Detailed search

25 millió dolláros Cézanne csendéletet árverez a Christie’s

A Christie's nem vár novemberig. A hagyományos őszi aukciói elé, október elejére hirdetett meg egy új, “hibrid formátumú“ nagyaukciót New York-ba, amelyet a nemrégiben egyesült modern és kortárs részlege bonyolít le. Az aukció sztárja egy 25 millió dolláros Cézanne csendélet lesz.

A hibrid aukciót, azaz az élő teremárverés és az online aukció sajátos keverését a jelenlegi járványhelyzet hívta életre és a Sotheby’s tesztelte le július végén, Londonban. Az aukciósteremben valódi árverésvezető tartotta kézben a liciteket, amelyeket a meghívott 20 VIP vendég személyesen tehetett meg a teremben, a többiek pedig telefonon, interneten, vagy vételi megbízásokkal licitálhattak. A “Rembrandtól Richterig” címet viselő, kategóriák és művészettörténeti korszakok szemponjából is ‘kevert’ aukció váratlanul nagy sikert hozott a Sotheby’snak, megmutatta, hogy a legfelső kategóriában a pandémia sem állítja meg a vásárlási kedvet. A Christie’s sem akar lemaradni erről a hullámról, és bár nem tervezi a novemberi aukciók lemondását, de nem akar addig várni, ezért előtte beiktatott október 6 és 7-én nappali és esti értékesítéseket.

"Szeretnénk több aukciós vásárlási lehetőséget nyújtani idén ősszel, mind a beadóknak, mind a vásárlóknak” - nyilatkozta Alex Rotter, a Christie’s New York összevont háború utáni modern és kortárs művészeti részlegének vezetője egy interjúban, hozzátéve, hogy a top kategória  gyűjtői nem idegenkednek a digitális platformok használatától, nem ragaszkodnak a hagyományos műfaji besorolások szerinti árverésekhez, és nincsenek beidegződéseik az aukciós naptár tekintetében sem. Egy dolog tűnik biztosnak, főművekre mozdulnak. A Christie’s munkatársai minden egyes sajtómegszólalásukban megerősítik, hogy készülnek a novemberi aukcióra, de mindenki tisztában van vele, hogy az emelkedő betegszámok nem sok jót ígérnek. Az őszi második hullám miatt a november időpontok meglehetős bizonytalanná váltak.

Alex Rotter azt mondta ezzel kapcsolatban:  “Ahelyett, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulására várnánk, úgy döntöttünk, kihasználjuk a pillanatot, addig, amíg lehet." Rotter azt is megindokolta, hogy miért árverezik együtt a 20. és 21. századi műveket. “Picasso, Brancusi, Giacometti és Cézanne - a 20. századi európai modernizmus óriásai – referenciaként szolgálnak a kortásak számára, árakban is.”- összegezte.

A művészettörténeti korszakokon, műkereskedelmi kategóriákon átívelő aukciós anyagot a  múlt század művészeti mozgalmai mentén fűzték össze. Az aukciós sztártétele kétségkívül Paul Cézanne akvarell-lel festett csendélete, a Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier lesz.

A festmény becsértéke 25 millió dollár és értékesítési jogának megszerzéséért garantált árat kínáltak a beadónak, amelyet akkor is kifizetnek, ha a leütési ár az aukción annál alacsonyabb.

Az 1900–06 között készült festmény provenienciája szinte végig hiánytalanul ismert: először a híres francia műkereskedő, Ambroise Vollard adta el egy francia nemesnek, 1933-ban Amerikába került,  Edsel és Eleanor Ford amerikai gyűjtőházaspárhoz és mostanáig a családi kollekció része volt.

Ahogy ez mostanában megszokott, a kép turnéra indul szeptember 1. és 11. között meglátogatja a Christie’s Hongkong-I és londoni székhelyét is, hogy a helyi érdeklődők élőben is megtekinthessék. 

Forrás: Art Market Monitor, Christie’s

Címlapkép: Paul Cezanne: Csendélet tejeskannával, dinnyével és cukortartóval (1900–06). Christie's Images LTD. 2020. via Műtárgy.com

Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

2020-08-31

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Lilaruhás nő a magyar festészet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotása. Szinyei Merse Pál művét, amelyet a Nemzeti Galériában csodálhatunk meg, a magyar Mona Lisaként is szokás e

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.