Detailed search

8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!

Az ősz mindig óriási pezsgést hoz a művészeti világban, és ez idén sincs másként. Hogy megkönnyítsük a művészetkedvelők dolgát, a műtárgy.com most kiválogatott nyolc nagyszerű budapesti kiállítást, amire mindenképpen érdemes elmenni a következő hetekben, hónapokban. Természetesen nem csak a kiállítások érik egymást a következő hetekben, hanem a művészeti aukciók is, és persze az olyan nagyszabású rendezvényekre is érdemes kilátogatni, mint az Art Market Budapest vagy a Design Hét. A következőkben nyolc olyan kiállítást mutatunk be, amik a reneszánsztól a kortársig különböző korok művészetét mutatják be, de amiket bátran ajánlunk minden művészetszeretőnek.

1. Leonardo da Vinci és a budapesti lovas, Szépművészeti Múzeum, 2018. október 31-től 2019. január 6-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Az idei ősz egyik legfontosabb művészeti eseménye lesz, hogy október 31-én, több mint háromévnyi rekonstrukció után megnyílik a felújított Szépművészeti Múzeum, aminek A Leonardo és a budapesti lovas című kamara-kiállítás lesz az első időszaki tárlata. A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását.

2. Nyelvrokonok - Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás, Ludwig Múzeum, 2019. január 6-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A nyolc észt és hat magyar művész, illetve művészcsoport kiállításán bemutatott művek túlnyomó többsége az elmúlt években készült, napjaink aktuális témáira reflektáló mű, amely Budapesten most látható először. Ezeket egészítik ki a Ludwig Múzeum gyűjteményéből válogatott darabok, amelyek értelmezik, árnyalják az észt kortárs művészek által felvetett kérdéseket.

Emellett október 6-től január 9-ig a kortárs finn művészet középgenerációjának egyik legizgalmasabb alkotója, Salla Tykkä mutatkozik be a Ludwig Múzeumban, aki kisfilmjeivel nemcsak nemzetközi kiállításokon, hanem filmfesztiválok versenyprogramjában is találkozhatott a közönség, 2014-ben pedig a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger díját is elnyerte.

3. World Press Photo, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. október 23-ig


A kiállítás anyagát 73 044 fotóból válogatta ki a nemzetközi zsűri Amszterdamban. A hatalmas képanyagot 125 országból 4548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában. Ugyancsak újdonság, hogy idén a digitális média alkotásainak köszönhetően bővül a látogatói élmény. A kiállításon bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti.

4. Transzparens labirintus | Rákóczy Gizella (1947-2015). Új Budapest Galéria, 2018. november 18-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Rákóczy Gizella a hazai és nemzetközi geometrikus művészet megkerülhetetlen alkotója volt. Festészete hosszú évtizedekig szoros összefüggésben állt a számok bizonyos rendszerével. 1976-tól egy régi skóciai sírábra kapcsán a négykarú spirálokkal és azok számtörvényeivel kezdett foglalkozni. A négykarú spirálok magjából kiindulva - kombinatorikai módon - a festészet nyelvére leképezhető rendszert állított fel. Két évtizeden keresztül készült papír alapú tempera-, illetve szitanyomat munkái rendszerelméletének matematikai összefüggéseit jelenítik meg.

5. Stúdió '18 - Szalon. A jövőt végképp eltörölni. Az FKSE éves kiállítása a szervezet 60. évfordulóján. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2018. október 5-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagjai által létrehozott kiállítás a Stúdió rendszerváltás utáni, már egyesületi formához köthető periódusát vizsgálja.
Az esemény apropóját egyrészt a Stúdió fennállásának 60. évfordulója, másrészt a rendszerváltás óta erősödő anyagi, strukturális és öndefiníciós válsága adja. A 2018-ban, újra reprezentatív helyszínen megrendezett éves kiállítás szalon formában kerül megrendezésre, így a falakon nem csak a Stúdió mai tagjainak munkái, hanem mára nagynevű korábbi tagok a művei is láthatók, mint Chilf Mária, Esterházy Marcell, Katarina ©eviæ, Szirtes János vagy épp Szurcsik József.

6. Képpé vált kísérlet - Innovatív képzőművészeti tendenciák 1945-től napjainkig, Vasarely Múzeum, 2018. december 9-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Grüner György Los Angelesben élő fizikus az 1990-es évek elejétől kezdődően gyűjti az 1945 után készült, tudomány és a művészet közötti lehetséges kapcsolódási pontokat kereső magyar képzőművészeti alkotásokat. A gyűjtemény legkorábban készült alkotásait az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946-1948 között készült művei alkotják. A gyűjtemény törzsanyagát a pályájukat az 1960-as években kibontakoztató művészek - Bak Imre, Deim Pál, Fajó János, Gáyor Tibor, Harasztÿ István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Keserü Ilona, Konok Tamás, Maurer Dóra, Nádler István - munkái jelentik, de találhatók benne az 1990-es években készült művek is.

7. Kozma Klasszik. A Budapesti Műhely és Kozma Lajos. Műcsarnok, 2018. december 2-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A tárlat Kozma Lajos életművének a szélesebb közönség által eddig kevésbé ismert részére fókuszál: a Kozma alkotói pályájának alakulását meghatározó és hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését, illetve ezzel párhuzamosan végzett grafikusi-könyvművészi tevékenységét mutatja be. A Kozma vezetésével 1913-tól 1919-ig működtetett Budapesti Műhely egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, amely az igényes kézműipar megtartásával a hazai art deco kiemelkedő darabjait hozta létre.

Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. október 09. - 2019. január 13.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Az ősz talán legizgalmasabb kiállítása lesz ez a közel kilencven képet bemutató tárlat, amely a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó vonulatát mutatja be és a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel azon művészek tevékenységére, akiket Londoni Iskolának neveznek. A kiállításon a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóitól lesznek láthatóak művek, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff. A tárlat kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A tárlatra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők, közgyűjtemények valamint számos mű érkezik a londoni Tate Britainből is.

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.