Detailed search

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum

Anthonis Van Dyck-festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A rendkívül értékes alkotást az intézmény a kormány támogatásával vásárolta meg, méghozzá egy aukció során. A kép a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt, az aukciósház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A mű jutalékkal együtt 5 858 750 millió fontért kelt el - 2,1 milliárd forintért került a fővárosi múzeumhoz. Az MTI említi, hogy ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgybeszerzése. (Összevetésképpen: a magyar állam Munkácsy Golgota című festményét 3 milliárd forintért vásárolta meg nemrég.)

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum


Anthonis Van Dyck: Stuart Mária Henrietta uralkodói portréja, 1641

Anthonis Van Dyck a 17. században alkotó flamand művész. Rubens tanítványa és segítőtársa, majd I. Károly angol király udvari portréfestője volt. Korának kimagasló tehetségű alkotója. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében eddig két, ifjúkori műve, az Evangélista Szent János és a Házaspár képmása szerepelt. A most megvásárolt festmény 1641-ben, a művész halálának évében készült. I. Károly lányát, Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázolja. A nagyméretű (158x108 cm) mű egy esküvői portré. I. Károly legidősebb lányát II. Vilmos orániai hercegnek szánta, a két ország közötti szövetség megerősítésének céljából. A frigy alkalmából több portrét is rendelt a festőtől. 1941-ben Mária Henrietta kilenc, Vilmos pedig tizennégy éves volt. A hercegnő a festményen jegygyűrűt és a férjétől a házasságkötést követő napon kapott gyémántbrosst visel.

A képet a Christie's az egyik legfontosabb európai uralkodói portréként határozta meg.

A festményt a vásárlás alkalmára megrendezett kamarakiállításon tekintheti meg a közönség, majd az októberben nyitó Rubens és a flamand barokk című kiállításon is látható lesz.

Forrás: MTI, Szépművészeti Múzeum, Christie's
Szerző: Műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

2019-03-07
Az antik műtárgyaknak nem kell feltétlenül a vitrinbe kerülniük vagy a falon porosodniuk, használatuk ugyanis kreativitással értéket és szépséget csempészhet mindennapjainkba. A szokatlan, ám nívós régi darabok izgalmas sz
Dürertől Gross Arnoldig

Dürertől Gross Arnoldig

2019-03-05

Több száz évet ölel fel a BÁV március 13-ai Tavaszi kamaraaukciójának kollekciója Dürertől a februári grafikai aukción rekordot döntő Gross Arnoldig. A képzőművészeti alkotások mellett a finom kidolgozású, színes drágakövekkel díszített vintage ékszerek széles választéka is várja az igényes ajándékot keresőket és a tavaszi eljegyzést tervezőket. A műtárgyaknál a női kiegészítők mellett a gasztronómia szerelmesei és a Zsolnay-gyűjtők is könnyen találhatnak kedvező árú darabokat.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.