Detailed search

A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta Korniss Péter az eddigi életműve egészét átfogó archívumot

Páratlanul értékes és gazdag dokumentum-gyűjteménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum: a hosszú évtizedek óta úgy idehaza, mint a határokon túl az egyik legismertebb magyar fotográfus, Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak, amelyek a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben, Korniss Péter Archívumként kerülnek elhelyezésre. Az ajándékozás bejelentésére a művész munkásságát elismerő Kriterion Koszorú átadását követően került sor.

Az ajándékozás bejelentésére azon a szűkkörű ünnepi eseményen került sor, amelyen Korniss Péter átvette a Kriterion Koszorút, mellyel a csíkszeredai Kriterion Alapítvány, alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére, 1996-tól jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba, akik munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolták az erdélyi magyarság szellemi értékeit. Az elismerést Barabási Albert-László, úgyszintén Kriterion Koszorú díjas, világhírű kutató adta át a művésznek. A csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó a díjátadáshoz kapcsolódóan jelentette meg Korniss Péter: FOTOGRÁFIÁK 1959-2017 című fotóalbumát.

Korniss Péter hosszú évtizedek óta hazáján kívül is az egyik a legismertebb magyar fotográfus. A Kossuth-díjas fotográfus számos hazai és külföldi kiállításon mutatkozott be, 2017-18-ban Folyamatos emlékezet címmel nagy sikerű kiállítása volt az Magyar Nemzeti Galériában is. Az életművet átfogóan bemutató tárlat azokra a sorozatokra koncentrált, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják, elénk tárva a társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját. Hírnevét több évtizedes dokumentarista munkájával alapozta meg. Korniss Péter a 60-as évek végén a hagyományos paraszti kultúrát bemutató képeivel, Erdély eltűnő világáról hozott híradásaival lett ismert. Az eltűnő paraszti életformát kutató képei egy múlttá váló világ művészi hitelességű dokumentumai. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon életüket. Az ebből született Vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető. A korábbi évek spontán rögzített képei után, a 90-es évektől Korniss beállított fotókat is készített, melyeken a hagyományok és a modernitás különleges keveredésének, összefonódásának lehetünk szemtanúi. A 2000-es években a hagyomány és a jelen kérdése foglalkoztatta, ekkor készült Betlehemesek című sorozata. Ezeken jelent meg először munkájában az úgynevezett megrendezett kép, a staged photography stílusában létrehozott képtípus. Sorozatában az autentikus, máig sokfelé élő betlehemező játék szereplőit a modern városias életforma színterein fényképezte. Korniss Péter a magyar fotográfia kiemelkedő, meghatározó alakja, aki több mint 50 év munkásságát szentelte a Kárpát-medencei paraszti világ értékeinek, kultúrájának megörökítésére. Műveit a kezdetektől konzekvens törekvés és a tudatos alkotás jellemzi, létrehozva az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikét.

A művész által adományozott gyűjtemény a nemrég alapított Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetbe (KEMKI) kerül, ahol önálló Korniss Péter Archívumként lesz kutatható.

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.