Detailed search

A 40 millió dolláros Botticelli portrét aukcióra bocsátják

Alig néhány hónappal a legutóbbi aukciós rekordja után, Sandro Botticelli visszatér az aukciós termekbe egy 40 millió dollárra becsült, Krisztust ábrázoló portréval.

 

The Man of Sorrows, Forrás: Barnebys.com

 

Januárban, a Sotheby’s által rendezett, igen rangos Masters Week aukción, Botticelli Portrait of a Young Man Holding a Medallion című festménye kilencszeresen megdöntötte az előző rekordját. A kép leütési ára 80 millió dollár volt, a járulékos költségeket beleszámítva pedig összesen 92,2 millió dollárt fizetett új tulajdonosa, amely a világ második legdrágább régi mester festményévé változtatta, közvetlenül Leonardo da Vinci Salvator Mundi-ja után. Ez a rekord eladás az, ami segítette kiegyenlíteni a piacot a régi mestereknek.

 

Portrait of a Young Man Holding a Medallion, Forrás: Los Angeles Times

 

2022 januárjában a Sotheby’s aukcióra bocsátja The Man of Sorrows című, Botticelli által alkotott potrét, amit a karrierje végén készített. Abban az időszakban nagy hatással volt rá a dominikai reformer, Jérôme Savonarola, illetve leginkább a keresztény szimbolizmus által jellemzett stílus felé hajlott.

Az aukciósház bejelentette, hogy a 15 és 16. század fordulóján készült műalkotás 40 millió dollár feletti becsült értékkel kerül bemutatásra.  Annak ellenére, hogy Botticelli művei viszonylag rövid idő alatt másodszorra jelennek meg aukción, műalkotásai, különösen a késői munkák rendkívül ritkák a piacon. A Sotheby's szerint ebből az 1492 utáni időszakból csak három másik műről ismert, hogy magánkézben van.

The Man of Sorrows a festő késői pályájának egyik legszembetűnőbb példája, a 16. század végén stílusának fejlődését és alanyainak kezelését illusztrálja. Az előző évtized költői mitológiai jeleneteivel ellentétben (különösen a Vénusz és a Tavasz születése) azonban a művész 1490 utáni produkciója józanabb, szigorúbb és spirituálisabb.

A műalkotással Botticelli egy bizonyos kettősséggel átírja Krisztus képét, így olyan természetet kölcsönöz neki, amely mind isteni, mind emberi. Krisztus megmutatja három sebét, kettőt a kezén, amely a keresztre feszítés során keletkezett, egyet pedig a mellkasán, amelyet egy katona lándzsája okozott halála után. „A Man of Sorrows feltűnően valósághű ábrázolása Krisztusnak, amely a szenvedését és halálát szimbolizálja, de elképesztő mértékű emberséggel, amely Botticelli portréjának jellegzetessége és lenyűgöző pszichológiai mélységgel mutatja be Krisztus istenségét” mondta Christopher Apostle, a New York-i Sotheby's régi mesterek festményeinek vezetője.

Krisztus fejét angyalok glóriája veszi körül, akik a szenvedély eszközeit tartják, és eltakarják a szemüket, hogy kifejezzék bánatukat a személy szenvedéseivel szemben.

„Ilyen színvonalú Botticelli alkotás aukcióra bocsátása nagy esemény a régi mesterek világában, de hogy egy évvel a mérföldkőnek számító Young Man Holding a Medallion című munkájának eladása után viszik piacra ezt a rangos munkát, az egy valódi szenzációnak számít” - mondta George Wachter, a Sotheby s elnöke és a régi mesterek festményeik nemzetközi biztosa. „Ez a rendkívüli festmény kiváló példája annak, ami Botticellit magával ragadó és merész vizuális stílusúvá teszi, párosulva a portrék egyedi emberi megközelítésével.”

Krisztust, mint a bánatok emberét október 7–11-én mutatták be egy hongkongi kiállításon, mielőtt világkörüli turnéra viszik, egyenesen Los Angelesbe, Dubaiba, Londonba és végül New Yorkba, ahol januárban árverésre bocsátják.

Forrás: Barnebys.com

 

More news
Fajó János a bécsi Mumok múzeumban

Fajó János a bécsi Mumok múzeumban

2021-12-06
A magyar geometrikus képzőművészet egyik legnagyobb alakjának, Fajó Jánosnak (1937-2018) a festménye került a régió egyik legtekintélyesebb múzeumába, a bécsi Mumokba. A művész életművét kezelő alapítvány nagy szakmai
Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

2021-12-01
Gyulai Líviuszt a művészettörténészek az úgynevezett nagy grafikus generációhoz szokták sorolni, ő volt a legkisebb fiú a „nagy öregek” – Kondor, Würtz, Hincz, Reich, Rékassy – között, és mint a népmesékben, ő volt az,

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.