Detailed search

A Netflix megsemmisítette az 5 millió dolláros Sixtus-kápolna replikáját

A produkciókhoz egyre bonyolultabb díszleteket gyártanak, így felmerül a kérdés, hogy a Netflix Sixtus-kápolnájához hasonló installációknak lehet-e második életük a jövőben?

A Netflix 2019-es, A két pápa című filmjében, amely XVI. Benedek pápa Ferenc pápának való hirtelen és példátlan hatalomátadásának történetét meséli el, a páros egy kora reggeli órában találkozik az üres Sixtus-kápolnában. „Ne feledd: te nem Isten vagy, hanem ember” - mondja a Benedek pápát játszó Anthony Hopkins a hamarosan Ferenc pápává váló Bergoglio bíborosnak, akit Jonathan Pryce játszik.

Hopkins Michelangelo Utolsó ítéletének magisztrális Krisztus-alakjára mutat. Miközben Benedek pápa és Bergoglio a bűnről, a megbocsátásról és a feloldozásról beszélgetnek, a kamera a nagy reneszánsz művész remekművének közeli felvételein időzik.

Sajnálatos módon, közvetlenül a forgatás után a fenséges díszletet lerombolták.

 

A két pápa a Netflix Sixtus-kápolna másolata előtt.
Forrás: Netflix

 

A film írója, Anthony McCarten, akit forgatókönyvéért Oscar-díjra jelöltek, elmondta, hogy a díszlet elkészítése 5 millió dollárba került, és néhány centivel nagyobb volt, mint az eredeti. A replika pusztulását „bűncselekménynek” nevezte.

„Katasztrofális volt végignézni, ahogy a forgatás befejezése után tönkreteszik az alkotást. Arra gondoltam, hogy Istenem, szívesen elvinném a záró panelt, amely az Utolsó ítélet teljes, méretarányos másolata volt, gyönyörű, élénk színekkel ábrázolva. Micsoda bűntett.” - mondta az Artnet Newsnak McCarten, aki a Bohemian Rhapsody és A legsötétebb óra alkotója is.

A Netflix nem kívánt az esetről nyilatkozni.

Az incidens felvet egy kérdést: A Netflix Sixtus-kápolnájához hasonló installációknak lehet-e második életük, amikor a televíziós és filmes produkciók egyre bonyolultabb díszleteket gyártanak a streaming korszakban, és a közönség továbbra is éhes a virtuális térben megtapasztalható élményekre?

A Vatikán ritkán ad engedélyt a határain belüli filmezésre, ami arra késztette a filmkészítőket, hogy ötletes - és gyakran drága és időigényes - megoldásokat találjanak ki a Sixtus-kápolna pompájának reprodukálására.

Az 1965-ös Agónia és eksztázis című film kivételével, amely Michelangelót mutatja be munka közben a Sixtus-kápolna mennyezetén, a legtöbb film elkerülte a 66 láb magas freskók fizikai reprodukálásának nehézségeit, amihez egy ilyen magas vagy ahhoz közeli díszletet kellene építeni. A mennyezeti freskókat, köztük a híres központi panelt, amelyen Isten az ujjbegyén keresztül életet ad Ádámnak, többnyire speciális effektekkel jelenítették meg.

A mennyezet helyett a filmkészítők gyakrabban reprodukálták a művész 1541-ben elkészült Utolsó ítélet freskóját, amely a kápolna teljes hátsó falát elfoglalja az oltár mögött. A Krisztus központi alakja körül kavargó bűnösök dinamikus kompozícióját - az egyik oldalon a megváltottak a mennybe emelkednek, míg a másik oldalon a kárhozottak a démonok által a pokolba jutnak - többször is megismételték a filmvásznon. De még soha nem sikerült hatásosabban, mint A két pápa produkciós tervezőjének, Mark Tildesley-nek, aki Michelangelo remekművét úgy reprodukálta, hogy felbérelt egy, a klasszikus festmények reprodukálásában jártas művészekből álló csapatot.

Ők festették meg a reneszánsz művész alakjainak reprodukcióit, amelyeket aztán lefényképeztek és műanyag fóliára nyomtattak. A fóliát a másolt kápolna falára helyezték, és egy kémiai anyagot vittek fel rá, hogy a pigment beszivárogjon a falfelület alá, ahogyan az a valódi freskók esetében is történik.

 

Jelenet A két pápa sorozatból a Sixtus-kápolna replikája előtt
Forrás: Los Angeles Times

 

Ez az eljárás a Netflix Utolsó ítéletét az 1980-as évekbeli átfogó restaurálás után az eredeti világos színeit és éteri fényét idéző, világító minőséggel ruházta fel, sokkal hatékonyabban, mint bármely korábbi reprodukció. Egyszerűen fogalmazva, az igazit leszámítva soha nem volt még jobb Sixtus-kápolna a képernyőn.

A másolat a Cinecitta’, Róma történelmi filmstúdiójában készült. Mérete miatt szinte lehetetlen lett volna a helyszínen tárolni, és kihívást jelentett volna máshová szállítani, de a Netflix állítólag nem tett erőfeszítéseket, hogy új otthont biztosítson a látványos díszletnek.

„A filmipar ilyen.” - mondta McCarten. „Nagyszerű történelmi darabokat építünk, aztán befejezzük a forgatást, kisétálunk a forgatásról, beülünk az autóba, és ahogy elmegyünk, halljuk a kalapácsok hangját. A művet olyan gondosan összeraktuk, és egy órán belül romhalmazzá válik. Az embernek egyszerűen el kell fordítania a szemét; túlságosan megrázó.”

Mit is kezdhetett volna a Netflix a Sixtus-kápolnával? Az egyik lehetőség az lett volna, hogy szétszedik a lenyűgöző Utolsó ítélet másolatát, és vevőt keresnek rá. „Amikor A legsötétebb órát készítettük, újjáépítettük Churchill hadiszobáit, és végül eladtuk a kaliforniai Long Beachen található Queen Marynek (szálloda és turisztikai látványosság)” - mondta McCarten. „Megvették az egészet, és felállították kiállításként.”

A Sixtus-kápolna másolatainak egyik szakértője azonnal lecsapott volna a lehetőségre, hogy megszerezze. „Az Utolsó ítéletnek biztosan találtam volna felhasználási lehetőséget.” - mondja Martin Biallas, a SEE Global Entertainment vezérigazgatója, amely többek között vándorkiállításokat szervez a Sixtus-kápolna másolataiból. „Állandóan azzal keresnek meg a tehetősebb emberek, hogy megkérdezzék, megvehetik-e az egyik replikámat, de nincs engedélyem az eladásukra.”

Biallas jelenleg 10 Sixtus-kápolna-kiállítással turnézik az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Ausztráliában és Kínában. A Bridgeman Images-től licencelt képeket Michelangelo restaurálás utáni freskóiról, és a közeli felvételeket egy „különleges anyagra nyomtatja, amely olyan érzést kelt, mintha freskók lennének.” - mondja Biallas. Becslései szerint az elmúlt hét évben több mint 2 millió ember látta a Sixtus-kápolna egyik kiállítását.

Forrás: Artnet News

 

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.