Detailed search

Az Art Market Budapest után

Az Art Market Budapest után

A legújabb felmérések, így a műtárgy- és régiségkereskedők nemzetközi non-profit szervezete, a CINOA nyár végén közzétett új tanulmánya szerint a nemzetközi műkereskedelemben folyamatosan csökken a galériás értékesítés aránya, növekszik viszont a művészeti vásárok, illetve az online műkereskedelem súlya. (Az utóbbi két értékesítési csatorna az online vásárok formájában néha már egyesül is.) A kortárs magyar képzőművészetnek a nemzetközi vérkeringésbe való jobb becsatlakoztatása mellett ezért is fontos, hogy egy komoly, külföldön is számon tartott rendezvénnyel Budapest is megszilárdítsa helyét a vásárvárosok között. 

A már többéves múltra visszatekintő Budapest Art Fair szervezői kihagyták az idei évet, így a tavaly alig néhány hét alatt összehozott, kizárólag hazai galériákra alapozott „nulladik kiadás” után az Art Market Budapest igyekezett bizonyítani, hogy be tudja tölteni az űrt és nagyobb reményekkel vághat neki a nemzetközi elismeréshez vezető rögös útnak. Az Art Market Közép- és Kelet-Európa kortárs képzőművészeti vásáraként igyekszik pozícionálni magát, s az október végi négynapos rendezvénnyel kétségkívül megtette az első lépést ebbe az irányba. A közel 70 standon főleg hazai galériák, művészeti intézmények, vállalkozások és folyóiratok fogadták a tízezer látogatót, de jöttek kiállítók Ausztriából, Szlovéniából, Csehországból, Romániából és Észtországból is – ennél többre egy „kezdő” vásár aligha számíthat. A sikert könnyebb mérni olyan műfajokban, ahol az eredmények egyértelműen számszerűsíthetők – egy művészeti vásár nem ilyen. Itt az egyetlen biztos adat a kiállítók száma, ez kifejezetten jónak mondható, különösen, ha hozzátesszük, hogy a jelentős hazai galériák túlnyomó többsége jelen volt. Ezen kívül még a látogatók és az eladott művek számával lehet operálni, ezek az adatok azonban egyrészt nehezen ellenőrizhetőek, másrészt a rendezvény hosszabb távú hatása, kisugárzása szempontjából nem is igazán sokatmondóak. Mindenesetre a tízezres látogatói szám jónak mondható, a kiállított 1.100 műalkotás közül pedig becslések szerint mintegy 100 talált gazdára. A 10% alatti értékesítési arány alacsony, de a piac mai állapotának ismeretében nem meglepő. A galériák ebben a tekintetben eleve mérsékelt várakozással jöttek a Millenáris B csarnokába, ami egyébként, mint helyszín, telitalálatnak bizonyult; ugyanez az időzítésről már nem mondható el.

A galériák jelzései és az aukciók idei eddigi eredményei is azt mutatják, hogy a műtárgypiac egésze és ezen belül a kortárs szektor idehaza a globális trendektől eltérően még nem lábalt ki a válságból. A „befektetői bizalmat” nemcsak a gazdasági gondok tépázták meg, s kortárs területen nem is elsősorban a hamisítványokról keringő hírek; sokak kedvét elvette a vásárlástól a nemzetközi kortárs piac 2008-2009-es drámai visszaesése; ami pedig részben a realitásoktól teljesen elszakadt árak indokolt korrekciója volt. Itthon az alaphelyzet is más volt; a régi, a klasszikus modern és a kortárs művek közötti árarányok sokkal reálisabbak maradtak, mint a nagy piacokon. További gond ebből a szempontból, hogy a jól képzett és jól kereső, a művészet iránt érdeklődő fiatalok jelentős része nemzetközi karrierben gondolkodik, s a hazai művészek munkái helyett nemzetközileg könnyebben mobilizálhatónak vélt alkotásokba invesztál. A nehéz helyzetet is figyelembe vették a galériák, amikor a műfajokat tekintve egy konzervatívabb, könnyebben eladható választékkal, azaz zömében festményekkel rukkoltak elő; a standokon kevesebb volt a szobor (igaz, a csarnok előtt több tucat fémszobrot mutattak be) és még kevesebb a videó, az installáció. Az árak tág határok között mozogtak; sokszorosított munkákat már néhány tízezer forintért lehetett kapni. A csúcsot egymillió dollárral Keith Haring fehérarannyal bevont bronz szárnyasoltára jelentette; a több mint 20 éve halott világhírű amerikai művész összesen nyolc példányban készült munkája a forint mélyrepülésének köszönhetően napról napra drágább lett. Az árszínvonal összességében mértéktartó volt; a magyar kortárs munkák nemzetközi összehasonlításban még mindig olcsók. Legfeljebb az volt feltűnő, hogy főiskolát frissen végzett művészek munkái időnként csaknem annyiba kerültek, mint a befutott mesterek alkotásai. Bölcsebb, de türelmet igénylő stratégia alacsonyabban indítani és aztán a művésszel együtt az árait is „felépíteni”.

A vásár sikere igazán hosszabb távon lesz mérhető, annak függvényében, hány érdeklődőből lesz gyűjtő, hány gyűjtő bizalmát erősítette a bemutatott anyag minősége, felfigyelnek-e a nem túl nagy számban jelen volt külföldi kurátorok, vásárszervezők, gyűjtők egyik vagy másik művészre. Az első nemzetközi Art Market reményt keltő kezdet; a sikeres folytatáshoz azonban érdemes finomítani a koncepciót, s még jobban összehangolni a vásárszervezők és a kiállítók nem mindenben egybeeső érdekeit. 2011. 11. 14.

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.