Detailed search

A Stonehenge környékén végzett régészeti ásatások ősi sírokat és értékes műtárgyakat tártak fel

A Stonehenge környékén végzett ásatások, amiket egy közúti alagút építése érdekében folytattak, két temetkezési helyet és egy olyan területet tártak fel, ami ipari munkaállomás lehetett.

Régészek a neolitikus- és a bronzkorból származó ember készítette tárgyak kiterjedt kincsesbányáját fedezték fel, amikor egy közúti alagút építését megelőzően feltárásokat végeztek a Stonehenge környékén. Az új felfedezések között szerepelnek bronzkori sírok, a neolitikus korból származó cserépedények és egy olyan terület, ami akár ősi ipari munkások munkaállomásaként is működhetett.

Matt Leivers, az A303-as út szakértő régésze a következőt osztotta meg a Guardiannal: „Nagyon sok felfedezést tettünk – bizonyítékokat találtunk azokról az emberekről, akik ezer évvel ezelőtt ezen a vidéken éltek, feltártuk mindennapi életük és haláluk nyomait, bizalmas, bensőséges tárgyaikat.” Az alagút-folyosó felfedezését a közúti építési hatósággal együttműködve a Wessex Régészet vezeti. „Minden apró részlet segít bennünket abban, hogy megértsük, pontosan mi történhetett ezen a helyen a Stonehenge építése előtt, közben és utána. Minden egyes darabka egy lépéssel közelebb visz bennünket a teljes képhez.”

Az ásatásokat 1777 kutatóaknában és 440 árokban végezték, nagyjából egy mérföldre keletre és nyugatra az ősi kőépülettől. A felfedezések között egy szokatlan palatárgy is szerepel, amit egy húszas vagy harmincas éveiben elhunyt nő négyezer éves sírjából emeltek ki, és ami egy bot vagy egy rúd részét képezhette. Egy csecsemő sírjából, amit apró fülcsontok segítségével azonosítottak, egy kisméretű ivópohár került elő. Egy C-alakú, körülkerített helyszínen, ami akár egy munkaállomás is lehetett, égett kovaköveket találtak, amely lelet alapján a régészek feltételezik, hogy a területen ipari folyamatokat végezhettek, akár fém- vagy bőrmegmunkálást.

Az új alagút megépítését egy angol közlekedési hivatalnok engedélyezte novemberben. Az alagút a föld alá terelné az A303-as főutat, ami nagyon közel halad el az ősi emlékmű mellett, és ami hírhedten zsúfolttá szokott válni. A két mérföld hosszan futó alagút megépítése 1,7 milliárd angol fontba (2,2 milliárd amerikai dollár) kerül. A projekt heves ellenkezést váltott ki a környezetvédőkből, akik jogi úton és tiltakozásuknak hangot adva szeretnék megakadályozni az építkezés megvalósulását. A környezetvédők meggyőződése, hogy az alagút létrehozása megrongálná a régészeti leletekben rendkívül gazdag területet, ez a veszély pedig sokkal nagyobb, mint azok a lehetséges előnyök, amik az elhaladó autók látványának és zajának megszűnésével járnának. Mások arra figyelmeztetnek, hogy az ásatások meglazíthatják a földet a régióban, ami a Stonehenge elmozdulását, megsüllyedését vagy akár összeomlását is eredményezheti.

 

Forrás: artnet

A kép forrása: Wessex Archeology

More news
Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

2021-03-04

Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

2021-03-02

A múzeumi színtéren sokáig tabunak számított a gyűjtemények kétes eredetiségű műveinek kérdése. Az intézmények – félve a presztízsveszteségtől vagy a sok látogatót vonzó attrakciók elvesztésétől – nem is tettek lépéseket „gyanús” műtárgyaik eredetiségének tisztázására, vagy ha igen – és az érintett művek valóban hamisnak bizonyultak –, a legnagyobb diszkréció mellett távolították el ezeket a falakról és a vitrinekből.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.