Detailed search

Abu-Dzabi a Guggenheim és a Zayed mellett két új múzeumot tervez

Abu-Dzabi a korábban tervezett Guggenheim Abu Dhabi és Zayed Nemzeti Múzeum mellett két új múzeumot is építeni fog – közölte az Emírség Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériumának elnöke, Mohamed Khalifa Al Mubarak.

Hamarosan további információkat fognak közölni a múzeumokkal kapcsolatban, azonban Al Mubarak megerősítette, hogy a két új múzeum különbözik azoktól az intézményektől, amelyek kiestek az eredeti Saadiyat múzeumok projektből, és amelyeket Tadao Ando és a néhai Zaha Hadid tervezett volna.

Az elmúlt két évben Abu-Dzabiban szigorú zárlatot vezettek be, amely az országot gyakorlatilag még az Egyesült Arab Emírségek többi emírségétől is elzárta. Most azonban a főváros kulturális vezetése szeretné megmutatni elkötelezettségét az újítások iránt. "Abu-Dzabiban nagyon világos és tudatos döntés született a kultúrába való befektetésről, ami nemcsak épületekre terjed ki. Befektetünk az infrastruktúrába – legyen szó intézményekről, zenei programokról vagy iskolai tantervekről."

Az újbóli megerősítésre talán azért van szükség, mert sokan kételkedtek abban, hogy 14 év után valaha is megépülnek a Saadiyat projekt múzeumai. A Guggenheim bírálatokat kapott az Egyesült Arab Emírségekben a vendégmunkásokkal való bánásmód miatt. A hírek pedig a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium és a New York-i múzeum közötti megrekedt tárgyalásokról szóltak. A Guggenheim Abu Dhabi építését azonban szeptemberben hivatalosan is bejelentették, és a saadiyati trió harmadik tagja, a Zayed Nemzeti Múzeum építése is tovább haladt. A Norman Foster által tervezett és az ország alapító atyjáról, Zayed bin Sultan Al Nahyan sejkről elnevezett múzeumot 2023-ban tervezik megnyitni. A Guggenheim Abu Dhabi és a növekvő Saadiyat kulturális negyed többi része Al Mubarak szerint 2025 végére követi majd.

A múzeumok projektje és az Abu Dhabi Art művészeti vásár a kezdetektől fogva összefonódott. A vásár korai fázisában a legjelentősebb galériákat vonzotta, akik különösen a Guggenheim Abu Dhabi számára ajánlottak fel műveket. Mivel a múzeum nyitása csúszott, sok nagy galéria visszalépett, azonban a vásár igazgatója, Dyala Nusseibeh ügyesen újrafogalmazta a vásár szerepét. Míg a Guggenheim Abu Dhabi kurátorai néhány modern iráni és arab alkotás iránt érdeklődtek, a galériák közül sokan a kortárs művek irányába mozdultak el a felajánlások ügyében, ami jól tükrözi, hogy a vásár saját magát a helyi és feltörekvő művészek támogatásának forrásaként értelmezi.

Ez nem csak egy művészeti vásár, ahová az ember eljön, vásárol és távozik – mondja Al Mubarak. „Épp ellenkezőleg, ez egy oktatási célú utazás a művészetbe, az itteni és a világ minden tájáról érkező művészek újdonságaiba. Fontosak számunkra a nagyszabású projektek, és abban a szerencsés helyzetben is vagyunk, hogy ösztönözni és támogatni tudjuk a különböző művészeket, valamint igyekszünk lehetőségeket teremteni számukra, nemcsak az Egyesült Arab Emírségekből származóknak, hanem Libanonból vagy Jordániából érkező regionális művészek számára is.”

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: Guggenheim Abu Dhabi, The Art Newspaper

Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.