Detailed search

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény feldolgozásával készült és a globális aukciós piacon 4 %-os növekedést mutatott ki.

Az aukciós piacot továbbra is két aukciósház, a Cristie's és a Sotheby's versengése dominálja, a kettő együtt majdnem 30.000 műalkotást adott el összesen mindegy 9 milliárd dollár értékben. Mindemellett azonban az is egy fontos fejlemény, hogy a TOP15 legnagyobb forgalmú aukciósház listáján már több olyan távol-keleti céget is felfedezhetünk, mint a Canton Treasure, a Poly Group vagy a Seoul Auction.

A TOP100 legdrágább aukciós eredmény listáját is a Sotheby's és a Christie's uralja: ketten együtt 100-ból 88 leütést adtak. A legdrágább, más cégtől származó leütés a listán a tizenharmadik: Pablo Picasso 1932-es La Dormeuse című képe a Phillipsnél kelt el tavaly márciusban.

2018-ban összesen 2 műalkotás kelt el 100 millió dollárnál magasabb áron: Pablo Picasso és Amedeo Modigliani művei. Az életében sokat alkotó Picassótól összesen kilenc alkotás szerepel a listán, a hasonlóan népszerűnek számító Monet-től pedig nyolc. Mögéjük hat darab TOP100-as eladással pedig még Jean-Michel Basquiat tudott felzárkózni.

A TOP100-as listán 15 élő alkotót találhatunk (köztük rögtön a negyedik helyen David Hockney-t), de sokat elárul a műtárgypiac mai trendjeiről, hogy a 19. század végénél régebbi alkotásból összesen három fért fel a listára: Lucas van Leyden, Qian Weicheng és Su Shi művei.

Most pedig következzen maga a toplista!

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból


A hazai TOP10-es listát a műtárgy.com 2018 év végi cikkében közölte.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból


szerző: műtárgy.com, a teljes nemzetközi elemzés ezen a linkről tölthető le.

Source: Portfolio.hu
More news
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

100 éves a Bauhaus - programajánló

100 éves a Bauhaus - programajánló

2019-03-29

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Bauhaus. A művészeti világ egész évben a legendás intézményre emlékezik, amelyet Walter Gropius alapított Weimarban, két iskola összevonásával. Hogy mi a töretlen népszerűség oka? Valószínűleg szerepet játszik benne, hogy óriási művészegyéniségek (Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Mies van der Rohe, Moholy-Nagy László és még sokan mások) töltötték be a tanári posztokat az egyes műhelyek élén, hogy számtalan, halhatatlannak tűnő design (például a Vaszilij-szék vagy a WA 24 lámpa…) kötődik az iskolához, de a döntő tényező talán az lehet, hogy a Bauhaus jóval több volt, mint egy iskola, sokkal inkább egy filozófia, hitvallás, tagjai szentül hitték, hogy a művészetnek helye van a mindennapjainkban, a minőségi, művészi igényességgel megformált tárgyak pozitív hatással vannak az életünkre, és hogy a művészetnek lehetséges a modernizálása anélkül, hogy alapvető, kézműves jellegét elveszítené.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.