Detailed search

A világ 10 legdrágább gyémántja

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

  1. The Zoe Diamond, 32,6 millió dollár

A csepp formájú, medál foglalatba helyezett kék gyémánt a híres társasági hölgy, az utolsó amerikai arisztokrataként is emlegetett Bunny Mellon gyűjteményének darabja volt. A kertészet, a művészet és a lótenyésztés iránti szeretetéről is ismert, a legfelsőbb körökbe bejáratos Bunny második férje Paul Mellon, kora egyik leggazdagabb embere volt. A 9,75 karát súlyú Zoe gyémánt becsült értéke kétszereséért kelt el 2014 novemberében a Sotheby’s-nál. A rózsaszín gyémántok után a kék gyémántok a legnépszerűbbek, lelőhelyük általában a dél-afrikai Cullinan bánya.

Forrás

 

  1. Smaragd- és gyémántnyaklánc a de Grisogono-tól, 33,5 millió dollár

A svájci ékszertervező, de Grisogono extravagáns nyakéke 2017 novemberében ért el kimagasló eredményt a Christie’s genfi árverésén. A nem mindennapi ékszert egy nem mindennapi gyémánt koronázza meg: a négyszögletes gyémántmedál 163,41 karátot nyom.

Forrás

 

  1. The Orange, 36 millió dollár

A The Orange nevet viselő gyémánt 15 millió dollárral többért kelt el a Christie’s 2013-as svájci aukcióján, mint amire számítottak. A 14,82 karátos narancssárga gyémánt hasonlóan a többi ilyen árnyalatú kőhöz, a nitrogéntől kapta a színét.

Forrás

 

  1. The Princie Diamond, 39,3 millió dollár

A rózsaszín gyémánt minden rekordot megdöntött 2013-ban, amikor elkelt a Christie’s New York-i árverésén. A követ körülbelül 300 éve találták Indiában, első ismert tulajdonosa Nizam király volt.

Forrás

 

  1. Apollo Blue/The Memory of Autumn Leaves, 42 millió dollár

2017 májusában a Sotheby’s eladásra kínálta a legdrágább fülbevaló párt, amely valaha aukcióra került. A két fülbevaló, amelyet külön értékesítettek, két olümposzi isten, Apolló és Artemisz után kapta a nevét. A kék Apollo 14,54 karátot nyom, és 42 millió dollárért kelt el, a rózsaszín Artemis 16 karátos súlyú, és 15,3 millió dollárért talált gazdát.

Forrás

  1. The Graff Pink, 46 millió dollár

Ez a gyémánt 60 évig volt egy magángyűjtemény része, mielőtt 2010-ben Genfben elárverezésre került. Kivételes színe és tisztasága, valamint a csiszolás teszi különlegessé. A 24,78 karátos gyémántot az ékszerész Laurence Graff vette meg. A világ rózsaszín gyémántjainak 90%-a az Ausztrália nyugati részén lévő Argyle bányából származik. Érdekes módon a színt a kristályszerkezetben lévő hiba okozza.

Forrás

 

  1. The Blue Moon of Josephine, 42,9 millió dollár

Ugyan a The Oppenheimer Blue a legdrágább kék gyémánt, amelyet valaha elárvereztek, de ha az árat a karátszámmal összevetve vizsgáljuk, akkor a The Blue Moon of Josephine vezet. A 12 karátos gyűrűt a Hong Kong-i milliárdos, Joseph Lau vásárolta meg 2015-ben az akkor hét éves lányának, Josephinnek, innen tehát a gyémánt neve.

Forrás

 

  1. The Pink Legacy, 49,9 millió dollár

A 19 karátos gyémánt különlegessége a színe telítettségében rejlik, ez az árnyalat a gyémántok elenyésző százalékára jellemző csupán, ekkora méretben pedig nagyon-nagyon ritka. A kő, amelyet Dél-Afrikában bányásztak, az Oppenheimer család tulajdonában volt, úgy, mint a listán szereplő következő gyémánt is.

Forrás

 

  1. The Oppenheimer Blue, 59,1 millió dollár

Telefonon versengtek a licitálók a világ legdrágább kék gyémántjáért. A kő, amely a tulajdonos családról kapta a nevét, különleges tisztaságának és 14,62 karátos súlyának köszönheti népszerűségét a színén túl.

Forrás

 

1.The Pink Star/The Pink Dream, 70,7 millió dollár

2013 novemberében a Sotheby’s aukcióján, hosszas licitharcot követően a gyémántkereskedő, Isaac Wolf vehette volna meg az 59,6 karátos gyémántot, egy 83,2 millió dolláros licittel, a következő év februárjában bejelentették, hogy Wold nem tud fizetni a kőért. Az aukciósház, amely minimum 60 millió dollárt ajánlott az eladónak, meg kellett hogy vegye a gyémántot ennyiért. 2017 áprilisában újra eladásra kínálták a követ, ekkor egy Hong Kong-i ékszerész közel 71 millió dollárt fizetett érte.

 

Forrás

 

Azonban a világ legdrágább és legnagyobb, 3106 karátos gyémántja, amelyet a Cullinan bányásztársaság talált 1905-ben Dél-Afrikában, soha nem került aukcióra.

 

Forrás: Barneby’s

 

 

More news
Gallery Weekend Budapest 2021 – ’A kortárs művészet engem fejez ki’

Gallery Weekend Budapest 2021 – ’A kortárs művészet engem fejez ki’

2021-06-09

2021. június 18-20. között a Kortárs Galériák Egyesülete immár hetedik alkalommal rendezi meg a Gallery Weekend Budapestet (GWB). Ez a budapesti nyár egyik legizgalmasabb - kihagyhatatlan - művészeti eseménye, amely jól ismert magángalériák tárlatvezetésein és exkluzív túráin keresztül lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.