Detailed search

A legdrágább nyugati művész a Távol-Keleten – A Basquiat-árverés eredményei

Március 23-án megdőlt az egy nyugati művész egy munkájáért a Távol-Keleten kifizetett legmagasabb árverési leütés rekordja. A Christie’s szakértői ezt az eredményt várták Jean-Michel Basquiat Warrior (Harcos) című képétől a cég március 23-án megrendezésre kerülő hongkongi árverésén, aminek pontos elnevezése We Are All Warriors – The Basquiat Auction (Mindannyian harcosok vagyunk – Basquiat-árverés) volt. A ház a tegnapi napon 41,8 millió amerikai dollárért adta el a festményt.

Jean-Michel Basquiat (1960–1988) 1982-ben, életművének legsikeresebb évében, a falapra akrillal festett, majd spray-vel is „megfújt” technikával készítette el Harcos című alkotását. A festményt Basquiat legjobb munkájának tartják, a La Hara és az Irony of Negro Policeman című képeivel együtt szokták emlegetni. A Christie’s így írta le a műalkotást: „Egy erős és hatalmas harcos ezüst kardot forgat és szúrós tekintettel félemlíti meg ellenfelét. A Jézus Krisztushoz hasonlító gladiátor hangsúlyos téma volt Basquiat számára, amit az is mutat, hogy a művész számos vázlatában megjelenik ez az alak.”

Jean-Michel Basquiat: Harcos (részlet) – forrás: Christie’s

A festmény kiállítási története is megalapozta a magas leütési árat. A műalkotást először 1983-ban állították ki a tokiói Akira Ikeda galériában, azóta pedig számos kiemelkedő kiállításon jelent meg a világ körül. Legutóbb a 2019-ben a New York-i The Brandt Foundation Art Study Centerben megrendezett Jean-Michel Basquiat-kiállítás fő attrakciójaként szolgált.

A Christie’s tavaly decemberi hongkongi aukciója (20th Century / 21st Century Art Sale) a cég valaha volt legmagasabb összeget hozó ázsiai árverése volt. Ennek az eredménynek az ismeretében is számítottak arra, hogy a Harcosra is nagy számban fognak licitálni az ázsiai gyűjtők. A Harcos legutoljára 2012 júniusában fordult meg a műtárgypiacon: akkor Londonban a Sotheby’s árulta, és végül 5.585.250 fontért (8.705.729 dollár) kelt el.

A művész mindeddig legdrágábban elkelt munkája egy ugyancsak 1982-ben készített Untitled, vagyis Cím nélküli kép, amelyért 2017 májusában a Sotheby’s New York-i árverésén Yusaku Maezawa – 60 millió dolláros becsértéket követően – 110.487.500 dollárt (30,500 milliárd forint) fizetett. Ez a kép ezzel a vásárlással nemcsak Basquiat legdrágább munkája lett, de egyúttal a valaha aukción elkelt amerikai művész, illetve fekete művész által készített legdrágább műalkotás is.

Jean-Michel Basquiat: Cím nélkül – forrás: Sotheby’s

Ezzel az eladással Basquiat lett az a nyugati művész, akinek egy munkája a legmagasabb áron kelt el egy távol-keleti árverésen. Ezt a címet eddig a német Gerhard Richter egy absztrakt kompozíciója tartotta, amelyért 2020 júliusában Hongkongban 214.631.000 hongkongi dollárt (29.283.854 amerikai dollár) fizettek.

Forrás: Papageno.hu, 美術手帳 (bijutsutecho.com), artnet


Source: Portfolio.hu
More news
Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

2021-04-15
Csaknem 17 millió dollárért (5,1 milliárd forint) találtak gazdára a Pak nevű digitális művész nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált műalkotásai a Sotheby's szerdán zárult online aukcióján.A The Fungible Collection

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.