Detailed search

Átadták az Év Múzeuma díjakat – Itt vannak a díjazott múzeumok

A díjat idén a nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum, a kis múzeumok közül a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye érdemelte ki. Az idén 30 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította Az Év Múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. 

A Múzeumok Éjszakája sajtóeseményén adta át dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár és dr. Bereczki Ibolya, a Társaság elnöke a díj jelöltjeinek és nyerteseinek az elismerést a Ludwig Múzeumban.

 A nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át az elismerést. A kilenc fős zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. A Magyar Nemzeti Múzeum az elmúlt években köztudottan kimagasló gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította. A kollektív emlékezet ápolásához munkatársai olyan kimenekedő tárlatokkal járultak hozzá, mint a Clara, a Közös időnk vagy a jelenleg is látogatható A Seuso-kincs. Pannonia fénye című kiállítás, illetve olyan színvonalas online tartalmakkal szolgáltak, mint a Pénzek színes világa videósorozat vagy a Nőnek való vidék.

A kis múzeumok kategóriájában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője vehette át az elismerést. Az intézmény második alkalommal érdemelte ki Az Év Múzeuma díjat, látványosan és szisztematikusan fejlődő, határozott és eredményes közgyűjteményként. A munkatársi közösség fáradhatatlanságát és a gyümölcsöző csapatmunkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az intézmény a járvány ideje alatt sem hagyta magára látogatóit, megszületett a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blog, elindult a Gondolatok a raktárban című vlog, illetve egy percig sem állt le a sátoraljaújhelyi vár feltárása és leleteinek elsődleges feldolgozása.

 A fődíjasok mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért a debreceni Déri Múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamara-kiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki.

 

Forrás: Pulszky Társaság, MNM

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.