Detailed search

A kriptovaluták hozzák el a műtárgypiac financializációját?

Lehet, hogy hamarosan az "olyan művészek alkotásaival kereskedek, akiket nem is ismerek" szöveggel fognak felugrani hirdetések a böngészőnkben? Ha bejön egy most induló start-up számítása, akkor alapjaiban változhat meg minden, amit a műtárgypiacról gondoltunk. Amennyiben sikeresek lesznek, akkor nemsokára eljöhet a 3%-nyi Andy Warhol képet tulajdonlók és a Ferenczy Károlyt shortolók ideje. Hogy megértsük ezt a potenciális változást, a műtárgy.com eheti szakcikkében annak jár utána, hogy a kriptovaluták és a pénzpiacok hogy forgathatják fel a műtárgypiacról alkotott eddigi képünket.

A műtárgypiacot évezredek óta úgy képzeltük el, mint egy olyan teret, ahol fizikailag és esztétikailag is teljes egész műalkotások cserélnek gazdát. Azonban a kriptovaluták felbukkanása a műtárgypiacon könnyen felülírhatja ezt, és lehet, hogy nemsokára már az lesz a jellemző, hogy egy Andy Warhol kép 3 %-áért folyik a licit.

Ennek a folyamatnak az egyik úttörője az idén alapított Maecenas Fine Art mely a Polytech svájci kockázatitőke-befektető 200.000 fontos tőkéjével indult. A cég által is propagált változás leszámol az elmúlt évszázadoknak azzal a feltevésével, hogy egy műalkotást minősége és esztétikai értéke miatt is érdemes megvásárolni, ehelyett tisztán befektetési szempontból tekint a műtárgypiacra. Ez természetesen nem teljesen új tendencia. A műgyűjtők körében az elmúlt évtizedekben népszerűvé váló szabadkikötők (melyek közül a genfi a leghíresebb) ugyancsak kizárólag befektetési szempontból fordulnak a műalkotások felé, ablaktalan raktárakba helyezve műalkotások millióit (köztük Picasso művek ezreit), mivel ezeken a helyeken adófizetés nélkül lehet tárolni a műalkotásokat.

A Maecenas Fine Art ehhez képest abban hoz újdonságot, hogy lehetővé teszi, hogy ne csak egész műalkotások, hanem azoknak bizonyos százaléka is a befektetés és a licit tárgya lehessen. Ezen kívül azonban a vállalat üzleti modellje nem különbözik radikálisan a tradicionális aukciósházakétól. A cég azonosítja az árverésre alkalmas műtárgyakat, elvégzi az eredetiség és proveniencia vizsgálatokat, majd pedig a saját online platformján árverésre bocsátja az alkotásokat. A különbségek ezen a ponton kezdődnek: a vevők nem dollárban vagy euróban, hanem kriptovalutában licitálnak, és az árverés után nem a műalkotást kapják meg, hanem egy igazolást arról, hogy hány százalék részesedésük van benne. Az aukció után pedig nem áll meg az élet, az új tulajdonos nem tudja hazavinni az általa megvett festmény bizonyos százalékát, ehelyett arra nyílik lehetősége, hogy Maecenas online felületén tovább kereskedjen a részesedésével. Ezzel a cég a digitális vállalatokra egyébként jellemző monopolisztikus működést épít ki (elég csak az Amazon, a Facebook vagy a Google piaci szerepére gondolni), mivel a rendszerébe egyszer bekerült alkotásokkal onnantól csak a Maecenas online felületén lehet kereskedni - kivéve abban a valószerűtlen esetben, hogy ha valaki megszerzi egy alkotás teljes tulajdoni hányadát. Az üzleti modell szerint az első aukciós eladás után az alkotás árának 6 %-a, utána pedig minden további tranzakció során 2 %-a illeti meg a céget.

Ebben a rendszerben a műtárgykereskedelem egészen az értékpapír-kereskedelemre kezd hasonlítani. Bár a műtárgyak után osztalékot nem fizetnek, de résztulajdonosa jövedelemre tehet szert úgy is, ha pénzért cserébe kölcsönzik ki az alkotást, mivel ilyenkor megkapja a kölcsönzési díj megfelelő százalékát.

A kriptovaluták hozzák el a műtárgypiac financializációját?

 

A Maecenas Fine Art üzleti modellje. Forrás: Maecenas Blog



És hogy mi ebben a blockchain technológia szerepe? Valójában csak annyi, hogy ez a technológia minden egyes tranzakcióról egy megváltoztathatatlan és nyomon követhető feljegyzést hoz létre, ami megkönnyíti a gyűjtőknek az alkotások nyomon követését és eredetiségük ellenőrzését.

A cég először Andy Warhol 14 Small Electric Chairs című, 5.6 millió dollárra becsült alkotását bocsátott blockchaines aukcióra a londoni Dadiani Fine Art-tal közösen, és a továbbiakban is az 500 ezer és 10 millió dollár közti árkategóriát igyekeznek megcélozni, mely egy olyan sáv, amiben már csak kevés egyéni gyűjtő tud vásárolni.

A kriptovaluták hozzák el a műtárgypiac financializációját?

 

A Maecenas Fine Art első aukcióra bocsátott alkotása, Andy Warhol 14 Small Electric Chairs című munkája (1980) (részlet)



Ezt a folyamatot egy tágabb perspektívából vizsgálva azt láthatjuk, hogy ha elindul a Maecenas és a hozzá hasonló cégek által remélt folyamat, akkor a műtárgypiac is a financializáció útjára fog lépni, egy olyan működési modell felé, melyben a kereskedés tárgyát képező műalkotások másodlagosak azokhoz a pénzpiaci műveletekhez képest, melyeknek eszközeivé, eszközosztályává lesznek. Természetesen a műtárgypiac és a pénzpiacok szoros viszonya nagy múltra tekint vissza, de eddig a műalkotások jellemzően úgy voltak a pénzügyi tranzakciók tárgyai, hogy közben megőrizték azt az esztétikai szerepet, amiért létrehozták őket. Amennyiben megtörténik ez a váltás, akkor radikális változásokra számíthatunk. Ezek könnyen lehet, hogy hasonlítani fognak arra, ahogy az elmúlt pár évtizedben a pénzpiacok egyre nagyobb teret nyertek az ingatlanpiacon. Az ingatlanpiac mindig is kapcsolatban állt a pénzpiacokkal, ám az 1980-as évektől vált olyan területté, melyet egyre inkább a pénzügyi szereplők és az ingatlan-alapú pénzügyi termékek dominálnak. Könnyen lehet, hogy egy hasonló, financializálódó periódus vár a műtárgypiacra is.


Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.