Detailed search

A legdrágább magyar fotográfusok a nemzetközi aukciós eredmények tükrében

Műtárgykereskedelemre, aukciókra, aukciós rekordokra gondolva általában a festészet jut egyből eszünkbe, holott a kínálat – szerencsére – sokkal színesebb. Itt van mindjárt például a fotográfia, amely egyre népszerűbbé és keresettebbé válik a gyűjtők körében. A fotó már csak azért is számot tarthat az érdeklődésünkre, mert sok magyar származású fotográfus futott be meggyőző nemzetközi karriert és tett szert világhírnévre. Mégis, néhány ismert alkotó egy-két rekordot elérő művén túl kevéssé ismerjük a magyar fotóművészek aukciós piacának számait. Éppen ezért, a 2019 novemberében megjelenő és a Műtárgybefektetési Konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadványában a műtárgy.com több mint 150 fotóművész eladási eredményeinek elemzésével külön fejezetet szentelt a magyar fotóművészek aukciós piacának.

Az adatokból kitűnik, hogy az utóbbi tíz év során a magyar fotóművészek árverések szempontjából legeredményesebb éve 2014 volt, amikor is közel 1 milliárd forint volt az aukciókon értékesített munkák összege.  A kiadványban szerepel a 2008 és 2018 közötti Top20 magyar fotóművész aukciós eredményeit, a 2019 első felének aukciós eredményei alapján Top15 magyar fotóművész rangsorát, valamint a magyar fotóművészek Top50 eladott műalkotását tartalmazó lista. A gyűjtésből kiderült, hogy a magyar fotóművészek legfontosabb piaca az Egyesült Államok, amely a teljes aukciós forgalom 62%-át teszi ki, Magyarország pedig kevesebb mint 1%-át. Talán kevésbé meglepő, hogy mindhárom lista élén Moholy-Nagy László végzett.

mttt
A Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között. A műtárgy.com gyűjtése, forrás: A magyar művészek aukciós piaca, műtárgy.com 2019.

Az alábbiakban egy itthon kevésbé ismert, ám a XX. századi magyar fotográfia egy kiemelkedő alkotójának munkásságára szeretnénk felhívni a figyelmet, aki a Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között elnevezésű listán a 18. helyen szerepel, 4,7 millió forintos forgalommal és 13 darab eladott tétellel.

Dr. Szász János (1925-2005) neve és művei külföldön valószínűleg jobban ismertek, mint idehaza, annak ellenére, hogy a 2005-ben elhunyt művész azon kevés, külföldi sikereket elérő magyar fotográfusok közé tartozott, akik itthon éltek és alkottak. A pécsi származású művész jogi diplomát szerzett, édesapja katonai rangja miatt azonban nem mehetett jogi pályára. Fotószakiskolát végzett, majd kirakatrendezőnek és grafikusnak tanult, és két utóbbi szakmájában kezdett el dolgozni. Később a Pécsi Tervnél az építkezéseket kellett dokumentálnia, ő azonban puszta dokumentációnál többre törekedett, művészi fotókat készített.

Auditorium, 1970 - Balázs Szász
Auditorium 1958. 30 x 40 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, félig fényes papíron

Grafikusi képzettségének nyomait fotográfiáin is láthatjuk. Erőteljes kontúrok és magas kontrasztok jellemzők rájuk, olyannyira, hogy egyes alkotásai már-már szénrajzoknak tűnnek.  A téli táj, a Balaton, a Pécs melletti vidék, az épített környezet, valamint az ember és a természet viszonya mind megjelennek a munkásságában. A népi építőművészetben letisztultságot talált, a Népi építészetünk nyomában című kötetéért 1976-ban Szép Könyv-díjat kapott.

Bemegye-e? 1971. k 18 x 24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Fontos volt számára, hogy előhívást is a kreatív folyamat szerves részeként kezelte, beleavatkozott a folyamatba. Szabadon kísérletezett, ecsettel, szivaccsal és az általa kifejlesztett kémiai adalékkal. Ennek köszönhető képei festői megjelenése, valamint az, hogy nincs két egyforma vintázs.

vasarnap_szazs
Vasárnap 1970. 18x24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Látásromlása után a fiatal fényképészeket tanította, megszervezte az Országos Középiskolai Fotópályázatot, valamint a Mecsek Fotóklub életében is aktív szerepet vállalt. Halála után hagyatéka a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően került a napvilágra. Több külföldi nagyvárosban rendeztek életműkiállításokat a munkáiból, Budapesten a hagyaték a Supermarket Galériában mutatkozott be. Képeivel a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, a berlini Hiltawsky Galerie és a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni. Fotográfiái nemzetközi aukciókon jól szerepelnek, 2017-ben a Sotheby’s fotóaukcióján kelt el egy vintázs fotója. Magyarországon az Art Advisory Budapest-nél érhetőek el Szász vintázs fotói.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.