Detailed search

A legdrágább magyar fotográfusok a nemzetközi aukciós eredmények tükrében

Műtárgykereskedelemre, aukciókra, aukciós rekordokra gondolva általában a festészet jut egyből eszünkbe, holott a kínálat – szerencsére – sokkal színesebb. Itt van mindjárt például a fotográfia, amely egyre népszerűbbé és keresettebbé válik a gyűjtők körében. A fotó már csak azért is számot tarthat az érdeklődésünkre, mert sok magyar származású fotográfus futott be meggyőző nemzetközi karriert és tett szert világhírnévre. Mégis, néhány ismert alkotó egy-két rekordot elérő művén túl kevéssé ismerjük a magyar fotóművészek aukciós piacának számait. Éppen ezért, a 2019 novemberében megjelenő és a Műtárgybefektetési Konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadványában a műtárgy.com több mint 150 fotóművész eladási eredményeinek elemzésével külön fejezetet szentelt a magyar fotóművészek aukciós piacának.

Az adatokból kitűnik, hogy az utóbbi tíz év során a magyar fotóművészek árverések szempontjából legeredményesebb éve 2014 volt, amikor is közel 1 milliárd forint volt az aukciókon értékesített munkák összege.  A kiadványban szerepel a 2008 és 2018 közötti Top20 magyar fotóművész aukciós eredményeit, a 2019 első felének aukciós eredményei alapján Top15 magyar fotóművész rangsorát, valamint a magyar fotóművészek Top50 eladott műalkotását tartalmazó lista. A gyűjtésből kiderült, hogy a magyar fotóművészek legfontosabb piaca az Egyesült Államok, amely a teljes aukciós forgalom 62%-át teszi ki, Magyarország pedig kevesebb mint 1%-át. Talán kevésbé meglepő, hogy mindhárom lista élén Moholy-Nagy László végzett.

mttt
A Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között. A műtárgy.com gyűjtése, forrás: A magyar művészek aukciós piaca, műtárgy.com 2019.

Az alábbiakban egy itthon kevésbé ismert, ám a XX. századi magyar fotográfia egy kiemelkedő alkotójának munkásságára szeretnénk felhívni a figyelmet, aki a Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között elnevezésű listán a 18. helyen szerepel, 4,7 millió forintos forgalommal és 13 darab eladott tétellel.

Dr. Szász János (1925-2005) neve és művei külföldön valószínűleg jobban ismertek, mint idehaza, annak ellenére, hogy a 2005-ben elhunyt művész azon kevés, külföldi sikereket elérő magyar fotográfusok közé tartozott, akik itthon éltek és alkottak. A pécsi származású művész jogi diplomát szerzett, édesapja katonai rangja miatt azonban nem mehetett jogi pályára. Fotószakiskolát végzett, majd kirakatrendezőnek és grafikusnak tanult, és két utóbbi szakmájában kezdett el dolgozni. Később a Pécsi Tervnél az építkezéseket kellett dokumentálnia, ő azonban puszta dokumentációnál többre törekedett, művészi fotókat készített.

Auditorium, 1970 - Balázs Szász
Auditorium 1958. 30 x 40 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, félig fényes papíron

Grafikusi képzettségének nyomait fotográfiáin is láthatjuk. Erőteljes kontúrok és magas kontrasztok jellemzők rájuk, olyannyira, hogy egyes alkotásai már-már szénrajzoknak tűnnek.  A téli táj, a Balaton, a Pécs melletti vidék, az épített környezet, valamint az ember és a természet viszonya mind megjelennek a munkásságában. A népi építőművészetben letisztultságot talált, a Népi építészetünk nyomában című kötetéért 1976-ban Szép Könyv-díjat kapott.

Bemegye-e? 1971. k 18 x 24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Fontos volt számára, hogy előhívást is a kreatív folyamat szerves részeként kezelte, beleavatkozott a folyamatba. Szabadon kísérletezett, ecsettel, szivaccsal és az általa kifejlesztett kémiai adalékkal. Ennek köszönhető képei festői megjelenése, valamint az, hogy nincs két egyforma vintázs.

vasarnap_szazs
Vasárnap 1970. 18x24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Látásromlása után a fiatal fényképészeket tanította, megszervezte az Országos Középiskolai Fotópályázatot, valamint a Mecsek Fotóklub életében is aktív szerepet vállalt. Halála után hagyatéka a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően került a napvilágra. Több külföldi nagyvárosban rendeztek életműkiállításokat a munkáiból, Budapesten a hagyaték a Supermarket Galériában mutatkozott be. Képeivel a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, a berlini Hiltawsky Galerie és a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni. Fotográfiái nemzetközi aukciókon jól szerepelnek, 2017-ben a Sotheby’s fotóaukcióján kelt el egy vintázs fotója. Magyarországon az Art Advisory Budapest-nél érhetőek el Szász vintázs fotói.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.