesen 604 ezerrel kevesebb látogatót fogadott tavaly.

A világ Top10 leglátogatottabb múzeuma 2019-ben. A The Artnewspaper gyűjtése.

­*A MET számaiban a Met Breuer látogatói adatai nem szerepelnek, a Met Cloisters adatai viszont igen.

A leglátogatottabb kiállítások

A The Art Newspaper a kiállításokat a napi átlagos látogatószám szerint rangsorolja. Az újság a felmérését áttekintve kijelentette, hogy most már hivatalosan is a kínai származású Ai Weiwei a világ legnépszerűbb művésze. Az alkotó utazókiállítása a leglátogatottabb, egyetlen művésznek szentelt tárlat volt tavaly. A Centro Cultural Banco do Brasilba (CCBB) érkező kiállításra naponta átlagosan 9172 látogató volt kíváncsi. A lista első három helyén a CCBB áll, köszönhetően Ai Weiweinek és a DreamWorksnek. Utóbbi a Melbourne-i Australian Center for the Moving Image intézménnyel közösen rendezett népszerű animációs filmek kellékeit felvonultató kiállítást. A Melbourne-ben 2014-ben debütáló show nagyon népszerű volt. Tavaly Rio de Janeiro-ban naponta több mint 11 ezer érdeklődőt vonzott. Nem elhanyagolható szempont, hogy a lista élén szereplő három kiállítás egyébként ingyenesen volt látogatható. Japánban a nyugati mesterek (is) rendkívül népszerűek, a lista negyedik és ötödik helyén a Tokyo Metropolitan Art Museum tárlatai végeztek, egy Munch- és egy Klimt-kiállítás. Rengetegen voltak kíváncsiak Párizsban Tutanhamon fáraó kincseire, ebben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy az utazókiállítás utolsó állomása volt ez, mielőtt visszatért új állandó otthonába, a Kairó-i Grand Egyptian Museum-ba.

Az évfordulók rendszerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot, és tavaly nem kisebb művész, mint Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójára emlékeztek világszerte. A Louvre rekorddöntő tárlatára 1,1 millió látogató volt kíváncsi (erről itt írtunk). Azonban ez a kiállítás még 2020-ban is látogatható volt, így majd az idei számokat tartalmazó kutatásban fog szerepelni. Nem szerepel a listán, de minden oka megvan az örömre a bécsi Kunsthistorisches Museumnak a tavalyi adatokat látván, az intézmény több mint megduplázta a látogatószámát, 1,8 millió látogatót fogadott tavaly, ezt főként a Bruegel halála 450. évfordulójának apropóján megrendezett tárlatnak köszönheti, amelyre összesen 408 ezren voltak kíváncsiak, a napi 3923 látogató pedig jócskán próbára tette a múzeum befogadóképességét. A Bruegel-kiállítás megdöntötte az intézmény korábbi, 2005-ös Goya-kiállítással felállított rekordját. Az évfordulókról szólván meg kell még említenünk Rembrandt halálának 350. évfordulóját, amelyre Hollandiában számos program épült, köztük a Rijksmuseum All the Rembrandts című tárlata, amelyet 455 ezren tekintettek meg. A holdraszállás 50. évfordulójáról is sokfelé sokféleképpen megemlékeztek (például itthon a Vasarely Múzeum is). Hiába ünnepelte a madridi Prado fennállásának 200. évfordulóját és rendezte meg Spanyolország tavalyi leglátogatottabb kiállítását, amelyben Rembrandt munkáit Velázquez és Vermeer alkotásaival együtt mutatta be, látogatószámai alulmúlták a 2018-as eredményeit.

A világ top20 leglátogatottabb kiállítása, a napi látogatószámok alapján. A The Art Newspaper gyűjtése. A csillaggal (*) jelölt kiállítások ingyenesen látogathatók voltak.

A jelenlegi helyzetben nehéz elképzelnünk, hogy hogyan is alakul majd a 2021-ben közzétett látogatószám-elemzés. A The Art Newspaper már pedzegeti, hogy talán a digitális jelenlét számai lesznek relevánsabbak, hiszen jelenleg a világ múzeumai – jobb híján - az online térben próbálják elérni az embereket. Így az sem lesz tehát mellékes, hogy melyik intézmény mekkora követőbázis tud kiépíteni a közösségi médiafelületeken. Az erősödő online jelenlét, az egyre kreatívabb digitális megoldások érdekes változásokat hozhatnak a múzeumról alkotott elképzeléseinkben is.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.