Detailed search

Adytól-Czóbelig Ritkaságok, befektetési lehetőségek az ősz legváltozatosabb aukcióján

Ady Endre verskézirata, Czóbel Béla, Mednyánszky, Orosz Gellért egy-egy ritka festménye, Szervátiusz Jenő szobrai, arany labdarúgó érem. Többek között ilyen különlegességekkel találkozhatunk a Darabanth Aukciósház 34. Nagyaukciójának anyagában.

Az aukciós szezon legváltozatosabb kínálatát felvonultató tételsorban számos, befektetői szempontból is izgalmas darab vár gazdára a filatélia, numizmatika, művészetek, kéziratok, könyvek, papírrégiségek és nemesfém tárgyak területén.

Az aukció kétségtelenül legnagyobb különlegessége Ady Endre Én jó hiszekegyem c. versének kézirata, melyhez Ady feleségének Csinszkának sorait is mellékelték, ami tovább emeli a darab értékét. Az elmúlt években Ady vers kézirat nem bukkant fel az aukciós kínálatban, csak egy-két általa írt képeslap, rövid levél került kalapács alá és ezek is bőven milliós leütési árakat produkáltak, így az 1,6 millióról induló vers biztos befektetés.

 

 

Ady Endre (1877-1919) Én jó Hiszekegyem című versének autográf kézirata

(11393. tétel)

 

Gerő Ödön művészeti, irodalmi szakíró, esztéta, valamint az autográf kéziratokat gyűjtő lánya Gerő Zsófia hagyatékából származó kiemelkedő kultúrtörténeti értékű tételek, mint Jókai Mór egy szőlőkről írt munkája, Thomas Mann, Conan Doyle, Babits, Jászai Mari, vagy Jászi Oszkár levelei szintén biztos, értékőrző darabok.

A modern festészeti anyag és az egész árverés első számú festménye Czóbel Béla 1929 körül, a második franciaországi tartózkodása alatt készült tájképe (10105 tétel). Czóbel mellett a Nyolcak művészcsoport egy másik tagjának, Pór Bertalan korai korszakából származó női portréja finom tónusaival varázsolja el az embert (10104. tétel). Vaszary János spontaneitásával elragadó ceruzarajza (10103. sz. tétel) és Rippl-Rónai József női aktot ábrázoló tusrajza (10085. tétel) fénypontjai a modern grafikai kínálatnak.

 

10105. tétel

Czóbel Béla (1883-1976): Erdőrészlet házzal, 1929 körül

(10105. tétel)

 

A figurális hagyományokat követő alkotók közül kiemelkedik Rozsda Endre Palota c. tusrajza 1956-ból (10072. tétel), amely a művész 100. születésnapján, szülővárosában tartott emlékkiállításon is szerepelt. Rozsda alkotásai rekordárakon kelnek el aukciókon az utóbbi időben, így ez a tétel is jó befektetés lehet, akár már rövid távon is. A gazdag kortárs kínálatban dominálnak az absztrakt művészet alkotói. Ezek közül kiemelkedik Orosz Gellért 1979-ben, legjobb korszakából származó alkotása (10060. tétel). Festményei egyre emelkedő életmű rekordokat produkálnak évről-évre, érdemes tehát az ilyen jó képeiért versenybe szállni.

 

 Orosz Gellért (1919-2002): 3+2, 1979

(10060. tétel)

 

A kortárs magyar szobrászat is egyre inkább a gyűjtők homlokterében van, folyamatosan emelkedő árakat produkálva. Itt érdemes kiemelni a már befutott neveket: Szervátiusz Jenő, Matzon Frigyes, Csorba Géza, Lossonczy Ibolya, vagy Kő Pál, akiknek egy-egy kiemelkedő alkotása megtalálható a szobrok között.

A Darabanthnál már megszokottakhoz hasonlóan most is rendkívül gazdag fotó anyagból kiemelkednek Kinszki Imre művészi fotói, de számos más művész és történelmi fotó vár felfedezésre az anyagban. Az elmúlt években a fotó, mint művészeti ág folyamatos felfutásban van, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, így bizonyosan jól jár, aki most értő szemmel válogat a képek között.

A könyv kínálatból a nyolcak kiállítási katalógusai mellett kiemelkedik néhány építészeti szakkönyv a XVIII. századból, valamint a Jagdbuch Holics 1879-1904 c. rendkívül ritka vadászati témájú könyv, de ritkán látott, keresett darabokat találhatunk az útikönyvek között is.

A numizmatikai kínálatból, legyen az római, középkori, vagy modernebb emlékérem, minden gyűjtő találhat a saját területén izgalmas darabokat. A mezőnyből kiemelkedik a Manno Miltiadesz Nemes György Magyarország Professzionalista Ligabajnoksága 1928-29 jelzett, nagy méretű arany labdarúgó díjérme.

 

1929 Magyar labdarúgó arany érem

(30551. tétel)

 

A kilencezer tételt felvonultató aukció kínálatát csak érzékeltetni lehet, de talán ez az ízelítő elegendő, hogy bemutassa, milyen izgalmas kaland akár csak átböngészni a katalógust.

Az aukció gazdag kínálata megtekinthető: www.darabanth.com

Az aukció tételeire online lehet licitálni november 7-én 18:00 óráig.

 

Huszártarsoly V. Ferdinánd (1835-1848) uralkodása idejéből

(12277. tétel)

 

 

 

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.