Detailed search

A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

A két napraforgókat ábrázoló festmény közül az egyik a mai napig egy magángyűjteményben rejtőzik, és minden bizonnyal egy egész vagyonért fog elkelni, amikor előkerül, a másik képet pedig egy amerikai bomba pusztította el.

1888 augusztusában Van Gogh négy napraforgó-csendéletet festett az arles-i Sárga Házban. Az utolsó kettő nagy hírnévre tett szert; a türkiz alapra festett tizennégy virágot ábrázoló képet ma Münchenben őrzik, a tizenöt napraforgót sárga alapon megjelenítő műalkotás pedig Londonban tekinthető meg.

 


Van Gogh Tizennégy napraforgója türkiz alapon (1888) és Tizenöt napraforgója sárga háttérrel (1888). Forrás: The Art Newspaper 

Az első két festményt azonban, a szakembereket leszámítva rendkívül kevesen ismerik. Van Gogh a Három napraforgó (1888. augusztus) című képpel kezdte sorozatát, amit türkiz háttérrel festett. A festmény mindig is magángyűjteményekben rejtőzött. A műalkotás utoljára 1948-ban, a clevelandi Művészeti Galéria egyhónapos kiállításán volt látható, így már nagyon kevesen emlékeznek erre az eseményre. A Három napraforgó csak az 1980-as években jelent meg színes reprodukción.

 

Van Gogh, Három napraforgó, 1888. Forrás: The Art Newspaper

Vincent így foglalta össze tömören a képet testvérének, Theo-nak: „Három nagy virág zöld vázában, világos háttérrel”. A virágoknak már a puszta mérete is lélegzetelállító, csak a bal oldali akkora, mint az edény. A virágokat élénk türkiz színű háttérrel festette meg, és ez a képe több aspektusban különbözik a korábbi, Párizsban készült csendéleteitől, hiszen az ezeken a festményeken megjelenő virágokat többnyire sötét háttér elé festette. Arles-ban azonban Van Gogh nagyon merészen használta a színeket.

A Három napraforgó valószínűleg azon két Van Gogh-mű egyike volt, amelyeket a művész halála után először értékesítettek. A festményt az Íriszekkel együtt (1889. május) 1891-ben vásárolta meg a párizsi kritikus, Octave Mirbeau, aki 24 fontot fizetett a párért. Az egyik legkorábbi olyan fénykép, ami egy gyűjtő otthonában található Van Gogh-festményt örökít meg Mirbeau étkezőjét ábrázolja.

 


Octave Mirbeau étkezője, középen a Három napraforgóval, a kép a Revue Illustré-ben jelent meg, 1898. Forrás: The Art Newspaper

 A következő tulajdonos a párizsi divattervező, Jacques Doucet volt, a modern művészet szerelmese, aki megbízta Pierre Legrain art deco tervezőt azzal, hogy hozzon létre egy rendkívül merész fekete lakkeretet a festményhez (ez mára sajnos elveszett). Doucet örököse 1970-ben eladta a Három napraforgót, ami egy görög hajózási mágnáshoz került, aki a kilencvenes évek végén adta el a Van Gogh-művet.

1996-ban a festményt felajánlották a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeumnak, de az üzlet meghiúsult, és a festmény egy ismeretlen magángyűjtőhöz került. Amikor majd a Három napraforgó elkerülhetetlenül felbukkan a piacon, valószínűleg rekord összeget fognak fizetni érte.


Van Gogh, Hat napraforgó, 1888. Forrás: The Art Newspaper

A másik viszonylag ismeretlen csendélet 1888 augusztusából a Hat napraforgó. Vincent leírása ismét tömör és lényegre törő: „Három virág, egy virág, amely felmagzott, és elvesztette szirmait, valamint egy rügy a királykék alapon”. A Három napraforgóval összehasonlítva megállapítható, hogy valószínűleg az azt megelőző napon festették, a virágzást sematikusabban ábrázolja, hangsúlyozva tüskés leveleiket és csészeleveleiket.

A Hat napraforgó volt az első olyan Van Gogh-festmény, amit egy japán gyűjtő vásárolt meg. 1920-ban Koyata Yamamoto gazdag pamutkereskedő vette meg az Oszaka melletti Ashiyából, a festményért 3200 fontnak megfelelő összeget fizetett. Yamamoto ekkor a festményt a kanapéja fölé, egy nagyon díszes, aranyozott keretbe foglalva akasztotta.


Koyata Yamamoto (balra) Saneatsu Mushakoji íróval Ashiya-i otthonában, 1938. Forrás: The Art Newspaper

1945. augusztus 6-án, azon a napon, amikor az atombombát ledobták Hirosimára, Ashiya elpusztult egy ettől különálló amerikai támadásban. Több, mint 1500 hagyományos bombát dobtak Ashiyára, a tüzek gyorsan terjedtek. Yamamoto házát felgyújtották, és a Hat napraforgót elemésztették a lángok. Yamamoto túlélte a bombázást, és 1963-ig élt.

Van Gogh festményei közül keveset fényképeztek le színesen a háború előtt, de szerencsére a Hat napraforgó közöttük volt. Néhány évvel ezelőtt a The Art Newspaper cikkének írója, Martin Bailey felfedezett egy korai japán kiadványt. A posztimpresszionista művészet négy reprodukciójából álló, nagyon ritka portfólióban egy Hat napraforgó-nyomat is helyet kapott, ami narancssárga környezetben volt. Első pillantásra úgy tűnt, hogy a narancssárga szegélyt a kiadó adta hozzá.

A szerző ezután visszatért Van Gogh leveleihez. Közvetlenül a Hat napraforgó befejezése után a festő így írt művésztársának, Emile Bernardnak: a virágok sárgái „felrobbannak” a kék háttér előtt, „narancssárga ólommal festett vékony lécekkel keretezve” (a narancssárga ólom világos sárga-narancssárga pigment). A festménynek szerinte olyan hatása van, mintha „egy gótikus templom ólomüveg ablakainak” üvege lenne.

Vincent készített (vagy rendelt a helyi asztalostól) egy egyszerű keskeny keretet, valószínűleg fenyőből, amelyet aztán narancssárgára festett – hogy ellensúlyozza a festmény mélykék színét. Úgy érezte, hogy a kiegészítő színek fokozzák a napraforgók drámai hatását.

Tragikus, hogy a Hat napraforgó megsemmisült a második világháborúban. De ennek a nemrégiben újra felfedezett 1921-es nyomtatványnak köszönhetően legalább abban a formájában láthatjuk a festményt, ahogy azt Van Gogh tervezte.

 

Forrás: The Art Newspaper

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.