Detailed search

A világ legdrágább képének rejtélyes élete – hamarosan megjelenik a The Lost Leonardo

Szeptember 10-én az Egyesült Királyságban is megjelenik a „férfi Mona Lisa” történetét nagyszabású thrillerként bemutató dokumentumfilm, a The Lost Leonardo – írja a műtárgy.com.

Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című műalkotása 2017-ben a New York-i Christie’s árverésén 450 millió dollárért kelt el, így a világ legdrágább, aukción eladott festményévé vált. Alig 12 évvel ezelőtt a képet azonban csupán 1175 dollárért sikerült megvásárolnia Alexander Parishnak, egy New Orleans-i aukciós házban.

 

Lost Leonardo 1
The Lost Leonardo c. film plakátja. Forrás: IMDb

De vajon mi váltotta ki a mű döbbenetes áremelkedését? A rendkívül alapos restaurálás, valamint az alkotás eredetisége körül folyó vita.

A film Andreas Koefoed rendezésében készült, és a történet fontosabb szereplőivel készült interjúk alkotják: többek között Dianne Modestini restaurátorral, aki a sérült kép javítási folyamata alatt győződött meg arról, hogy a kép valóban eredeti, amikor mesteri reneszánsz ecsetvonásokat vélt felfedezni az olcsó és nehéz lakkréteg alatt. Valamint Yves Bouvier svájci üzletember is megszólal a filmben, aki 44,5 millió dollár profitot teremtett csupán két nap alatt azzal, hogy egy orosz üzletembernek eladta a festményt, ezzel belekeveredve egy maró bírósági tárgyalásba.

 

A Salvator Mundi c. festmény restaurálás előtt és után. Forrás: Artwatch UK

A műalkotás árának szárnyalásával, egyre többen kérdőjelezték meg, hogy valóban eredeti Leonardo Da Vinci festményről beszélhetünk-e. A világ leggazdagabb embereit és a legbefolyásosabb művészeti intézményeket körülölelő titkok mellett az alkotás eredetiségének bizonyítása valóban másodlagossá válik.

Természetesen a történetnek nincs még itt vége. A festmény jelenlegi hollétéről nincs tudomásunk, azonban a közhiedelem úgy tudja, hogy a szaúd-arábiai koronaherceg, Mohammed bin Salman tulajdonában van.

Dianne Modestini restaurátor. Forrás: Airmail News

Egyelőre csak az Egyesült Királyságban jelenik meg a film a mozikban, viszont hamarosan online is elérhetővé válik különböző platformokon, legkésőbb tavasszal. Angol nyelven pedig jelenleg is kapható a könyvesboltokban Ben Lewis író, dokumentumfilm-készítő, és kritikus The Last Leonardo című könyve, amely szintén a festmény körüli misztikus titkok történetét tárja fel.

Forrás: IMDd, The Art Newspaper

Címlapkép forrása: The Lost Leonardo Documentary


Source: Portfolio.hu
More news
A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

2021-09-16
A két napraforgókat ábrázoló festmény közül az egyik a mai napig egy magángyűjteményben rejtőzik, és minden bizonnyal egy egész vagyonért fog elkelni, amikor előkerül, a másik képet pedig egy amerikai bomba pusztította
Árverésre viszik Banksy talán legismertebb művét

Árverésre viszik Banksy talán legismertebb művét

2021-09-03

Októberben árverésre viszik Banksy azon alkotását, amelyet a képkeretbe épített papírvágó csíkokra szabdalt egy londoni aukción három éve.A híres és rejtőzködő graffitiművész Girl With Balloon című festékspray-vel k

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.