Detailed search

Ablak a múltra – Tárlatvezetések múzeumokban az V. Műtárgyak Éjszakáján

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik az V. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, a műtárgy.com szervezésében, amelyet ebben az évben június 17-19-ig rendeznek meg. A háromnapos rendezvénysorozat idején csaknem 50 helyszínen több mint 100 különleges és izgalmas művészeti programmal várják a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget. Egy bérlet birtokában a résztvevők betekintést kaphatnak Budapest legnevesebb múzeumainak, galériáinak gyűjteményibe és színfalai mögé, műtárgybemutatókon, műterem-látogatásokon, workshopokon, filmvetítéseken és tematikus sétákon vehetnek részt.

Ezúttal a fővárosi múzeumokban bemutatott izgalmas tárlatvezetések közül mutatunk be ötöt. Ezeken a programokon lehetőség nyílik hasznos ismereteket szerezni letűnt korokról és nemzeti múltunkról úgy, hogy közben új perspektívákból mutatkoznak be a kiállított műtárgyak.

Régészet TOP 10 – június 17. 17:00–18:00 (Magyar Nemzeti Múzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítik vissza a látogatókat. A tárlatvezetésen többek között a következő kérdésekre kaphatnak választ: Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor előembere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtse meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerje meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködjön a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsekben, vagy csodálja meg a fél évszázaddal későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/regeszet-top-10.

Remekművek remek válogatásban – június 18. 15:00–16:00 (Szépművészeti Múzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Az egyórás tárlatvezetésen az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a barokk művészet emlékeinek bemutatása során nagy ívű időrendi áttekintést kapnak az európai festészet történetéről. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein bontakoznak ki, mint például Raffaello, Correggio, El Greco, Bruegel vagy Lucas Cranach.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/remekmuvek-remek-valogatasban-2.

Gül Baba Türbéje tárlatvezetés – június 18. 16:00–16:45 (Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Ki volt pontosan Gül baba, és melyek az életével kapcsolatos tények és legendák? Mit jelent a türbe szó, és milyen látható és kevésbé látható tulajdonságai vannak Gül baba Türbéjének? Miként alakult át a türbe és annak környezete az elmúlt évszázadok során? Milyen kincseket rejt az oszmán kortól kezdve napjainkig a Rózsadomb egyik legszebb kilátásával rendelkező épületegyüttese és az ott található kiállítótér? Hogy is fest pontosan egy oszmán pénzérme, vagyis akcse? Miként kapcsolódik a területhez a Zsolnay gyár? Erről, és még sok más érdekességről hallhatnak, ha közösen felfedezik Gül baba türbéjét és az egykori Wagner villa termeiben lévő állandó kiállítást.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/gul-baba-turbeje-tarlatvezetes-ii.

Mesélő kövek – június 18. 16:00–16:45 (BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

A társadalomtörténeti barangolás az Aquincumi Múzeum Kőtárába kalauzolja el az érdeklődőket. Az aquincumi lelőhelyű kőemlékeket magában foglaló kőtár Magyarország, sőt – Itália után – Európa egyik legnagyobb lapidariuma. Az aquincumi kőtár jelenleg több mint 1000 leltározott tételt tartalmaz. Az anyag sírkövekből, votív és építési feliratokból, valamint épületfaragványokból és – kisebb részben – használati tárgyakból (pl.: őrlőkő) áll. Mennyiségénél és összetételénél fogva elsőrangú forrásanyag nemcsak a helyi társadalom történetére, összetételére, vallására, hadtörténetére vonatkozólag, de a nemzetközi ókortudomány is fontos forrásanyagként tartja számon.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/meselo-kovek.

Reflektorfényben a reflexíj – a kurátorok mesélnek – június 19. 17:00–18:30 (Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Milyen reflexíjat használtak a sztyeppei népek? Elfelejtették-e a magyarok a lovasíjász harcmodort a letelepedést követően? Mikor lett sporteszköz a fegyverből? Hogyan rekonstruálható egy íj a régészeti leletek alapján? Ilyen és sok más izgalmas kérdésre is választ kaphatnak a kurátori tárlatvezetésen a „Lovasíjászok Budapest múltjából – A szkítáktól az oszmánokig” című időszaki kiállításban.

A programra itt lehet regisztrálni:

 https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/reflektorfenyben-a-reflexij-a-kuratorok-meselnek.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz bérlet vásárlása szükséges, amely az alábbi linken érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: mutargyakejszakaja.hu


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.