Detailed search

Az első Frieze Seoul több millió dolláros eladással és a gyűjtők új generációjának megjelenésével nyitotta meg kapuit

Szeptember 2-án Szöulban megnyitotta kapuit a dél-koreai fővárosban megrendezett első Frieze kiállítás és vásár. Sok szempontból úgy nézett ki, mint egy átlagos művészeti vásár, azonban volt néhány figyelemre méltó különbség. Először is, míg sok ország a világjárvány után visszatért a normális maszknélküli élethez, Szöulban a jelenlévők többsége maszkot viselt. Másodszor, ellentétben az amerikai és európai vásárokat ellepő rendezetlen tömegekkel, a VIP megnyitó résztvevői rendezett sorban álltak be a belépéshez.

Bár a közelgő recesszióról szóló hírek miatt egyesek nem voltak túl optimisták a piac helyzetét illetően, Ázsia egyre növekvő fiatal művásárló közönsége - amelyet helyben MZ-generációnak neveznek, ami az ezredfordulósok és a Z-generáció szóösszetétele - kiéhezettebbnek tűnt a művészetre, mint valaha.

A közönség túlnyomórészt koreai volt, de néhány nemzetközi gyűjtő is jelen volt, a bangladesi Rajeeb Samdani, Yassmin Ghandehari belsőépítész és Alia Al-Senussi líbiai hercegnő is. Hans Ulrich Obrist, Daniel Birnbaum és Naomi Beckwith kurátorokat pedig intézményi mecénáscsoportokkal látták körbejárni.

A több mint 110 résztvevő galéria korai eladásai széles skálán mozogtak: a Hauser and Wirth egy 2,8 millió dolláros George Condo-képet adott el egy dél-koreai magánmúzeumnak, a helyi kereskedő, Jason Haam egy Urs Fischer-festményt adott el 1,2 millió dollárért egy szöuli gyűjtőnek, a Dastan Galéria pedig Ali Beheshti műveit adta el 1200 és 3500 euró közötti áron.

 

A boomtól a boomig

Szöul a 2000-es évek elején művészeti robbanást élt át, de a 2008-as pénzügyi összeomlás megnehezítette a fejlődését. Most azonban a város ismét virágozni látszik. A nemzetközi hírnévnek köszönhetően számos neves galéria - a Pace, a Gladstone, a Perrotin és mások - nyitott vagy bővített kiállítóhelyet a városban, valamint a Christie's és a Phillips is kiállítást rendezett Szöulban a héten.

Mindezek fényében a központi kérdés a vásár előtt az volt, hogy Szöul a művészeti üzletág egyik - ha nem a vezető - központjává válik-e Ázsiában, miután a szigorú korlátozások, a szárazföldi Kínában fenyegető ingatlanválság és a hongkongi demokratikus szabadságjogok visszaszorítása akadályozta a rivális városokat.

Az izgalom tapintható volt. „Az, hogy egy ilyen művészeti vásárnak adhatunk otthont, hogy egy ilyen eseményen egy Picasso is szerepel, és olyan galériák, mint az Acquavella és a Gagosian is részt vesznek, a nemzet büszkesége” - mondta Haam az Artnet Newsnak. „Mindenki izgatott, mindenki készen áll az üzletkötésekre.” Míg egyesek rámutattak, hogy nem szerencsés Hongkongot és Szöult egymással szembeállítani, mivel Ázsiában bőven van hely több központ számára, Haam elismerte, hogy Szöul Hongkong utáni művészeti piaci központként való pozicionálása "nagyon meggyőző".

„Fontos, hogy ez az ország szabad legyen: szabad a kereskedelem, szabad a beszéd, és szabad a bemutatás” - mondta. "Szöul egy szabadkikötő a művészet számára, és remek hely az üzleti élethez.” - mondta.

 

Egy vendég elhalad a Pace galéria standja mellett a Frieze Seoul VIP preview-n 2022. szeptember 2-án. (Fotó: Justin Shin/GA/ARTNews via Getty Images)

 

Általánosságban elmondható, hogy a galériák elégedettnek tűntek az új kapcsolatokkal, amelyeket kialakítottak - bár a szállítási költségektől kezdve a vízumokkal kapcsolatos bürokrácián át az olyan akadályokig, mint az elveszett bőröndök és a taxirendelés, mind megnehezítette a művészeti piac szereplőinek dolgát. A hazai kereskedők negatívan nyilatkoztak arról, hogy a nagy vásár elvonta a figyelmet a hosszabb ideje működő helyi társaiktól, valamint a nagy blue chip galériákat fantáziátlan kínálattal vagy leltárdömpinggel vádolták meg. Összességében azonban az volt a konszenzus, hogy a Frieze pozitív hatást gyakorolt a helyi ökoszisztémára.

Pat Lee, a vásár igazgatója el volt ragadtatva a szélesebb régióból, többek között Japánból, Szingapúrból és Thaiföldről érkező gyűjtők részvételétől. „Nagyon örülök, hogy ázsiai gyűjtők jöttek el, mert ez nem csak egy koreai vásár, hanem az egész ázsiai régió vására” - mondta Lee. „El vagyok ragadtatva attól, hogy a város mennyire befogadta ezt az eseményt. Nemcsak a művészek és a galériák, hanem a múzeumok, a kulturális terek, a divatházak, az éttermek is pozitív véleménnyel voltak a vásárról.”

 

A folyosókon

A K-pop szenzáció RM körbejárta a vásárt, és megállt az osztrák kereskedő, Thaddaeus Ropac standjánál is, aki el volt ragadtatva RM kutatásaitól és ismereteitől a galériával kapcsolatban. „A K-Pop sztárok nagyon befolyásosak, és szerintem ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatal gyűjtők miért vonzódnak annyira a művészethez” - mondta Ropac.

Ropac több művet is eladott különböző árfekvésben, köztük egy Tom Sachs művet 300 000 dollárért és egy Lee Bul művet 190 000 dollárért. A galéria a szöuli helyiségében rendezett Anselm Kiefer-kiállításának nagy részét is eladta, 1,1 millió dolláros áron. A galéria szerint a művek többsége ázsiai gyűjtőkhöz került.

A városban főállású kirendeltséggel nem rendelkező nemzetközi galériák hangsúlyozták, hogy Ázsiában is szeretnének eladni, és leginkább abban voltak érdekeltek, hogy programjukat új közönséggel ismertessék meg. „Elsőbbséget akarunk adni a régióban élőknek, és nem csak az Egyesült Államokban és Európában akarunk eladni” - mondta Gregor Staiger svájci kereskedő az Artnet Newsnak.

Az olyan helyiek számára, mint Yoonsung Stephanie Cho a Hakgojae Galériából, aki a Masters szekcióban mutatkozott be, a vásár a kollégákkal való kapcsolatépítésről is szólt. „Az egyik fő célunk az, hogy találkozzunk más galériásokkal a világ minden tájáról” - mondta. Valóban, mivel Szöul egyre érdekesebb hely a művészek számára, a helyi galériák kihasználhatják ezt arra, hogy befutott művészekkel dolgozzanak együtt; Haam, aki kevesebb mint öt évvel ezelőtt alapította galériáját, Urs Fischert mutatta be a vásáron.

Mivel a kapcsolatépítésre ilyen nagy hangsúlyt fektettek, az eladások üteme lassabb volt, mint más Frieze-rendezvényeken. „A galériák számára úgy gondolom, hogy ezen a héten kevésbé az azonnali eladásokról, és inkább a kapcsolatokról lesz szó, amelyek aztán a jövőbeni eladásokat fogják irányítani” - mondta Alex Branczik, a Sotheby's ázsiai kortárs művészeti vezetője az Artnet Newsnak.

Martin Klosterfelde a Skarstedt cégtől, amely 17 másik galériával együtt mutatkozott be a Frieze Masters szűkített szekciójában, néhány művet előre eladott koreai gyűjtőknek, de megerősítette, hogy a türelem a játék neve. „Bázelben minden az első napon történik, de azt hiszem, Szöul inkább Hongkongra hasonlít, ahol minden nap elég nagy a forgalom” - mondta.

 

Látogatók a Frieze Szöulban, 2022. Fotó: Lets Studio. Lets Studio és a Frieze jóvoltából.

 

Mégis, a galériák a VIP nap végére rengeteg eladást tettek közzé. A Hauser and Wirth mind a 15 eladása (köztük egy 1,8 millió dolláros Mark Bradford-é) koreai és régióbeli gyűjteményekbe került. A Sprüth Magers egy 1,6 millió dolláros Condo-t helyezett el egy kínai gyűjtőnél. David Zwirner egy Donald Judd-szobrot adott el 850 0000 dollárért, míg a Pace egy Adam Pendleton-szitanyomatot adott el 475 000 dollárért egy ázsiai múzeumnak. Az Almine Rech 300 000 és 400 000 dollár közötti összegért adta el Ha Chong Hyun egy művét, a Lehmann Maupin pedig 275 000 dollárért adta el Nari Ward egy új művét.

 

Frieze London

A Frieze következő vására, a Frieze London és a Frieze Masters Londonban, október 12. és 16. között kerül megrendezésre a Regent's Parkban, ahol 42 ország galériái találkoznak, hogy a város kreatív szellemét ünnepeljék.

Az Eva Langret által vezetett Frieze London a világ több mint 160 vezető kortárs galériáját vonultatja fel. Idén magyar szereplője is van a Frieze Londonnak, az Einspach Fine art and Photography bejutott a kiválasztott galériák közé és Drozdik Orsolya munkáit mutatja majd be a vásáron.  

A Nathan Clements-Gillespie által vezetett Frieze Masters több mint 120 galériát tudhat kiállítói között, amelyek az ókortól a modern korig mutatják be munkáikat.

Eva Langret, a Frieze London igazgatója elmondta: „Az idei vásár nemcsak London kulturális életének ünneplését ígéri, hanem a vásár globális hatókörének bemutatását is. A résztvevő galériák listája tükrözi a város nemzetközi központként betöltött szerepét, és a legizgalmasabb galériákat vonultatja fel, a nagy nevektől a feltörekvő galériákig. Különleges szekcióink, a Focus és az Indra's Net, elősegítik a felfedezést, és előtérbe helyezik a legizgalmasabb kreatív ötleteket, amelyek napjaink kortárs művészetéről szóló beszélgetéseket alakítják.”

Nathan Clements-Gillespie, a Frieze Masters igazgatója hozzátette: „2022 izgalmas év a Frieze Masters számára, mivel a vásár tizedik évfordulóját és a szöuli vásár indulást ünnepeljük. Idén a rendezvény a hat évezredes művészet kihagyhatatlan keverékét kínálja majd, a legkedveltebb művészeti alkotások mellett eddig ismeretlen tehetségeket is bemutatva. Az újkőkori Kínától az 1960-as évek Nigériájáig a felfedezés lehetősége különösen nyilvánvaló a Camille Morineau által kurátorként gondozott Spotlight és a 20. századi úttörő női művészeknek szentelt AWARE, valamint a Luke Syson vezetésével visszatérő Stand Out szekcióinkban.

A vásárról készült előzetes ide kattintva tekinthető meg.

 

Forrás: Artnet News

Címlapkép: Látogatók a Frieze Szöulban, 2022. Fotó: Lets Studio. Lets Studio és a Frieze jóvoltából.

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.