Detailed search

A legdrágább élő magyar művészek – itt a friss toplista a 2020-as aukciós eredmények alapján

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadó iroda először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban a frissített adatok mellett megtalálható a legdrágább magyar fotóművészek listája is. A kiadvány ezen a linken hozzáférhető.

Az alábbiakban a 2020 teljes éves eredményeivel frissített adatokat adjuk közre az élő művészekre vonatkozóan (az adott évben elhalálozott művész még benne szerepel). Mivel a legutóbbi összesítés óta számottevő változás az élő művészek piacán történt, így az alábbiakban rájuk fókuszálunk.  Elemzésünk aukciós adásvételek adataiból épül fel, kutatásunk elsősorban az artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaink a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák. A magyar művészek aukciós piaca kiadvány frissített kiadása nyomtatásban várhatóan 2021. őszén jelenik majd meg.

Az élő magyar művészek aukciós piaca (2020-as trendek)

A 2020-as év itthon egyértelműen a kortársak, ezen belül is az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is tovább folytatódott, különösen azoknál a művészeknél, akiknek már az elsődleges piacon is alig lehet hozzájutni egyedi munkákhoz. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy a nagyobb aukciósházak, így pl. a Virág Judit Galéria és Aukciósház már 2 önálló aukciót szentelt a kortárs műveknek és egyre több aukciósház kínálatában erősödik az élő művészek reprezentációja. A vírushelyzet miatt felgyorsultak az aukciósházak digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. Ez a digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak születtek a licitharcokban. A Covid19 pandémia okozta bizonytalanság azért jelen van a piacon, többen kivárnak, így a Kieselbach Galéria és Aukciósház is, aki eladással egybekötött kiállítást szervezett az év végi szokásos aukciója helyett, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kortárs művészek munkái itt is nagyobb hangsúlyt kaptak a megszokottnál. Az egyébként nemzetközi viszonylatban is egyre jobban elterjedő private sales eladási kategória is kiemelkedő eredményeket hozott (ezek az eladások azonban nem képezik részét a hazai és nemzetközi aukciós adatbázisoknak).

A 2020-as aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora a következőképpen alakult:

  1. táblázat | A Top10 élő magyar művész rangsora 2020-as aukciós eredményei alapján

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit és Konok Tamás 2020-ban elhunytak, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek              

** A táblázat a sokszorosított grafikai munkákat is tartalmazza

Az alábbi táblázat a 2020-as év során aukción legdrágábban eladott műalkotásokat tartalmazza. Az első két helyen a 2020 őszén elhunyt Reigl Judit egy munkája áll, amelyet a Virág Judit Galéria és Aukciósház bocsátott árverésre, a második helyen pedig Bak Imre Narancs című festménye, amelyet Varsóban, a Polswiss Art aukciósház ütött le csaknem 40 millió forintért. Lakner László műve a harmadik helyen áll, tőle még további két munka is szerepel a toplistán. Nádler István két kiemelkedő munkája került fel a 10-es listára, Keserü Ilonától pedig egy 1969-es alkotás, amelyet itthon ütöttek le 28 millió forintért.

2. táblázat | Az élő magyar művészek Top10 legdrágábban eladott műalkotása 2020-ban

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit 2020-ban elhunyt, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek                                              

** A külföldön eladott műalkotásnál napi MNB árfolyamon átszámított Ft

Az élő magyar művészeket a 2011-2020 közötti aukciós forgalma alapján rangsoroltuk. Az összesített listában nem történt nagy meglepetés, inkább átrendeződés: Nádler második helyen szerepel, Lakner a harmadik helyen (2019-ban fordítva). Bak Imre a 7-ik helyről a 4-ik helyre lépett elő, Maurer Dóra a 10-ik helyről a 9-ikre. A 2018-ban elhunyt Fajó Jánost nem tartalmazza a lista, jövőre pedig már Reigl Judit és Konok Tamás is átkerül a nem élő művészek örök rangsorába. 

3. táblázat | A Top20 élő magyar művész aukciós rangsora a 2011 és 2020 közötti időszak aukciós eredményei alapján

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit és Konok Tamás 2020-ban elhunytak, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek                

** A táblázat a sokszorosított grafikai munkákat is tartalmazza  

 

szerző: műtárgy.com, Art Advisory Budapest – művészeti tanácsadás

Címlapkép és Cover kép:

Bak Imre – Orange, 1969 – Poliswiss Art Facebook oldala

Reigl Judit – Gomolygás, csavarás, oszlop, fém, 1984 – Virág Judit Galéria és Aukciósház


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.