Detailed search

Az idei év aukciós rekordja: 95 millió forintért kelt el Tihanyi Lajos festménye

Két olyan mű versenyzett az év aukciós rekordjáért és kelt el a legmagasabb leütési áron a Virág Judit Galéria téli árverésén, amelyek több mint 100 év elteltével csak napjainkban kerültek újra a magyar közönség elé. Tihanyi Lajos Aktja 95 millió forintért, míg Munkácsy Mihály Naplemente című alkotása 90 millió forintért cserélt gazdát. A háború utáni és kortárs művek közül legmagasabb áron, 20 millió forintért Nádler István Fekete című festményét vásárolták meg, míg Fiedler Ferenc Cím nélküli alkotása életműrekordot jelentő, 13 millió forintos áron kelt el.

A műkereskedelemben is jelentős változásokat hozott az idei év: felgyorsította a digitálist átállást, az aukciók az online térbe költöztek. Ám a vásárlói kedv azt mutatja, a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom rendületlen, és az egyik legstabilabb pozíciót élvezi a befektetési lehetőségek között.  A körülményekhez igazodva téli aukcióját is online rendezte meg a Virág Judit Galéria, a nemzetközi aukciós házak gyakorlatát követve ráadásul tematikusan, két részletben.

A téli aukció egyik legnagyobb szenzációja Tihanyi Lajos Aktja volt, melynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. A mű 40 millió forintos kikiáltási árról indulva 95 millió forintért cserélt gazdát. Szintén kiemelkedő érdeklődés övezte Munkácsy Mihály Naplemente című művét, mely bensőséges tájszemléletével az életmű egyik legkülönlegesebb darabja. Az 50 millió forintos kikiáltási árról induló festményt hosszas licitharc után végül 90 millió forintért vásárolták meg.

cimlap
Munkácsy Mihály Naplemente című műve, amelyet végül 90 millió forintért vásároltak meg.

A háború utáni és kortárs művek közül a legmagasabb árat, 20 millió forintot Nádler István Fekete című monumentális festményéért fizettek, míg Csavarás című alkotása 17 millió forintért kelt el. Szintén 17 millió forintért vásárolták meg Reigl Judit folyamat című művét.

Lakner László néhány évig tartó szürnaturalista időszakának egyik izgalmas darabja, a Konyhai csendélet 19 millió forintért kelt el.  Izgalmas licitharc bontakozott ki, végül életműrekordot érő, 13 millió forintért kelt el a Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) Cím nélküli festménye.

A két árverés – melyeket nemcsak országszerte, hanem többek között Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Törökországból, Belgiumból, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból is követtek – közel 950 millió forintos összleütési értékkel zárult.

Címlapkép: Virág Judit Galéria


Source: Portfolio.hu
More news
Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

2021-01-11

2020. december végén a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai régészeti kutatásokat végzett Újlengyel középkori lelőhelyén, ennek során egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsleletre bukkantak. Ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

2021-01-04

2020 a műkereskedelemben is viharos év volt, de a fizikai aukciók bizonytalansága teret engedett egy nagyfokú digitalizációnak az aukciós piacon. A világjárvány miatt a vezető aukciósházak, a Christie’s, a Sotheby’s és a

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.