Detailed search

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum

Anthonis Van Dyck-festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A rendkívül értékes alkotást az intézmény a kormány támogatásával vásárolta meg, méghozzá egy aukció során. A kép a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt, az aukciósház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A mű jutalékkal együtt 5 858 750 millió fontért kelt el - 2,1 milliárd forintért került a fővárosi múzeumhoz. Az MTI említi, hogy ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgybeszerzése. (Összevetésképpen: a magyar állam Munkácsy Golgota című festményét 3 milliárd forintért vásárolta meg nemrég.)

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum


Anthonis Van Dyck: Stuart Mária Henrietta uralkodói portréja, 1641

Anthonis Van Dyck a 17. században alkotó flamand művész. Rubens tanítványa és segítőtársa, majd I. Károly angol király udvari portréfestője volt. Korának kimagasló tehetségű alkotója. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében eddig két, ifjúkori műve, az Evangélista Szent János és a Házaspár képmása szerepelt. A most megvásárolt festmény 1641-ben, a művész halálának évében készült. I. Károly lányát, Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázolja. A nagyméretű (158x108 cm) mű egy esküvői portré. I. Károly legidősebb lányát II. Vilmos orániai hercegnek szánta, a két ország közötti szövetség megerősítésének céljából. A frigy alkalmából több portrét is rendelt a festőtől. 1941-ben Mária Henrietta kilenc, Vilmos pedig tizennégy éves volt. A hercegnő a festményen jegygyűrűt és a férjétől a házasságkötést követő napon kapott gyémántbrosst visel.

A képet a Christie's az egyik legfontosabb európai uralkodói portréként határozta meg.

A festményt a vásárlás alkalmára megrendezett kamarakiállításon tekintheti meg a közönség, majd az októberben nyitó Rubens és a flamand barokk című kiállításon is látható lesz.

Forrás: MTI, Szépművészeti Múzeum, Christie's
Szerző: Műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

2019-05-20

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a BÁV 74. Művészeti Aukciója május 14-én és 15-én, ahol a nagy festőklasszikusok mellett, mint Zichy Mihály, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál a szecessziós Zsolnay kerámiáké, illetve a nagyértékű befektetési brilles ékszereké volt a főszerep. A legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

2019-05-15

Kárpáti Tamás festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Vigadóban. A Credo című tárlaton az alkotó mintegy hatvan táblaképe és tíz bronz kisplasztikája mellett az életművet kísérő dokumentumokat is megtekinthetik az

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

2019-05-14

Újabb értékes festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum. Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című művét a kormány támogatásával vásárolhatta meg az intézmény. A csaknem életnagyságú, 1903-as akt 12,3 millió dollárért, tehát mintegy 3,5 milliárd forintért került a múzeum gyűjteményébe. Ezzel túlszárnyalva a nemrégiben aukción megvásárolt Van Dyck-képet, a Stuart Mária Henrietta esküvői portréját is, amely 2,1 milliárd forintért lett a Szépművészeti gyűjteményének része.

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

2019-05-13
A bútorok körbevesznek minket, jelenlétük annyira természetes, sőt, szükségszerű, hogy nem sokszor gondolunk rájuk a műtárgyaknál megszokott szempontok szerint. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján több programon is lehetősé

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.