Detailed search

Az író, aki lemaradt Csontváryról

De nem maradt le Tihanyiról, Berényről, Rippl-Rónairól, ők ugyanis a Nyugat első nemzedékéhez tartozó, de a többségét jócskán túlélő Füst Milán baráti köréhez tartoztak, így műveikkel volt módja gyarapítani képzőművészeti gyűjteményét. A nyilván legnagyobb magyar írói műgyűjteményt a Petőfi Irodalmi Múzeum állítja ki, az az intézmény, ahol a hagyatékot ma letétként őrzik.

 fustmilan97a6_400

Füst Milán (1888-1967) hosszú életének köszönhetően hidat jelentett a modern irodalom klasszikusai és kortársaink idősebb nemzedéke között, hiszen csaknem egyidős volt Karinthyval és Kosztolányival, egy nemzedékkel idősebb József Attilánál, de évtizedekkel élte túl őket. A mai hetvenes-nyolcvanas írónemzedék még járt az egyetemi óráira és lakására, ahol áhítattal hallgatták előadásait, ellentmondást nem tűrő kritikáit. Tökéletességre való törekvése már korai naplóiban is megjelenik: a húszas években néhány hét alatt – saját bevallása szerint – három német város múzeumaiban 30 ezer műtárgyat tekintett meg, ebből 18 ezret „alaposan”. Vitriolos tollú ítész volt, Raffaello és Botticelli például kapott tőle hideget-meleget.

 

Saját gyűjteményét felesége anyagi segítségével építette fel: Helfer Erzsébet aranyműves családból származott, a harmincas években megszerezte az Epeda-rugók hazai forgalmazásának kizárólagos jogát, így „jól tartotta” íróként, költőként, esztétaként is jelentékeny férjét . A most nyílt kiállítás megnyitóján a hagyatékot gondozó alapítvány képviseletében beszédet mondó Szegedi-Maszák Mihály irodalomtörténész emlékezett arra, hogy az ötvenes évek elején Füst Milán az ő édesapjától szeretett volna megvásárolni egy Csontváry-művet (Római-híd Mostarban), de a hét jelentkező közül végül Tompa Kálmán volt a szerencsés (és tehetős), hiszen akkor 10 ezer forintot fizetett a képért – a népi írók orvosa később életjáradék fejében Pécsnek adta el gyűjteménye legjavát, így ez a mű is ma ott látható.

 

Ha Csontváry nem is, de a kiállításon láthatók Mednyánszky, Gulácsy, Nagy Balogh János munkái, valamint több alkotása a Nyolcak művészetitől; Berény Róbert az író legszűkebb baráti köréhez tartozott, akárcsak Weiner Leó, a zeneszerző portréja egyike a legismertebb Berény-műveknek, nos, ez is Füst Milánhoz került annak idején. (Füst Milán és Berény barátságáról tanúskodik egy karácsonyi akvarell képeslap, melyet a festő készített és küldött barátjának.) Gulácsytól, Tihanyitól, Berénytől főműveket őrzött az író, a kevés gyűjtemény egyikében, amelyik veszteség nélkül túlélte a 20. századot.


A tárlat három részből áll: az első teremben fotók, dokumentumok, Füst Milán köteteinek első kiadásai vezetik be a látogatót a Hankóczy Jenő utcai lakás világába, a következő két teremben a magyar, illetve külföldi művek mellett eredeti bútorok, használati tárgyak segítenek feleleveníteni Füst Milán és Helfer Erzsébet otthonát.

 

Forrás: MúzeumCafé

Illusztráció: részlet Füst Milán és Helfer Erzsébet lakásából, a kiállításon is látható bútorokkal és alkotásokkal (fustmilan.hu)

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.