Detailed search

Az online aukciók múltja és jövője

Beszélgetés az idén 15 éves, piacvezető online aukciósház cégvezetőjével a gyűjtésről és a trendekről

15 éves a Darabanth Aukciósház. Mit jelent a cég életében ez az évforduló?
Bizonyos szempontból ez is csak egy év az életünkben, de azért érezzük a jelentőségét. Az, hogy 15 évig tudtunk működni és fejlődni sokat jelent nekünk és szeretnénk is megünnepelni idén. Készülünk néhány meglepetéssel a vásárlóinknak és a beadóinknak is.

Csonka Krisztián, az aukciósház cégvezetője maga is 15 éve dolgozik a cégnél

2004-ben még szokatlannak számíthatott, hogy online aukciósházként kezdték meg a működést, miért nem a klasszikus módszerrel indultak el?
Akkoriban ez tényleg ritka kivétel volt, de mi már akkor éreztük, hogy ez a jövő. Ezen kívül olyan platformot akartunk létrehozni, amivel a hazai és a külföldi ügyfeleket is elérjük. Ráadásként mivel mi elsősorban papírrégiségekkel indultunk és már az elejétől fogva havi 2 árverésünk volt, nem volt elvárható, hogy a vevők ideutazzanak, vagy akár telefonáljanak egy-egy tételért. Az online mód mindenkinek sokkal kényelmesebb, gyorsabb. Szép dolog egy pezsgőzős aukció valamelyik teremben, de ez darab- és vásárlás tekintetében csak a piac egy szűk szelete, a kereskedelem nagy része nem így bonyolódik.

Az elmúlt években egyre több online aukciósház, vagy részben online aukció szerveződik, mi a véleményük erről piacvezető online aukciósházként?
Ez a tendencia is azt mutatja, hogy igazunk volt a kezdetekkor is, jól láttuk meg a fejlődés irányát.
Persze nem pihenünk meg, folyamatosan fejlődünk és fejlesztjük a rendszerünket, hiszünk a vásárlói visszajelzéseinknek és az a tervünk, hogy a jövőben is megőrizzük a vezető online szerepet.  Évente 24 gyorsárverést tartunk, 2 nagyaukciót és árverésenként mintegy 15.000 tétel fordul meg nálunk, nem pihenünk.

Mit mondana, mi a legnagyobb változás a cég életében az elmúlt 15 évből?
Részben a költözésünk a Bécsi utcáról az Andrássy útra, ez önmagában is egy nagy lépés volt, ráadásul az új helyen még tovább tudtunk terjeszkedni. Ma már 570 négyzetméteren várjuk az ügyfeleinket.

De nem csak a fizikai, hanem az aukciós területek is folyamatosan bővültek.  A hagyományosan erős papírrégiség terület mellett komoly szereplők lettünk a porcelán-, műtárgy-, művészet-, fotóművészet piacán is, ahogy numizmatikában is jelentősebb szereplők lettünk. Emellett folyamatosan bővül a szakértelmünk és az általunk forgalmazott tárgyak köre olyan területeken is, mint a régi fényképezők, muzeális borok, órák stb.

És mi a helyzet a gyűjtőkkel? Bővül, változik a műtárgygyűjtők köre?
Részben annak, hogy nagyon sok területtel foglalkozunk, részben az online tér adta lehetőségeknek köszönhetően elég jó rálátásunk van a gyűjtőkre és egyértelműen látszik egy átrendeződés. A nálunk hagyományosan erős filatélia (bélyeggyűjtés) folyamatosan veszít az erejéből, hiszen ez jellemzően inkább az idősebbek szenvedélye, hobbija. Ezzel szemben például a numizmatika területén teljesen kiegyenlített a gyűjtői kör, más területeken nagyon sok fiatal van jelen, vagy ott vannak a porcelánok amiket inkább a hölgyek vásárolnak. Ezekben a trendekben nincs nagy változás. Összességében viszont egy egyre erősödő fiatalodást vettünk észre az elmúlt években, általánosságban is bővül szerintem a gyűjtők köre, és nálunk is érezhetően megnőtt az érdeklődés minden területen. Most biztosan felszálló ágban van a műtárgy piac és kiváló árakat lehet elérni. Azt mondanám, ha valaki gondolkozik egy ideje bármilyen gyűjteményének értékesítésében, vagy egy gyűjtemény megkezdésében, akkor most nagyon jó lehetőség kínálkozik rá, érdemes kihasználni.

Az aukciósház tavaly ősszel 30. jubileumi aukcióját ünnepelte (képünkön) hamarosan pedig már a 31. nagyaukciójukat is megtartják

 

Mi különbözteti meg a Darabanth Aukciósházat a piacon?
Nincs még egy ilyen aukciósház, aki a gyűjtési területek ennyire széles spektrumán lenne komoly piaci tényező. Ezáltal könnyen tudunk megoldást kínálni összetett anyagok esetén is. Azt is fontos emellett megemlíteni, hogy nem csak a területek de az árak tekintetében is széles kört ölelünk fel: mind a kisebb, mind a nagyobb értékű tárgyaknak megvan a helye. A kiemelkedő dolgokat a tavasszal és ősszel megrendezett nagy aukcióinkon válogatott tételek társaságában is fel lehet kínálni. Aki viszont a gyorsabb átfutást szeretné, vagy kisebb értékű tétele van, a havi két gyorsárverésünk tökéletes megoldást kínál. Ez is egyedülálló talán a mai aukciós piacon, hogy nálunk kategóriától függetlenül pár hét alatt kifizetjük az eladókat, nem kell hosszú hónapokat vagy akár éveket várni.

Mit várnak a következő 15 évben?
Reméljük,hogy a most érződő kereslet hosszan kitart, hiszen nagyon sok szép és értékes tárgy van a piacon, ami megfelelő megbecsülésre vár. Azt várjuk, hogy egyre inkább divat lesz az, hogy akár modern enteriőrökbe egy egy antik, vagy retro tárgy megvásárlásával egyedi színt adjanak.

Bízunk benne hogy ezen a piacon a vevők és beadók egyre szélesebb köre fog továbbra is megtisztelni bizalmával, és továbbra is Magyarország vezető online aukciósháza maradunk.

More news
Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

2019-06-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

 Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

2019-06-13

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.