Detailed search

55 millió forintos rekordáron kelt el Keserü Ilona festménye

A korlátozások után először rendezett élőben aukciót a Virág Judit Galéria. A június 1-jei kortárs árverésen legmagasabb áron, 55 millió forintért Keserü Ilona Marilyn és a tenger című alkotása kelt el. Ilyen összegű leütést még sosem ért el jelenleg is aktív, magyar művész aukción. A háború utáni modern és kortárs művek iránti kiemelkedő érdeklődést jól mutatja, hogy Maurer Dóra, Ef. Zámbó István, Botos Péter, Matzon Frigyes és Hortobágyi Endre életműrekordot, míg Bak Imre hazai aukciós rekordot ért el - tájékoztatta a galéria a Portfolio-t.

A Budapest Kongresszusi Központban megrendezett 5. Kortárs aukción 104 tételre licitálhattak az érdeklődők. Az ajánlatok élőben, telefonon, vételi megbízás útján és a galéria online felületén keresztül érkeztek. Az árverés 280 millió forint feletti összleütési értékkel zárult.

Keserü Ilona a háború utáni absztrakt művészet egyik kiemelkedő alkotója, Rekonstrukció című festménye nemrégiben Európa legrangosabb modern és kortárs gyűjteményébe, a párizsi Musée National d'Art Moderne – Centre Pompidou kollekciójába is bekerült. A most aukcióra bocsátott, Marilyn és a tenger című alkotása az életmű szintézise, 55 millió forintért cserélt gazdát.

A tavalyi Lengyelországban elért életműrekord után, Bak Imre Geometrikus kalligráfiája az életműben hazai aukciós rekordot jelentő áron, 42 millió forintért kelt el.  Az árverésen számos életműrekord született: Maurer Dóra Taposott kép – Privát felvonulás című 1971-es munkájáért 20 millió forintot fizettek. Hortobágyi Endre Sárga kompozíció című alkotása 8 millió forintos, Ef. Zámbó István John Coltrane emlékére című műve 5,5 millió forintos, Botos Péter Gömbkereszt narancs és dicrolich üvegekkel című alkotása 5,5 millió forintos, míg Matzon Frigyes Női akt című szobra a kikiáltási ár hétszeresét jelentő 7 millió forintos leütési árral ért el életműrekordot.

1977-ben korszakváltás következett be Nádler István művészetében, ebben az évben festette Gyász III. című művét is, amelyen a szín mintegy vizuális tárgyat teremtő minőségben van jelen. Az alkotás 24 millió forintért cserélt gazdát. Lakner László két licitre bocsátott képe, az 1988-as Duchamp 6,5 millió forintért, míg az 1966-69 között készült Tükörszáj 19 millió forintért kelt el.  Fiedler Ferenc cím nélküli alkotása 13 millió forintért cserélt gazdát. Izgalmas licitharc bontakozott ki Korga György Évszakok című festményéért: 600 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 5 millió forintnál koppant a kalapács.

Címlapkép: Keserü Ilona: Marilyn és a tenger


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.