Detailed search

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Lilaruhás nő a magyar festészet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotása. Szinyei Merse Pál művét, amelyet a Nemzeti Galériában csodálhatunk meg, a magyar Mona Lisaként is szokás emlegetni. A kép mögött meghúzódó történetet, a portré szépséges alanyának kilétét és szomorú sorsát viszont kevesebben ismerik.

A képen pompás, lila ruhakölteményben, nyugodt arckifejezéssel ül egy fa alatt Probstner Zsófia, a festő felesége. Kezét ölében nyugtatja, baljában mezei virágokat fog. Szalagos kalapja mellette hever a fűben, amelyet fehér és sárga virágocskák pettyeznek. Idilli jelenet, mintha a modell épp csak megpihent volna egy kellemes séta során.

Szinyei Merse Pál Münchenben ismerkedett meg szerelmével. Már tanulmányait is az itteni Képzőművészeti Akadémiáján végezte, ám a Jernyén található családi birtok ügyei hazaszólították. 1872-ben visszatért a német városba, ahol unokatestvére, a tájképfestő Gundelfinger Gyula baráti körével járogatott el kirándulni. A társaság tagja volt Probstner Zsófia, akibe a művész egyből beleszeretett. Az új, heves érzelem, valamint az alkotómunkához való visszatérés örömmel töltötte el a festőt, boldogan fogott hozzá főművéhez, a Majálishoz, amelynek egyik modellje későbbi sógornője, Probstner Mária. A kép 1873-ra készült el, Münchenben sikert aratott, a bécsi világkiállításon viszont leszerepelt, ami rendkívül csalódottá tette a művészt. Maga mögött hagyva a keserűséget egyetlen dologra figyelt, hogy megnyerje Zsófia kezét. Ez sikerült is, 1873. október 15-én házasodtak össze, Gundelfinger korompai otthonában. Házasságuk korai, felszabadult időszakában készült a Lilaruhás nő. 1873-ban Zsófia modellt ült a férjének, elegáns ruháját saját maga varrta. Épp várandós volt első közös gyermekükkel, Félix László Pállal, akit később öt leánygyermek követett. A terhesség miatt az öltözet az asszony visszaemlékezései szerint egyre szűkebbnek bizonyult. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a képet a szabadban, friss levegőn festette az alkotó, csakúgy, mint a Majálist, a műterme falai között dolgozta ki. Emiatt sok kritikai érte a festményt, ami egyébként a közönség tetszését elnyerte.

Ezután sorozatos tragédiák következtek a család életében, amelyek el is vették Szinyei alkotókedvét. Meghalt az édesapja, a nővére, három kislányát a diftéria, azaz a torokgyík vitte el. A halálesetek és a szakmai sikertelenségek miatt a festő kedvetlenné, időnként agresszívvá vált, ezt pedig a feleség egyre nehezebben viselte. Végül 1887-ben fogta életben maradt leányait és elhagyta a művészt. Később hozzáment Ghillányi Imréhez, a későbbi földművelésügyi miniszterhez, és öt gyermekük született. Szinyei, aki egyedül maradt fiával, az ecsetet letéve politizálni kezdett, valamint a birtok ügyes-bajos dolgaival foglalatoskodott. Rokonok és barátok közbenjárása, ügyeskedése kellett ahhoz, hogy visszatérjen a festéshez. Élete utolsó 25 évét az alkotómunkának szentelte, jelentős sikereket is a magáénak tudhatott ebben az időszakban. 1920-ban hunyt el Jernyén. Probstner Zsófia 101 éves korában, 1954-ben halt meg, így túlélte az összes, a festővel közös gyermekét. Gobbi Hilda önéletrajza szerint magányosan teltek utolsó évei, egy olyan otthonban, amelyet a támogatás nélkül maradt, idős színészeknek hoztak létre.

A Lilaruhás nő, dacára, hogy annak idején számos kritika érte, napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend. Vajon mi lehet a sikere? A virágmező, a csinos főszereplő, esetleg az impozáns ruhaköltemény vagy talán a szemünket egyből megragadó színösszeállítás, ki tudja? Az viszont biztos, hogy nem sok olyan mű van, amit szinte mindenki fel tud idézni maga előtt, már akkor is, ha csak a címét hallja, így talán egyfajta közös viszonyítási pontként is szolgál a hazai művészettörténetben. Nem véletlen, hogy az idei Műtárgyak Éjszakája kampányának főszereplője is a festmény megelevenedett modellje, aki elkalauzol bennünket a műtárgyak varázslatos világában, izgalmasabbnál izgalmasabb programokra hívva fel a figyelmet. Érdemes őt bekövetni az instagram-oldalán, ahol páros belépőjegyet is lehet nyerni az ősz legszínesebb kulturális programsorozatára, a szeptember 17-én kezdődő Műtárgyak Éjszakájára.

Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.