Detailed search

Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

Míg a legtöbb ház falán és köztereken felbukkanó graffitire eltávolítás vár, Banksy alkotásától nem lenne szerencsés megszabadulni - kiváltképp, ha az ingatlan eladásra vár.

A brit graffitiművész nélkül manapság már lehetetlen elképzelni a street art-ot; nagyrészt politikai és társadalmi mondanivalójú, gyakran szatirikus munkái hatalmas érdeklődésnek örvendenek, amelyhez Banksy ismeretlen személyazonossága is nagyban hozzájárul. „Hagyományos” festményei és szobrai is nagy sikert aratnak az aukciókon: 2019-ben például rekordáron, 12 millió dollárért kelt el az Visszafejlődött parlament című alkotása a Sotheby’s árverésén.

Úgy tűnik tehát, minden, amihez Banksy hozzáér, felértékelődik - és nincs ez másképp az ingatlanokkal sem; a hozzá köthető művek általában a többszörösére növelik az érintett épületek becsült értékét.

Chanuki Seresinhe (University of Warwick) egy tanulmány keretében, a Flickr alkalmazás segítségével vizsgálta az összefüggést a street art (és egyéb művészeti ág) gyakorisága és az ingatlanárak változása között 2004-től egészen 2013-ig. A street art jegyében nem csak a graffitikat kereste, általánosságban próbálta bebizonyítani, hogyan alakítják át a kreatív alkotások az adott környéket (és árait), Banksy hatása pedig ezen a téren is szembetűnőnek bizonyult.

A tavalyi év végén, Bristol egyik legmeredekebb utcájának egyik házán fedeztek fel egy tüsszentő idős hölgyet ábrázoló graffitit, amelyről nem sokkal később bebizonyosodott, hogy valóban Banksy munkájáról van szó. Az eredetileg 350 ezer fontért hirdetett ház fala nemcsak látványossággá alakult át; egy 3-5 millió fontra becsült alkotásnak is otthont adott, így értéke is jócskán megnőtt. Bár a tulajdonos 48 órára felfüggesztette ugyan az ingatlan hirdetését, a család tagjainak nyilatkozata alapján tudható, hogy elsősorban szeretnék az eredeti helyén megtartani a graffitit, amennyiben ez nem lenne lehetséges, a helyi önkormányzathoz- vagy múzeumba helyeznék, hiszen egy Banksy-ről van szó.

banksy1
Banksy: Aachoo! (Bristol)

Hasonló felértékelődés volt megfigyelhető több lakóépület, illetve akár egész utcák tekintetében is. 2008-ban például egy elhagyatott liverpooli bár épületének duplájára nőtt az ára, miután Banksy fehér patkány graffitija bukkant fel a házfalon. A nottinghami Rothesay Avenue-n, - ahová Banksy a kerékpárgumival hullahoppozó kislányt festette - az ingatlanok átlagosan 2 684 580 fontot érnek, míg a környéken ez az összeg „csupán” 178 800 font körül mozog.

banksy2
Banksy: Kerékpárgumival hullahoppozó kislány (Notthingham)

Bár Sussex tengerparti városrésze, a St Leonards elhelyezkedése igen kedvezőnek mondható, amely árbeli különbségben is megnyilvánulhat, Banksy 2010-es alkotása, a Tesco homokvár valószínűsíthetően tovább kedvez az tulajdonosoknak. Itt is jelentős, szinte háromszoros árbeli növekedés (a környék átlagos ingatlanárai: 296 653 font, St Leonards: 800 000 font) látható.

Banksy: Tesco homokvár (Sussex)

Összességében elmondható, hogy Banksy személye és alkotásai továbbra is ikonikusnak számítanak, és annak ellenére, hogy más tulajdonában álló ingatlanok falát használja vászonnak, amely a legtöbb országban hivatalosan illegális tevékenységnek számít, munkássága távolról sem nevezhető értékrombolónak, éppen ellenkezőleg. Végül is, egy tőle származó graffitit ugyanúgy el lehetne tüntetni, mint bárki másét, azonban, ha az épület értékét tartjuk szem előtt, nem biztos, hogy érdemes.

Forrás: BBC, Fast Company, MyArtBroker, The Argus, The Art Newspaper

Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Nyolc előrejelzés a műkereskedelemnek a 2021-es évre

Nyolc előrejelzés a műkereskedelemnek a 2021-es évre

2021-02-11
A Lux magazin havi rovatában Sophie Neuendorf, az artnet Stratégiai Partnerségének alelnöke megosztotta előrejelzéseit a 2021-es évre vonatkozóan és a művészetek világának legmarkánsabb fejlődési irányait illetően. Olive

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.