Detailed search

A kriptoművészet virágzása – a 10 leginnovatívabb NFT művész

NFT token, blokklánc – sokaknál nem teljesen tiszta mit is jelentenek ezek a kifejezések, pedig mára a kortárs művészet világában teljesen befészkelték magukat, köszönhetően annak, hogy a technológiai újítások soha nem látott ütemben fejlesztik a kreatív ipari digitalizációt.

Az NFT, azaz a Non-Fungible-Token jelentése a nem helyettesíthető érme. Olyan hálózatban létrehozott adatbázis, amelybe ha bekerülnek a tárgy (jelen esetben a digitális alkotás) adatai, akkor azok nem másolhatóak, így egyedülálló eszközként működik a tokenben. Ez a digitális alkotók munkáját hitelesíti és védi, hiszen a kinyomtatva értékesített képfájlokból egy készül, azonban az eredeti fájlról megszámlálhatatlan mennyiségű másolatot lehet készíteni. Az NFT-vel a digitális alkotásokat művédelemmel lehet ellátni, a blokkláncok pedig rögzítik a tranzakciókat és ellehetlenítik a csalókat a digitális adatok ellopására, sokszorosítására, törlésére.

Az NFT-knek köszönhetően egy globális műkereskedelmi lánc épült ki online, ahol biztonságosan lehet a műalkotásokkal kereskedni a digitális térben, és mindenfajta tranzakciót spórol meg a szereplőknek.

Annak köszönhetően, hogy a digitális vevőket és eladókat tisztán meg lehet határozni, illetve a tranzakciók nyomon követhetők, a csalás a lehetetlennel határos.

A fogalmak tisztázása után tekintsük át, hogy ki is az a 10 NFT művész, akinek munkáját a jelenlegi digitális piacon érdemes lesz nyomon követnünk:

Beeple

Beeple
Forrás: The Verge

Beeple, eredeti nevén Mike Winklemann a harmadik legsikeresebb élő művésszé vált a világon, miután eladott egy NFT kollázst 69 millió dollárért. A művész már előzőleg is felállított egy NFT világrekordot miután eladott egy 582 000 dollár értékű kriptovaluta művet öt perc alatt.

Blake Kathryn

Forrás: ArtStation

A magára „3D művész szürreális és futurisztikus esztétikával” utaló művész egy nem várt csavart visz a kriptografikus művészetbe a többdimenziós alkotásaival. Sikerei vezető művésszé juttatták az illusztráció, ikonográfia és branding területén is.

Giant Swan

Forrás Artsy

Giant Swan egy virtuális valóságban alkotó festő és szobrász, aki a 3D szobrászatot tartja alkotásának középpontjában. Képeinek, videóinak és printjeinek egyedi felhasználása az egyike azoknak, amik forradalmasítják a kriptografikus művészetet.

Hasmasks

Hasmasks
Forrás: Artfunder

Hasmasks egy virtuális kiállítótér, ami rengeteg különböző NFT művésznek, többek között 70 európai alkotónak nyújt teret. A platform lenyűgöző tempóban növekszik, több mint 16 000 egyedi digitális portré megtalálható rajta.

FEWoCIOUS

FEWoCIOUS
Forrás: Nifty Gateway

FEWoCIOUS, a feltörekvő NFT művészek között kiemelkedő amerikai tinédzser, aki multimillió dolláros digitális alkotásokat kínál vásárlóinak. Művészete vegyíti a hétköznapi eseményekről készült karikatúráit és egy gimnáziumi tanuló képzeletbeli világát.

José Delbo

Forrás: Twitter

A 87 éves José Delbo, aki az első Wonder Woman, a Transformers és a Batman/Superman képregény designjában segédkezett a 70-es és 80-as években, jelenleg milliókat keres azzal, hogy Wonder Woman témájú NFT-kert ad el gyűjtőknek, annak érdekében, hogy minél inkább népszerűsítse azt, hogy a Marvel-inspirálta digitális művészet váltsa fel a papír formájú képregényeket.

Trevor Jones

Trevor_Jones
Forrás: NFT Awards

Trevor Jones csodálatraméltó alkotásai vegyítik az animációt, a videógyártást és az NFT tageket. A legsikeresebb digitális művei interpretációkat foglalnak magukban Pablo Picasso stílusából. Picasso monumentálisabb munkáiból használta fel a palettát és kompozíciót saját műveihez, és újra alkotta őket kriptovaluta szimbólumokkal és más releváns ikonográfiával, illetve kortárs logókkal.

Mad Dog Jones

Mad_Dog_Jones
Forrás: Artnet News

Michah Dowbak, azaz Mad Dog Jones az egyik legsikeresebb aukcióját tudhatta maga mögött a Nifty Gateway digitális piacon, Crash + Burn sorozata mintegy 4,3 millió dollárért kelt el. A művész a posztapokaliptikus városi látképek kreációival foglalkozik, digitális kompozíciói a cyberpunk témát dolgozzák fel.

Pak

PAK
Forrás: Screen Rant

A kriptografika egyik legrejtélyesebb szereplője, aki megérdemli a kitüntetett figyelmet. Pak nevű művész soha nem hozta nyilvánosságra személyazonosságát, így lenyűgöző alkotásai körüli misztikum is hozzásegítette a milliós követőtáborához.

John Orion Young

Forrás: Talenthouse

John Orion Young egy 3D művész, aki NFT animált karaktereket és figurákat alkot. A gyors berobbanása a digitális piacra és az értékesített alkotásai mind azt igazolják, hogy egyre jobban megerősíti a helyét az NFT világában.

Forrás: Portalcripto, Arsboni

Címlapkép forrása: Screen Rant


Source: Portfolio.hu
More news
Reflektorfényben a kerámiaművészet – mutatjuk a nemzetközi aukciókat és a magyar trendeket

Reflektorfényben a kerámiaművészet – mutatjuk a nemzetközi aukciókat és a magyar trendeket

2024-03-13

A kerámia egyre népszerűbb a műgyűjtők körében. A Lucie Rie, Hans Coper és Bernard Leach nevével fémjelzett klasszikus művek mellett a kortárs keramikusok innovatív, kísérletező alkotásai egyaránt lenyűgözik a közönséget. A nemzetközi műtárgypiacon egyre keresettebbé válnak ezek a különleges munkák, ami a kerámia új aranykorát jelezheti. Számos magyar keramikusművész is kiemelkedő munkát végez ezen a területen.

Bemutatják Damien Hirst korábban soha nem látott műveit

Bemutatják Damien Hirst korábban soha nem látott műveit

2024-03-07

2024. március 2. és június 23. között Damien Hirst a franciaországi Château La Coste egészét beveszi a The Light That Shines című nagyszabású kiállításával. Az 500 hektáros terület mind az öt pavilonját olyan neves ép

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.