Detailed search

A Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből összeállított kortárs művészeti válogatást mutatnak be Abu-Dzabiban

Az Abu-Dzabiban, az Etihad Modern Art Galériában 2022. november 14. és december 4. között bemutatott magyar művészeti kiállítás az írás és kép kapcsolatait elemzi a kortárs festészetben. Címe Picto/Graphy: Calligraphies, Signs, Gestures and Letter images (Kép-írás: kalligráfiák, jelek, gesztusok és betűképek). A kiállítás tizenkettő meghatározó magyar művészt mutat be, akik a magyar és a nemzetközi művészeti színtéren is ismert és elismert alkotók. Jelentős részük a magyar neoavantgárd (1960-as és 70-es évek) központi szereplői, köztük külföldön (Franciaországban, Németországban vagy Ázsiában) élt/élő magyar művészekkel, akik mintegy folytatói Hantaï Simon a Louvre Abu-Dhabi anyagát lezáró szürrealista-kalligrafikus festészetének.

 

Major Kamill: Asszír, 2010. Forrás: MNB Arts and Culture

 

A kiállításon szereplő alkotások a modern művészet absztrakt irányaiból, a nagy kultúrák különböző írás-tradícióiból és a mindenkori létérzés kifejezésének igényéből építkeznek. Képi értékeik közé tartozik a személyes és az egyetemes összekapcsolása; a térbeliség megteremtésének új (olykor a magyar modern művészetben kiemelkedően erős hagyománnyal rendelkező geometrikus-konstruktív rendszerekből, máskor a festői mozdulatból születő – napjainkban computeren is előállítható - vagy áttetsző festékrétegekkel, esetenként átrajzolással, illetve reliefszerűen képzett, a szerialitást is felfedező) módjai; a spiritualitás visszaszerzése az archaikus írásmódok alapján. Mindezek a festészet hitelét is megerősítik. A kiállítást látogató közönség párhuzamokat találhat köztük és a helyi művészet között, amint a magyarországi sajátosságok (a népművészet ősi díszítőrendszerei, a költészettel, zenével fenntartott kapcsolat) is feltűnhetnek előttük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott gyűjteményből Keserü Katalin művészettörténész, professor emeritus, a kollekció volt és a kiállítás jelenlegi kurátora (két kisebb, Delhiben, illetve Kairóban rendezett Kép/Írás kiállítás után) válogatott. Ismerve a kalligráfia jelentőségét az iszlám kultúrában, melyben az nemcsak művészi teljesítmény, hanem az inspiráció forrása is: a spirituális világ látható kifejeződése, a bank művészeti divízójának tanácsadója, egyben e projekt koordinátora, Bagyó Anna vetette fel az Írást mint a kiállítás lehetséges témáját.

 

Bak Imre: Ön-Arc_Kép II. Forrás: MNB Arts and Culture

 

A kiállítás témáját egészíti ki a többségében neves nemzetközi fesztiválokat is megjárt díjnyertes magyar animációs filmek válogatása. Az öt jeles animációs műterem (a Boddah, a Kecskemétfilm, a KEDD, a MOME és az egykori Pannónia) közreműködésének köszönhetően Orosz Anna Ida és Orosz Márton összeállításában vetített alkotások két szekcióban (14 gyerekfilm és 32 felnőtteknek szóló film) várják a közönséget. Az animációs film apró gesztusokból, jelekből, stilizált figurákból építkező eszköztára és a képek közötti asszociációk kapcsolatát megvilágító metaforái egyaránt teret adnak a filozofikus mondanivalójú és az elbeszélő jellegű történeteknek. A magyar rajzfilm mai legjelentősebb, nemzetközi koprodukciókban is foglalkoztatott műhelyében, a Kecskemétfilm Stúdióban készült 100 részes „Magyar népmesék” sorozatot az a Jankovics Marcell indította útjára, aki korábban 1970-es és 1980-as években a közép-európai animáció aranykorának meghatározó központját jelentő budapesti Pannónia Filmstúdióban együtt dolgozott a magyar rajzfilm atyjaként tekintett Macskássy Gyulával és az Oscar-díjas rendezővel, Rófusz Ferenccel.

 

TELJES MŰVÉSZLISTA:

Aatoth Franyo (1954)
Bak Imre (1939)
Csáji Attila (1939)
Frey Krisztián (1929-1997
Hencze Tamás (1938-2018)
Ilona Keserü Ilona (1933)
Konok Tamás (1930-2020)
Korniss Dezső (1908-1984)
Lakner László (1936)
Major Kamill (1948)
Mengyán András (1945)
Nádler István (1938)

 

Forrás: MNB Arts and Culture

Címlapkép: Korniss Dezső: Fehér-fekete kalligráfia, 1959. Forrás: MNB Arts and Culture

More news
Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

2022-11-17
Geometrikus absztrakció, négyszögek, letisztult formák, tiszta-élénk színek, fekete vonalas kompozíciók, De Stijl. Ezek a fogalmak juthatnak eszünkbe elsőként, ha a világhírű Piet Mondrian festészetére gondolunk. A hol

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.