Detailed search

A grafika a jövő befektetése

 

Az utóbbi évtized legerősebb grafikai anyagával indítja az évet a BÁV február 13-án. A 231 tételt számláló aukció dúskál az elmúlt évek festményrekordjait adó nagy nevekben, így pl. Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László és Egry József grafikáit is megvásárolhatjuk, a festményeikhez viszonyítva töredék áron. A kortárs művészeket többek között az Ipartervesek és a nemzetközi szinten is az egyik legismertebb képzőművészünknek számító Maurer Dóra mellett a BÁV-nál az utóbbi években kiválóan szereplő ef Zámbó István munkái képviselik.

Már szinte elcsépelten hangzik, hogy a grafika a gyűjtés előszobája, pedig évszázadok óta változatlan a trend, miszerint a legnagyobb festők grafikáit, a festményeikkel összehasonlítva, töredékáron vásárolhatjuk meg, annak ellenére, hogy sokszor az előbbiben több virtuozitás mutatkozik meg, mint az utóbbiban. Ez az aránytalan árkülönbség különösen jellemző a hazai műtárgypiacra, látva azonban a nemzetközi trendeket, a szakértők jelentős áremelkedést jósolnak ezen a területen, ami kedvező lehetőséget teremt a műtárgybefektetőknek is.

A jelenlegi nyomott árakat jól mutatja, ha összevetjük a BÁV előző évi aukciós eladásait a mostani grafikai árverés kikiáltási áraival. Például Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című olajfestménye 48 millió forintért kelt el 2018 tavaszán, míg most a művész egy kikötőt ábrázoló akvarellje 28 ezer forintról, egy téli tájképe pedig 55 ezer forintról indul. 



Barabás Miklós esetében is hasonló a helyzet: Degenfeld Annát ábrázoló portréja 26,4 millió forintot ért az őszi árverésen, míg egy ehhez szinte megszólalásig hasonló, kisméretű akvarell portréja most 480 ezer forintért kerül kalapács alá.

Aba-Novák Vilmos festményei közül a BÁV-nál 7,8 millió forintért kelt el az Itatás című műve tavaly, de a művész számos képe már a több tízmilliós árat is elérte a korábbi években. Február 13-án hét grafikájára lehet licitálni, amelyek közül a rézkarcok 30-75 ezer forint közötti, míg a szabadkézi tusrajza 220 ezer forintos áron kerül kikiáltásra.




Gulácsy Lajos Vadász Na’Conxypanból című olajfestményéért 4,8 millió forintot adtak múlt tavasszal, a grafikai aukción ugyanebből a korszakából a Szerelem Na’Conxypanban című vegyes technikával készült erotikus rajza 780 ezer forinttal az árverés legdrágább tétele lesz, de az itáliai emlékeit megörökítő ceruzarajzához akár már 95 ezer forintért is hozzájuthatunk. A nagymesterek közül többek között Czóbel Béla, Mednyánszky László, Szőnyi István, Egry József, Kádár Béla, Scheiber Hugó egyedi rajzaira és akvarelljeire, Patkó Károly és Uitz Béla rézkarc-kollekcióira, valamint Gross Arnold részletgazdag, színes grafikáira is kedvező kikiáltási ártól lehet licitálni.

Az élő kortársak közül az elmúlt évben ef Zámbó István volt a legkedveltebb a BÁV-nál, festményei három alkalommal is megközelítették a 2 millió forintot. A grafikai árverésen a gouache technikával készített Lakatlan szívek és Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotásaira licitálhatunk, 100 ezer forintos kikiáltási árról.



Az idén ötven éves jubileumukat ünneplő, és ezért ismét reflektorfénybe került Iparterveseket többek között Hencze Tamás Kalligráfiája, illetve Lakner László és Nádler István rézkarcai képviselik. Külön figyelmet érdemel Major János Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája, amely a művész korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalója. Az életmű szempontjából fordulópontot jelentő, sokat publikált alkotás is igen kedvező áron, 40 ezer forintért kerül kalapács alá. 

Az árverés zárótétele a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának egy mesteri rézkarca lesz. A Szélben című alkotás 120 ezer forintról indul majd, de emellett Maurer absztrakt triptichonjára is licitálhatunk. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumokban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek.

A grafikákat 2019. február 2-11. között az ingyenes aukciós kiállításon lehet megtekinteni.
Az árverés február 13-án 18 órakor kezdődik a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.).

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

(x)

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.