Detailed search

Art & Antique Hofburg, Bécs - Schiele, az örök favorit

A császári rezidencia november 4. és 12. között megrendezett 49. régiségvásárán, a félszázas mezőnyben a szokásos osztrák, német és svájci galériások mellett az idén belga és olasz résztvevő is akadt. Kanne városából a délkelet-ázsiai szobrászatot népszerűsítő Art Blue először vendégeskedett a Hofburgban. Standján egyrészt két Han-dinasztia korabeli, égetett agyagból készült élethű nyúl, másrészt egy Gandharából, az II–IV. századból származó terrakotta Buddha-fej várta az érdeklődőket. Az észak-olaszországi Bolzano vezető műkereskedése, a Galeria Alessandro Casciaro egyik sztárjának, az ötvenes éveiben járó dél-tiroli szobrásznak, Lois Anvidalfareinek élethű, de kifacsart pózokban vergődő aktjaiból hozott egy példányt.

Egon Schiele: Ülő akt szemből,1917, kréta, papír, 42,5x20,3 cm, Galerie Kovacek & Zetter

A Közel-Kelet háborús övezetté válása óta világszerte megingott a bizalom az ókori műtárgyak kereskedelmében – és ezzel együtt a vásárlási kedv is hanyatlásnak indult a gyűjtők körében. A rombolásokkal párhuzamos illegális ásatások és csempészet mellett a hamisítások szinte követhetetlen láncolata lefelé vitte az árakat. A bécsi Christoph Bacher Archäologie Ancient Art az első olyan osztrák galéria, amely kizárólag óegyiptomi, görög és római régiségeket forgalmaz, az i. e. 6000-től i. sz. VI. századig terjedő időszakból. A cég a tárgyak eredetiségére korlátlan garanciát vállal, és provenienciájukat is dokumentálja. Mindemellett az árai is mérsékeltek: egy lépő férfi félméteres egyiptomi faszobrát (i. e. 1070–664) 58 ezer euróért kínálták, míg a római császárkorból való (i. sz. II. század) párducprémes Dionüszosz hasonló méretű márványtorzója 48 ezer euróba került.

A karlsruhei Neue Kunst – Gallery Michael Oess is újonc volt a Hofburgban: egy fiatal orosz festő, Igor Olejnikov egyéni tárlatával mutatkozott be. A Moszkvában, majd Karlsruhe és Düsseldorf művészeti akadémiáin tanult alkotó élénk színvilágú, monumentális vásznain számol le a kommunista utópiával, s ezzel egyidejűleg a vadkapitalizmus túlkapásaival és a rohamos technicizálódással is.

A belvárosi Galerie Kovacek & Zetter profilja a XIX–XX. századi osztrák festészetet öleli fel a biedermeiertől a „hangulatimpresszionizmuson” át a klasszikus avantgárdig. Standjukon a töretlen népszerűségű Egon Schiele Ülő akt szemből című (1917) erotikus fekete krétarajza (hátoldalán egy szem- és orrtanulmánnyal) 460 ezer euróért várta vevőjét. Emil Nolde Szarkaláb és kardvirág (1930 k.) című akvarelljét 280 ezer euróért kínálták. A Galerie Richard Ruberl húzóneve Oskar Kokoschka, fő profilja a bécsi akcionizmus, a rangidős Arnulf Rainernek pedig minden periódusa megtalálható náluk – az átfestésektől az arc- és testátrajzolásokon át az ujjal felvitt kompozíciókig. Ez utóbbiak közé tartozik egy 1959-es, cím nélküli absztrakt lenvászon munka, melyet 85 ezer euróra tartottak. Susanne Bauer kereskedése hagyatékból szerezte be Hans Staudacher korai műveit, köztük egy vegyes technikájú képet 1969-ből, melyet 6500 euróért árult. A bécsi iparművészet remekei közt lehetett válogatni a Kunsthandel Kolhammer standján: egy 1902 körüli kobaltmázas Loetz vázát 7500, a Wiener Werkstätte 1912-es, igazgyönggyel díszített trébelt aranygyűrűjét 55 ezer euróért lehetett hazavinni.

Wagner István

 

Megjelent a Műértő december-januári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

 

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.