Detailed search

Aukciós sztártételek itthon és külföldön

A következő napokban számos aukció lesz, amelyet érdemes figyelemmel követnünk. Az elárverezendő tételek egyike-másika aukciós történelmet is írhat, több főmű is a kalapács alá kerül – ezek közül válogattunk.

November 12-én, hétfőn tartja a Sotheby’s Impresszionista és modern árverését New Yorkban. Az aukció vezető szekciója F. Scott Fitzgerald műve után a Szépek és átkozottak címet viseli. Olyan alkotók munkái tartoznak ide, mint Oscar Kokoschka, Ernst Ludwig Kirchner vagy Egon Schiele. A csoport kiemelt tétele Marsden Hartley Pre-War Pageant c. 1913-as műve, amelyről az aukciósház azt mondja, hogy a legfontosabb amerikai modern művészeti alkotás, ami valaha feltűnt árverésen. Az artnet értesülései szerint a Sotheby’s 30 millió dollár körüli összegre becsülte a képet, ami azt jelenti, hogy a festő 2008-as, 6,3 millió dolláros eladási rekordja biztosan megdől majd.

Marsden Hartley Pre-War Pageant

Az est másik két, várva várt tétele Rene Magritte’s Le Principe du Plaisir című alkotása, amelyet 15 és 20 millió dollár közé becsültek, valamint Vaszilij Kandinszkij On the Theme Of The Last Judgment című, 22-35 millió dollárra becsült munkája.

Vaszilij Kandinszkij, On the Theme Of The Last Judgment

A Christie’s november 13-án tartja árverését, ahol az Ebsworth-gyűjteményt értékesítik. Az aukció sztártétele egyértelműen Edward Hopper Chop Suey című alkotása, amely az utolsó ikonikus, magánkézben maradt Hopper-kép az 1920-as évekből. Az aukciósház 70-100 millió dollár közé becsülte a képet, jóval a művész eddigi rekordja fölé, ami 40,5 millió dollár. A magas árat alátámasztandó a szakértők állítják, hogy ilyen lehetőség csak egyszer fordul elő az életben. A képről itt írtunk.

Edward Hopper, Chop Suey

Figyelemreméltó még Willem de Kooning Woman as Landscape című alkotása (becsült ár: 60-90 millió dollár), valamint Jackson Pollock Composition with Red Strokes című munkája (becsült ár: 50-70 millió dollár).

November 14-én a Sotheby’s kortárs aukcióját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, a legnagyobb érdeklődésre számot tartó kép Gerhard Richter 1987-es Abstraktes Bild című munkája lesz, amelyet a jelenlegi tulajdonos a készítés utáni évben vásárolt meg.

Gerhard Richter, Abstraktes Bild

November 15-én a Christie’s kortárs árverése lesz, amelyen megdőlhet a legdrágább élő művész rekordja is. A címre jó eséllyel David Hockney pályázik, akinek a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festményét az artnet értesülései szerint 80 millió dollár körüli összegre becsülte az aukciósház. Mióta a művész retrospektív kiállítása bezárt februárban a Metropolitan Museumban, azóta az aukciós eladásai az artnet jelentése alapján 225 százalékos emelkedést mutatnak, ami egészen egyedülálló. A képről itt írtunk.

David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)

Szintén november 15-én tartja a Phillips a 20. századi és kortárs aukcióját, amelynek vezető tétele Jackson Pollock Number 16. című műve. Nelson Rockefeller vásárolta meg a képet 1950-ben, azaz a készítési évében, mindössze 306 dollárért, majd két évvel később a Rio de Janeiró-i Museum of Modern Art-nak ajándékozta. Ma, többek megdöbbenésére, a nyilvánvalóan financiális gondokkal küzdő múzeum aukcióra bocsátja a művet. Ez azért is érdekes, mert ez az egyetlen, a közönség számára is megtekinthető Pollock-kép az országban. Az előzetes becslések szerint 18 millió dollárért fog elkelni.

Jackson Pollock, Number 16.

Itthon is lesz mit várnunk a héten, ugyanis november 13-14-én tartja őszi aukcióját a BÁV. A festménynap (nov. 14.) sztártétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című alkotása, amely a festő legnépszerűbb, ún. kukoricás korszakából származik. A kép kikiáltási ára 60 millió forint.

Rippl-Rónai József, Kékruhás lány virágos kalapban

Az aukció másik kiemelkedő tétele Aba Novák Vilmos egyik utolsó olajképe, az 1930-as Ebédelő cigány, amely 12 millió forintos kikiáltási árról indul. Az aukció további tételeiről itt olvashat bővebben.

 

Update:

Összességében azt mondhatjuk, hogy az aukciók beváltották a hozzájuk fűződő reményeket, sőt, nem egyszer túl is szárnyalták a várakozásokat. Lássuk az eredményeket! (Az árakban a jutalékok is szerepelnek.) A Sotheby's impresszionista és modern árverésén ugyan nem kelt el a Marsden Hartley-mű, viszont életmű rekord született Kokoschka és Magritte esetében is. Magritte Le Principe du Plaisir c. munkája a becsült ár (15-20 millió dollár) felett, 26,8 millió dollárért kelt el. Kandinszkij On the Theme Of The Last Judgment c. képe pedig éppen a becsérték alsó határa felett, 22,8 millió dollárért.

A Christie's november 14-ei aukciója, amelyen az Ebsworth-gyűjtemény tételeit értékesítették, kifejezetten sikeres volt, jutalékokkal együtt az összbevétel 318,8 millió dollár volt. A legjobban várt tétel, Edwar Hopper Chop Suey c. alkotása, 91,8 millió dollárért kelt el, bőven meghaladva a művész eddigi rekordját. Willem de Kooning Woman as Ladscape c. festménye 68,9 millió dollárért kelt el, ez az összeg is új aukciós életműrekordhoz vezetett.

A Sotheby's november 14-ei, kortárs árverésén Gerhard Richter Abstraktes Bild c. munkájáért 33,6 millió dollárt fizettek.

A novemberi aukciósorozat leginkább beharangozott eseménye David Hockney Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) c. festményének elárverezése volt, hiszen a Christie's-nél azt remélték - joggal -, hogy ennek a képnek az értékesítésével megdől a legdrágább élő festő rekorja, amelyet 2013 óta Jeff Koons tartott, 58,4 millió dolláros lufikutyájával. November 15-én a várakozásoknak megfelelően új rekord született, Hockney festménye 90,3 millió dollárért kelt el.

A Rio de Janeiró-i Museum of Modern Art által eladásra kínált Pollock-kép nem talált vevőre a Phillips november 15-i aukcióján.

A BÁV aukcióján a legmagasabb árat Rippl-Rónai Kékruhás lány virágos kalapban c. festménye érte el, 75,6 millió forintért cserélt gazdát.

Szerző: műtárgy.com

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.