Detailed search

922 millió dolláros bevétellel a Macklowe-gyűjtemény a valaha aukción eladott legértékesebb gyűjteménnyé vált

A 2021. novemberi első árverés 676,1 millió dolláros bevételével együtt a Macklowe-gyűjtemény 65 műve elképesztő, 922,2 millió dolláros bevételt hozott.

Az utóbbi hónapokban az érdeklődő közönség és a művészeti szcéna szereplői hatalmas figyelemmel követték a Macklowe-gyűjteményből származó művek két részletben történő árverését.

A második árverésre május 16-án került sor a New York-i Sotheby's-nél. Az első, 35 tételből álló aukció tavaly novemberben megdöbbentő értékű, 676,1 millió dollárt hozott illetékkel együtt, amellyel az aukciósház 277 éves történetének legnagyobb összegű árverését érte el. A májusi aukción kínált 30 alkotás összesen 208,7 millió dolláros leütési árat ért el, ami pontosan az eladás előtti 167,6-236,4 millió dolláros becslésen belül van (a becslés nem tartalmazza az aukciósház illetékeit).

A két részből álló aukció elsöprő sikere elegendő volt ahhoz, hogy a Macklowe-gyűjtemény bekerüljön a történelemkönyvekbe. A májusi aukció 246,1 millió dollár értékben kelt el, így a gyűjtemény összesített értékesítési eredménye 922,2 millió dollárra emelkedett illetékkel együtt. Ez az összeg Macklowék gyűjteményét a valaha aukción eladott legértékesebb kollekcióvá teszi, megelőzve a Christie's 2018-as, Peggy és David Rockefeller hagyatékából származó művek eladását, amely több árverésen összesen 835,1 millió dollárt ért el.

A végeredmény különösen lenyűgöző volt, figyelembe véve, hogy a Macklowe-gyűjtemény mennyire eltér a művészeti piac pillanatnyilag uralkodó ízlésétől.

Nagyon izzó időket élünk - érzelmileg izzó, politikailag izzó, szociológiailag izzó. Az élet hőmérséklete és tempója nagyon felforrósodott és nagyon felgyorsult, a Macklowe-gyűjtemény pedig annyira hűvös és annyira érzelemmentes - mondta Beverly Schreiber Jacoby tanácsadó az eladás előtt.

Jelenleg a figuratív művészet uralja a piacot, a Macklowe-gyűjtemény pedig inkább a háború utáni modernizmus, az absztrakció és a konceptuális művészet fénykorát képviseli.

Az eredmény kétségtelenül sikert hozott mind a beadóknak - akiket egy keserű válóper részeként köteleztek a műkincsek eladására -, mind a Sotheby's-nak, amely számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a gyűjtemény jól eladható legyen. Az első aukcióhoz hasonlóan a május 16-ai árverésen is az aukciósház minden tétel után pénzügyi garanciát vállalt. Közel kétharmadukra (30-ból 19-re) visszavonhatatlan licit érkezett.

A licitharc ennek ellenére több tételnél is élénk volt, elsősorban a Sotheby's York Avenue-i árverési teremben és telefonon keresztül, a legtöbb esetben a cég amerikai és európai csapatának szakemberein keresztül érkeztek ajánlatok. Az este második tétele, Roy Lichtenstein Mirror #9 (1970) című tondo festménye például négy szakértő és egy, az aukciós teremben tartózkodó férfi közötti licitháborúnak köszönhetően túlszárnyalta a 2 millió dolláros becsértéket. A kép végül 5 millió dolláros leütési áron (6 millió dollár illetékkel együtt) kelt el. A Lichtenstein-alkotás licitálója vitte haza az este utolsó tételét is, Mark Grotjahn Untitled (Black Butterfly over Blue M02G) (2002) című művét 1,2 millió dollárért.

Agnes Martin
Agnes Martin: Early Morning Happiness, 2001. Forrás: The Art Newspaper

Agnes Martin két minimalista vászna - az egyetlen női alkotás a májusi árverésen - szintén olyan licitharcokat váltott ki, amelyek a személyes licitálás visszatérésének volt köszönhető. Az est harmadik tétele, Martin Early Morning Happiness (2001) című műve négy személy közötti licitversenyt eredményezett. Végül 9,8 millió dollárért került eladásra. 11 tétellel később a második Martin került árverésre, az Untitled #11 (1985) című klasszikus Martin-kompozíciót, amely halványszürke alapon vízszintes fehér vonalakból áll, 6,4 millió dollárért vásárolták meg.

Gerhard Richter: Seestück (Seascape), 1975. Forrás: The Art Newspaper

Az este két legnagyobb eredményét a legmagasabb becsértékekkel rendelkező mű hozta, és mindkettő pontosan a becsült értéken belül kelt el. Gerhard Richter Seestück (Seascape) (1985) című festményére, amely egy ködös tengert ábrázol egy részben felhős ég alatt, mindössze két licit érkezett, és a Sotheby's kortárs művészeti vezetőjével, David Galperinnel telefonon beszélő ügyfél vásárolta meg, 26 millió dolláros leütési áron.

Mark Rothko: Untitled, 1960. Forrás: The Art Newspaper

Három tétellel később Mark Rothko Untitled (1960) műve - a művész védjegyének számító négyszögletes, sötétvörös és bordó formákból álló kompozíció, szürkéskék-mályva színű háttérrel - igazi párbajt váltott ki a telefonos licitálók között. Végül egy 41,5 millió dolláros ajánlat győzött.

Az árverés többi része viszonylag kevés meglepetést tartogatott, egyetlen izgalmas momentum kivételével. Sigmar Polke német festő két műve a telefonos ügyfelek közötti élénk licitálási verseny következtében meghaladta a becsült árat, míg a kortárs Anselm Kiefer egyetlen műve, a Des Malers Atelier - Der Rhein (1983, becsült ár: 700 000-1 millió dollár) az este egyik csalódása volt, két licit után 693 000 dollárért kelt el.

Andy Warhol: Self-Portrait, 1986. Forrás: The Art Newspaper

Andy Warholnak, a pop art mesterének három műve is jól teljesített. A nyitó tétel, a Blue Airmail Stamps (1962), amely egy hűvös kék amerikai postai bélyegekből álló lapot ábrázol, 1,05 millió dolláros leütési áron kelt el, míg az élénkpiros Hammer and Sickle (1976) végül 5,3 millió dolláros leütési áron kelt el. Az est legnagyobb méretű és becsült értékű Warhol-kép, a Self-Portrait című mű (1986), amelyet a művész mindössze néhány hónappal halála előtt készített, 18,7 millió dolláros eladási árat ért el.

A Macklowe-gyűjtemény első és második aukciójának top 10 eladása:

A 2021. november 15-ei (első) aukció:

Táblázat  10
Táblázat: műtárgy. com. Adatok: Sotheby’s

A 2022. május 16-ai (második) aukció:

Táblázat 11
Táblázat: műtárgy. com. Adatok: Sotheby’s

 

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.